Mosoly-rehabilitáció negyven felett

2020. február 08.
Dr. Kolozsváry Lászlóval egy olyan formabontó, egységszemléletű irányzatról beszélgettünk a szépségipar és a fogászat tekintetében, ahol a fiatalító kezelések nem azonnal a szépészeti beavatkozásokkal kezdődnek, hanem a legjobb eredmény elérése érdekében az alapokkal, vagyis a fogazat helyreállításával. A doktor úr – aki egyébként fogorvos – beavatott minket, hogy mi minden történik a backstage-ben, mielőtt az újonnan szerzett, tökéletes mosolyunkkal nekivágunk a B-oldalnak...

Hogyan jutott el ehhez a komplex szemléletmódhoz?

Az elmúlt évek során több páciensem is felkeresett azzal a kéréssel korábbi fotóikkal a kezükben, hogy segítsek nekik visszanyerni az önbizalmukat. Amiben én hozzá tudok járulni ehhez, az a tökéletes mosoly megalapozása. Azonban, ha a fogászati beavatkozásokon túl nem történik archelyreállítás is, akkor ez egy esélytelen feladat.

És megfordítva, az archelyreállítás történhet fogászati beavatkozások nélkül?

Nem túl hatékony megoldás kihagyni a fogazat helyreállítását ebből a folyamatból. Csak akkor nyílik lehetőség az arcot szépészetileg is rendbe tenni, amikor a fogászati résszel végeztünk, mivel a fogak támasztják meg az arcot. Tehát elengedhetetlen ez a fázis egy tökéletes eredmény eléréséhez, mert az esztétikai beavatkozások önmagukban nem hozzák meg a kívánt eredményt. Sőt előfordul, hogy pont az ellenkező hatást érjük el velük.


Milyen sorrendben haladunk tehát a tökéletes mosoly felé?

Először az akut ellátás történik meg, ezalatt értem a fogtöméseket, gyökérkezeléseket. Ezután jöhet a fogszabályozás, amivel az alapokat teremtjük meg a szabályos állcsonthoz, arcszerkezethez. Amikor a fogak a helyükre kerültek, és amennyiben ez szükséges, akkor lehet behelyezni a fogimplantátumokat. Tehát fokozatosan kell eljutnunk a tökéletes fogsorhoz.

Gondolom, az említett páciensek ennyivel még nem érik be…

Valóban nem kell megállniuk ezen a ponton. Amikor már a tökéletes alap adott, vagyis a fogak megtámasztják az arcot, elkezdődhet annak az esztétikai helyreállítása. Sokszor egy látványosan elrontott szépészeti beavatkozás arra vezethető vissza, hogy a meglévő rossz alapokra dolgozott rá a szakember.

Ez egy ennyire mérnöki pontosságot igénylő eljárás?

Alapvetően az egész emberi szervezet egy precízen felépített szerkezet. Ahhoz, hogy a lágyrészeken módosítsunk, először a keményszöveteket kell helyreállítani, tehát belülről építkezünk kifelé. Egyébként nem titok, de ha már valami szimmetrikus, az az embernek tudatalatt eleve szép. Ez egy nagyon bonyolult összefüggésrendszer, és nemcsak a csontokról és lágyrészekről szól, mert benne van még az izomzat is a történetben. Fontos átlátnunk ezeket a korrelációkat. Például, ha az álcsontok nincsenek a megfelelő helyen, akkor a rajta lévő izomzat sincs a helyén, és ez az elmozdult izomcsoport harapás közben erős feszültséget okoz a nyakizomzatban, aminek következtében először csak púpos lesz az illető, azután a térdizülete is tönkre megy, később pedig kialakul nála a lúdtalp is. De a jó hír az, hogy ugyanez igaz visszafelé is. Ha a fogszabályzással helyére kerül az állcsont, akkor a súlypont is a helyére kerül, és megszűnnek azok a problémák, amiket ez az elváltozás váltott ki. Jobb lesz a tartás, és ez akár már néhány perc alatt láthatóvá is válik. Képzeljük el azt, hogy a fej tulajdonképpen egy 2,5 kilós golyó, amit a vázrendszerünk egyensúlyoz magán, és ha ezt a súlyt elmozdítjuk, akkor az egész vázrendszer struktúrája megváltozik.

Ha ránéz egy arcra, akkor egyből feltűnnek ezek a rendellenességek, akár a kisebbek is?

Megvannak azok a síkok, amiket az ember megfigyel ilyenkor. A legfontosabb hogy a homlok, az orrnyereg, az orrlap és az álcsúcs vonal egyvonalban van-e vagy ettől eltérően inkább van egy íve. Egyébként az is rendben van, ha inkább ívben helyezkednek el ezek a pontok, de akkor mindent erre a görbére kell ráállítani. A természetes izomarány akkor fog működni, ha ezen rajta maradunk. Ha beleferdítünk a rosszul szabályozott fogakkal, akkor az már az acrot deformálni fogja, és újra, ha az arc deformált, akkor a nyakizomzat is deformálódni fog, a többit pedig már tudjuk…
Egy kolleganőm, Dr. Csillag Mária létrehozta a Smylist® rendszert, amivel a vázszerkezet működésének vizsgálatakor több mint 900 szempontot tudnak figyelembe venni.
Elmesélek egy érdekes esetet… Volt egy páciensem, akinek a térdizületét korábban kicserélték, de még ezután sem volt igazán rendben a járása. Viszont a rendelőmben egy szerkezettel ideiglenesen beállítottuk a haparását, és megkértük, hogy sétáljon néhányszor körbe. A második kör megtétele után abbamaradt a sántítása és szemmel láthatóan megváltozott a tartása is.

Ez nagyon forradalminak tűnik. Tehát ha már minden porcika a helyére került, akkor jöhetnek a szépészeti beavatkozások…

Igen, főleg a hialuronsavas feltöltésre és a botox kezelésre lehet ilyenkor szükség. Ahogy fogy a szervezetből a kollagén, a hialuronsavas feltöltéssel nagyon jól lehet ezt a hiányt korrigálni. El lehet tüntetni a ráncokat a szarkalábaktól kezdve akár a mély barázdákig. Azonban ha a csontok nincsenek a helyükön és az arc nem szimmetrikus, akkor nincs értelme a hialuronsavnak sem, mert a feltöltések csak tovább fogják torzítani az arcot.
A botox eljárással pedig izmokat lehet gyengíteni. Itt is nagyon fontos, hogy az alapok meglegyenek, tehát ha az arcizomzat a helyére került, és látjuk a szimmetriát, akkor érdemes elkezdeni a kezelést. Azt láttam a pácienseimen a sok év alatt, hogy ezzel akár 8 évet is lehetséges fiatalítani a megjelenésen. Ennél többet szerintem nem is kell, mert ha túlzásba esnek előfordulhat, hogy műanyag-hatása lesz az arcnak.

Miben különbözik az Ön rendelője egy átlagos rendelőtől?

Mi holisztikus szemléletűek vagyunk, a teljes embert nézzük, és ezt nagyon kevesen teszik meg. Persze több helyen divatos már, de más rendelőkben ezt team-munkában valósítják meg, mert nem nagyon van olyan szakember, aki az egészet átlátja. Én 30 év alatt foglalkoztam minden részével a fogászatnak, és most már mondhatni, hogy van róla egy erős fogalmam. Ezt a szemléletet igyekszem átadni a rezidenseimnek is, hogy nekik már legyen egy átfogóbb tudásuk az emberi szervezet működéséről.


Hogyan került képbe az esztétikai kezelésekkel kapcsolatban?

Én szájsebészként ugyan ismertem már az arc anatómiáját, de azt hogy a bőr hogyan működik és reagál, leginkább a kozmetikusok tudják. Először Londonban egy fogászati konferencián hallottam egy fogorvos kolléga előadását ebben a témában, ami annyira izgalmas volt számomra, hogy azonnal be is irazkoztam a kurzusára. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ezzel a területtel már többnyire szájsebészek, fogorvosok foglalkoznak, mert ez a beavatkozás egyértelműen a fogászatra kell hogy épüljön. Egy kozmetikus vagy egy plasztikai sebész nem tudja megteremteni a szükséges keményszöveti alapokat.

Még legyen egy kis botox…

A botox egy baktérium által termelt idegméreg, ami az izmot lebénítja. Ennek megvannak a maga lehetőségei olyan területeken, ahol túlműködik az izomzat, és azt le kell gyengíteni, hogy esztétikus legyen az arc működés közben. Ezt persze nagyon finoman kell adagolni, mert ha túlzásba viszik, akkor természetellenessé válik az arc.

Kiknek lehet ajánlani a botoxot?

Azoknak például, akik nagyon sokat hunyorognak, és amiatt szem körül ráncok jelennek meg, vagy olyanoknak, akik önkéntelenül a homlokukat ráncolják. Ezek automatizmusok, és ilyenkor érdemes gyengíteni ezeket az izmokat. Viszont az fontos, hogy az arc mimikája megmaradjon. Továbbá vannak olyan pácienseim, akiknek mosolygás közben kilátszik az ínyük. Itt az ajakemelő izmokat kell meggyengíteni, de csak annyira, hogy a mosolygás képessége megmaradjon, de mégse vigyék túlzásba ezt a mimikát.

Tehát minden a megfelelő dózison múlik, de azt hogyan lehet pontosan megállapítani?

Gyakorlat kérdése, de egy precíz szakember inkább kevesebbet injektál be, és néhány nap után visszarendeli a pácienst utánhangolásra, hogy be tudja finomítani a mennyiséget.

Milyen látványos eredményeket lehet még elérni ezekkel a módszerekkel, és a kezelések mennyi ideig hatásosak?

Például a nagyon erős rágóizomtól kiszélesedik az arc. Ezt is lehet finomítani botoxszal, ugyanis a rágóizom gyengítésével az arc visszavékonyodik.
Mindkét kezelés körülbelül fél évig látható. A hialuron lebomlik, a botox pedig elveszíti a hatását.

A botox nem károsítja a szervezetet?

Nem, mert a beadása nem az érbe történik, hanem az izomba, ezért az lokálisan ott is marad.

Ezt a két kezelést érdemes akár egyben is igénybe venni?

Az esetek többségében külön-külön alkalmazzák ezeket. Vagy erre van szükség, vagy arra. Persze előfordul, hogy mindkettőre szükség lehet, ilyenkor először az arcot kell feltölteni hialuronnal, és 3-5 nap múlva már látható, hogy szükség van-e még botoxra vagy sem.


Ezeken kívül van még olyan eljárás, amit javasolni szokott a fiatalodni vágyóknak?

Ritka esetekben ugyan, de szoktam ajánlani a Silhouette Soft eljárást is. Ezt arra az esetre javaslom, amikor már nagyon megereszkedett az arc. A beavatkozás során a fül mellett behatolnak a bőr alá egy fecskendővel, és behúznak egy szálat, amin teljes hosszában kis kúp alakú gyöngyök találhatóak, amikkel aztán visszahúzzák az arcot a helyére. Ez a cellulóz-szerű anyag egy év alatt szívódik fel, és utána érdemes újra alkalmazni a kezelést. De ez már amolyan arcszobrászat, mert miután felhúzzák az arcot, hialuronnal is tölteni kell, hogy ne tűnjön természetellenesnek.

Amúgy az a titok, hogy minden esztétikai beavatkozást ésszel kell csinálni, nem érdemes drasztikusan látványos eredményekre törekedni, hanem inkább alig látható változásokat kell létrehozni. Egy alapvetően szép arcot kár elrontani azzal, hogy felelőtlenül túlzásokba esünk.

Dr. Kolozsváry Lászlóról ITT találtok több információt.

Fotók: Unsplash.com