Mádai Vivien: „A jóga által visszatalálok a legjobb énemhez”

2020. február 27.
India legértékesebb exportcikke, a jóga meghódította a nyugati világot is: teltházas jógatermek, hetente induló jógaoktató-képzések, egyre szaporodó hétvégi jógás elvonulások, a közösségi médiában folyamatosan posztoló jógaguruk hatalmas követőtáborral – a jógázás növekvő népszerűségének néhány jól érzékelhető megnyilvánulása. Ismert magyar embereket kérdeztünk arról, ők miért kezdtek el jógázni, és hogyan változott meg az életük, amióta rendszeresen gyakorolják az ászanákat. Mádai Vivien műsorvezető mesél a jógával kapcsolatos élményeiről.

 Mi volt az első élményed a jógával kapcsolatban?

Tizenéves koromban találkoztam először a jógával. Emlékszem, akkor én voltam a legfiatalabb a csoportban, és persze a legkevésbé ügyes. Sportmúlttal a hátam mögött azt gondoltam, gyerekjáték lesz, de nem így történt. Akkor hamar fel is adtam.

Minek hatására döntöttél úgy, hogy újra elkezdesz jógázni?

Kismamaként ismét tettem egy próbát, de a hormonváltozásoknak köszönhetően gyakorlatilag elaludtam az órákon, így szintén kudarcba fulladt a kísérletezésem. Nagyjából egy évvel ezelőtt, egy tudatos döntésnek köszönhetően ellátogattam Nagy Anna dinamikus jógaórájára, és rögtön azt érzetem, most végre a helyemen vagyok, ez az, amit kerestem. Persze ehhez hozzájárult Anna csodálatos személyisége is, aki nemcsak jógaoktató, de egy kicsit talán pszichológus is. És nekem éppen erre volt szükségem. Olyan mozgásra, ami közben simogatja a lelkem.

Mennyit jógázol egy héten és milyen körülmények között?

Igyekszem heti kétszer dinamikus jógaórán részt venni, illetve ha időm engedi, kiegészítem egy itthoni videós gyakorlatsorral.

Mit jelent neked a jóga? Milyen változást hozott az életedben?

A jóga által visszatalálok a legjobb énemhez, és az életem többi területén is arra törekszem, hogy ne veszítsem el őt. Ez nem mindig sikerül, de a sikervágy, amit többek közt a jóga miatt is érzek, mindig ösztönöz.

Mi volt eddig a legszebb élményed a jógával kapcsolatban?

Feller Adrienne és Nagy Anna közös órája ősszel nagyon nagy hatással volt rám. A női szerepek megéléséről tartottak egy workshopot, ahol szem nem maradt szárazon.

Mi a legnehezebb számodra a jógában?

Hogy mindig van hova fejlődni. Ami egyrészről nagyon ösztönző, másrészről mire megtanulok egy gyakorlatot, jön egy cifrább változata. Amennyire bosszantó, annyira szórakoztató is.

Melyik a kedvenc ászanád?

Most éppen a baby rock star. Egy ideig nagyon kedveltem a félhold tartást is, bár hozzátartozik az igazsághoz, hogy sokáig azt hittem, fél holt a neve. (Nevet.)

A jóga tanításaiból melyek fontosak a számodra?

Elsősorban a lelki része, az a spirituális töltet, ami miatt letettem mellette a voksomat. Nem utolsó sorban pedig hiszek abban, hogy a jógázás során a legjobbat hozom ki magamból.

Mit jelent számodra a jógi életvitel?

Figyelek magamra, a belső hangomra, az útmutatásra.

Van példaképed a jóga világából?

Az összes mellettem jógázó személy, aki részt vesz az órán.