Városban, zöldben: téli madáretetés a városban

2020. január 08.
Ha etetjük a házunk, lakásunk körül a madarakat, akkor egyrészről a megfigyelésükkel természetközeli élményt adunk magunknak, másrészről nagyon egyszerűen teszünk valamit a hazai madárpopulációért. 

Kihelyezhetünk mesterséges odúkat, madáretetőket, fákra aggasztott madáreleséget és itatókat is, melyek több kertészetben, dizájnerektől vagy a legbiztosabb helyről, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület boltjából, webshopjából is beszerezhetők.

A legfontosabb, hogy ha elkezdtük a környékünk madarait etetni, akkor tegyük azt folyamatosan.

Kizárólag az énekesmadarakat etessük!

Talán többen nem gondolunk arra, hogy csak az énekesmadarakat szükséges etetni a fagy beálltával. (Ez Magyarországon nagyjából november elejétől április közepéig tart.) Az itt maradt gólyákat és vízimadarakat nem szabad élelemmel ellátni, mert nekik az a természetes, ha továbbállnak a hideg időszakra. A vízimadarat sem szabad nekünk jóllakatni a nyári időszakban, mert megszokják a potya ennivalót és nem mennek el aztán télre sem. Egy általunk etetett madár fiókájának már az emberi etetés lesz a természetes, így nem tanul meg élelmet szerezni magának.

De mit is adjunk a magunkhoz szoktatott madaraknak?

Az énekesmadaraknak napraforgómagot, állatkereskedésben beszerezhető pintyeleséget, kölest, tört diót és ágakra felszúrt almát érdemes adni. Az olajos magvak közül szóba jöhet még a pisztácia, mogyoró, földimogyoró csakis natúr, pörkölés nélküli, sózatlan formában. Ezek mellett az állati zsiradék a madarak másik fontos tápanyagforrása: a kacsa-, liba- és sertéshájból is érdemes adnunk nekik például  sertés zsírszalonna, azaz faggyú formájában. A főzéssel sótlanított étkezési szalonna mellett adható speciális lágysajt- vagy vajtégla is.

A madáretetés felelősség

Fontos hangsúlyozni, hogy a madáretetés felelősséggel jár, mert a madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, és ezt véletlenül éppen a tél leghidegebb időszakában tesszük, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 – 10 gramm körüli testtömegű madarak számára a -10 Celsius alatti hőmérséklet gyakran a túlélésről szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni – az alig 5-6 órányi nappali periódusban – például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

Természetesen előfordulhat, hogy nem tudunk folyamatosan énekesmadarakat etetni. Ilyenkor kérjünk meg egy szomszédot, barátot, vagy ha van néhány napunk az átállásra, naponta csökkentsük a kihelyezett eleség mennyiségét. A madarak, érzékelve a táplálék megfogyatkozását, egyre nagyobb körben keresgélnek, majd továbbállnak a környékről. További segítség a madaraknak, ha az etetést lehetőleg nem a tél leghidegebb napjaiban hagyjuk abba.

Városlakóként szuper érzés a természet részeként élni, és tenni a körülöttünk élő állatokért. Ráadásul a madáretetők, odúk klassz díszei lehetnek erkélyünknek, balkonunknak, főleg amikor zsibongó madárcsapat lepi el!

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Fotó: Czakó Kerámia, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület