Városban, zöldben: igen, létezik magyar tea

2020. február 10.
Sokan talán nem tudják, de idén már ötévesek lesznek az első magyar teacserjék. A teatermesztés Kínából indult, de ma már Indiában, Japánban, Taiwanban, Új Zélandtól az Azori- szigeteken, Grúzián át Afrikáig a világ számtalan pontján termesztenek különböző teákat.

A tea egy külön tudomány. Annyit azért alapfokon mindenképpen érdemes tudni, hogy vannak a valódi teák, melyek a teacserje leveléből készülnek, és a nem valódi teák, amik gyógy- és fűszernövények főzetei. A valódi tea lehet fehér tea, zöld tea, oolong és fekete tea a feldolgozástól függően. A fehér teák esetében a még ki nem nyílt rügyeket fogyasztjuk, melyeknek magas antioxidáns- és koffeintartalmuk van, amihez könnyed íz párosul.

A zöld teákat a szárítás előtt gőzölik, vagy sütik, így a csersavtartalmuk jobban érződik. Az oolong teák egy kis kitérőt jelentenek, hiszen ez a zöld illetve a fekete tea közötti átmenet, ekkor a fermentálást állítják meg a teamesterek, akik akkora szakértők, hogy az egyes oolong teák felismerhetővé válnak a készítőjük ízléséről. A fekete teák a legnagyobb klasszikusnak számítanak, ezek koffeintartalma a feldolgozásuktól is nagyban függ. (Érdekes tény, hogy bár a teák alapanyagaként teacserjékről beszélünk, ezek valójában fák, melyek szedési magasságra vannak visszavágva.)

Sokan szeretjük a rooibos teát is, ami valójában nem egy teacserje, hanem az afrikai földi rekettye levele és teljesen koffeinmentes. Nagyon megosztó tea, van, aki egyáltalán nem nyitott édeskés ízére, aki viszont kedveli, az élvezeti értékén túl hozzájut egy kis extra magnéziumhoz, cinkhez, rézhez és vashoz is, ráadásul nagyon magas az antioxidánstartalma is. És persze ott van a Darjeeling tea is, amit a teák pezsgőjeként, az indiai teák királynőjeként tartanak számon.

A magyar tea zöld tea, melyet Varga Marianna okleveles kertész, teaszakértő, Magyarország teanagykövete termel és dolgoz fel. Marianna Londonban végzett teaszakértőként és a készülő Kamélia Kertje a Dunakanyarban fog megnyílni a közeljövőben a nagyközönség számára, hogy láthassuk az üde teacserjéket és a feldolgozás folyamatát is. Addig is izgalmas és élvezetes kaland részt venni workshopjain, ahol kedvünk szerint mélyülhetünk el a teák világában.