A szülinapi énektől Péterfy Boriig: az 5 legjobb dal kézmosáshoz

2020. március 09.
A kézmosás az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy megelőzzük az új koronavírus (vagy éppen az influenza) terjedését, illetve saját magunkat is megóvhatjuk a megfertőződéstől. Ám nagyon fontos, hogy legalább húsz másodpercig tartson a kézmosás. Ezt legegyszerűbben úgy kivitelezhetjük, ha dúdolunk közben egy dalocskát, ami pont ennyi ideig tart.

Elengedhetetlen a gyakori és alapos kézmosás nemcsak a koronavírus, de az influenza vagy a hétköznapi nátha megelőzésében is. Ha meleg vízzel és szappannal kellő ideig mossuk a kezünket, jelentősen csökkenthetjük annak az esélyét, hogy a különböző felületek megérintésével (például tömegközlekedési eszközön a kapaszkodó, boltban a bevásárolókosár füle) a kezünkre került vírusok és baktériumok betegséget idézzenek elő, ha véletlenül megérintjük az arcunkat. Ez ugyanis gyakrabban előfordul, mint gondolnánk.


Az ajánlott 20-30 másodperc nem is olyan rövid idő, hajlamosak vagyunk alábecsülni. Sokkal könnyebben betarthatjuk ezt a javaslatot, ha a kézmosás alatt jól ismert dallamot dúdolunk magunkban. Hogy ne legyen unalmas mindig ugyanarra kezet mosni, öt remek refrént is ajánlunk.

Boldog szülinapot

A legelterjedtebb ajánlás a klasszikus szülinapi dal. A Boldog szülinapot (Happy Birthday to You) ugyanis tökéletes hosszúságú, pont annyi ideig tart végigénekelni, míg alaposan megmossuk a kezünket. Ha ragaszkodunk ehhez a dalhoz, minden kézmosásnál másvalaki nevét helyettesíthetjük be.


Sándor napján megszakad a tél

Mi lehetne aktuálisabb márciusban, mint Weörös Sándor Tavaszköszöntő című versének megzenésített változata? Nemcsak a jó időről álmodozhatunk, miközben eljutunk addig, hogy Benedek megérkezik a meleggel, de a kezünket is alaposan letisztíthatjuk. Vigyázzunk azonban! Ha csak az első versszakot dúdoljuk, akkor a megfelelő időtartamhoz ezt kétszer egymás után tegyük.

Nemzeti dal

Mivel amúgy is közeleg nemzeti ünnepünk, aktuális Petőfi Sándor Nemzeti dala. Ráadásul az első versszak elszavalása – feltéve, ha nem hadarunk – pontosan 20 másodpercig tart. Ha úgy érezzük, picit elkapkodtuk a versmondást, menjünk inkább biztosra, és ismételjük el még egyszer, vagy vegyük hozzá a második versszakot is.

Hajolj bele a hajamba

Péterfy Bori egyik legnagyobb slágere, a Hajolj bele a hajamba refrénje is tökéletesen alkalmas a kézmosásunk aláfestésére. Ha kétszer eldúdoljuk, hogy labamba, ragyogóan tiszta és kórokozómentes lesz a kezünk. Egyetlen veszélye van ennek a dalnak: súlyos dallamtapadást okoz, így egész nap ezt fütyörésszük majd. De talán ezt senki sem bánja.

Az ecuadori kézmosódal

A dél-amerikai ország egészségügyi szakhatósága újabb szintre emelte a koronavírus-megelőzést. Az országban dalt írtak ugyanis a koronavírusról, amelyben elmagyarázzak a történetét, hogyan terjed, és hogyan előzhető meg. Mindezt táncos koreográfiával kiegészítve.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!