A szülinapi énektől Péterfy Boriig: az 5 legjobb dal kézmosáshoz

2020. március 09. |

A kézmosás az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy megelőzzük az új koronavírus (vagy éppen az influenza) terjedését, illetve saját magunkat is megóvhatjuk a megfertőződéstől. Ám nagyon fontos, hogy legalább húsz másodpercig tartson a kézmosás. Ezt legegyszerűbben úgy kivitelezhetjük, ha dúdolunk közben egy dalocskát, ami pont ennyi ideig tart.

Elengedhetetlen a gyakori és alapos kézmosás nemcsak a koronavírus, de az influenza vagy a hétköznapi nátha megelőzésében is. Ha meleg vízzel és szappannal kellő ideig mossuk a kezünket, jelentősen csökkenthetjük annak az esélyét, hogy a különböző felületek megérintésével (például tömegközlekedési eszközön a kapaszkodó, boltban a bevásárolókosár füle) a kezünkre került vírusok és baktériumok betegséget idézzenek elő, ha véletlenül megérintjük az arcunkat. Ez ugyanis gyakrabban előfordul, mint gondolnánk.


Az ajánlott 20-30 másodperc nem is olyan rövid idő, hajlamosak vagyunk alábecsülni. Sokkal könnyebben betarthatjuk ezt a javaslatot, ha a kézmosás alatt jól ismert dallamot dúdolunk magunkban. Hogy ne legyen unalmas mindig ugyanarra kezet mosni, öt remek refrént is ajánlunk.

Boldog szülinapot

A legelterjedtebb ajánlás a klasszikus szülinapi dal. A Boldog szülinapot (Happy Birthday to You) ugyanis tökéletes hosszúságú, pont annyi ideig tart végigénekelni, míg alaposan megmossuk a kezünket. Ha ragaszkodunk ehhez a dalhoz, minden kézmosásnál másvalaki nevét helyettesíthetjük be.


Sándor napján megszakad a tél

Mi lehetne aktuálisabb márciusban, mint Weörös Sándor Tavaszköszöntő című versének megzenésített változata? Nemcsak a jó időről álmodozhatunk, miközben eljutunk addig, hogy Benedek megérkezik a meleggel, de a kezünket is alaposan letisztíthatjuk. Vigyázzunk azonban! Ha csak az első versszakot dúdoljuk, akkor a megfelelő időtartamhoz ezt kétszer egymás után tegyük.

Nemzeti dal

Mivel amúgy is közeleg nemzeti ünnepünk, aktuális Petőfi Sándor Nemzeti dala. Ráadásul az első versszak elszavalása – feltéve, ha nem hadarunk – pontosan 20 másodpercig tart. Ha úgy érezzük, picit elkapkodtuk a versmondást, menjünk inkább biztosra, és ismételjük el még egyszer, vagy vegyük hozzá a második versszakot is.

Hajolj bele a hajamba

Péterfy Bori egyik legnagyobb slágere, a Hajolj bele a hajamba refrénje is tökéletesen alkalmas a kézmosásunk aláfestésére. Ha kétszer eldúdoljuk, hogy labamba, ragyogóan tiszta és kórokozómentes lesz a kezünk. Egyetlen veszélye van ennek a dalnak: súlyos dallamtapadást okoz, így egész nap ezt fütyörésszük majd. De talán ezt senki sem bánja.

Az ecuadori kézmosódal

A dél-amerikai ország egészségügyi szakhatósága újabb szintre emelte a koronavírus-megelőzést. Az országban dalt írtak ugyanis a koronavírusról, amelyben elmagyarázzak a történetét, hogyan terjed, és hogyan előzhető meg. Mindezt táncos koreográfiával kiegészítve.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Hogyan beszéljünk a gyerekkel a koronavírusról?

Hogyan beszéljünk a gyerekkel a koronavírusról?

A gyerekek is sokat hallanak a koronavírusról, hiszen a betegségről szóló hírek uralják a médiát és a közösségi médiát. Érdemes beszélgetni velük a témáról. Íme néhány tipp az UNICEF-től, hogy miként tegyük.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?