Mivel töltenénk az időt az önkéntes otthoni karantén alatt?

2020. március 11.
Nem is olyan rossz dolog tizennégy nap otthon, ha a végére járhatunk olyan régóta halogatott dolgoknak, mint a tavalyi családi fotók kiválogatása. És végre többet törődhetnénk magunkkal.

Pár héttel ezelőtt még a legtöbbünk nem is hallott olyanról, hogy otthoni izoláció vagy karantén, pláne nem élte át. Most pedig bármelyikünkkel megtörténhet, hogy két hétre magunkra kell zárnunk az ajtót, a futárt arra kell kérnünk, hagyja az ajtó előtt a rendelésünk, és tizennégy napra ki kell vonulnunk a társadalomból – legalábbis offline, hiszen az interneten keresztül azért kapcsolatot tarthatunk ismerőseinkkel, barátainkkal, munkatársainkkal.


Az önkéntes karanténba vonulás fontos és nagy felelőssége az embernek, ha a legapróbb gyanúja felmerül annak, hogy érintkezhettünk koronavírussal fertőzött személlyel – nemcsak saját magunk, de a többi ember miatt is fontos komolyan venni. Ráadásul nézhetjük a jó oldalát is: a javasolt vagy kötelező kéthetes szünet a szélessávú internet, a Netflix és a folytonos időhiánytól való szenvedés korában nem is olyan ördögtől való dolog. Végiggondoltuk, mivel töltenénk mi a két hetet otthon.

1. Kiválogatnánk végre a családi fotókat

Mindenkinek van egy ismerőse (vagy éppen ő maga az?), aki elkezdte ugyan a gyereke babaalbumát készíteni, ám a születés utáni első bejegyzésnél nem jutott nagyon tovább, a gyerek pedig lassan már iskolába megy. És ott vannak a tavalyi családi fotózás profi képei, amiből már karácsonyra ígértünk mini fotókönyvet a nagyszülőknek, ám sehogy sem sikerült elkészülni vele azóta sem. Szerencsére az internet korában senkivel sem kell találkoznunk ahhoz, hogy egy online fotókönyv-készítő oldalra feltöltsük a gondosan kiválogatott fotókat, majd összerendezzük, és végre feladjuk a rendelést. Húsvétra is tökéletes ajándék lesz, ráadásul a futárral sem kell személyesen találkoznunk, hogy átvegyük, akár a kilincsünkre is akaszthatja a kész albumokat.

2. Végre lenne időnk „Marie Kondózni” a szekrényünkben

Vagy legalábbis egy rendes tisztogatást végezhetnénk a ruháink között. És a férjünk szekrényében, meg a gyerekekében is. Akármennyire kapszula is a gardróbunk, biztosan van még olyan ruha, amit egyetlen egyszer viseltünk valahol, de igaziból sosem volt a mi stílusunk. És sosem lesz. Felpakolhatjuk eladni a nem hordott magas sarkúkat, a western csizmát, a görkorcsolyát és más sportszereket is. Az egyetlen hátránya a karanténnak, hogy várnunk kell egészen a 14 nap leteltéig, míg fizikai valójában is megszabadulhatunk ezeketől a daraboktól.

A már most is halomban álló, ám folyton csak gyarapodó számú, javításra váró ruháknak is a végére járhatnánk. Beosztva tizennégy napra a foltozni és megvarrni valót, végre talán minden visszakerülhetne a helyére. Ráadásul ha még marad idő, akár egy új, tavaszi ruhát is megvarrhatnánk, amiben ünnepelhetnénk majd a karantén végét.

3. Otthoni karantén, otthoni kényeztetés

Végre lenne időnk rá, hogy a self-care ne csupán annyit jelentsen, mint egyéb hétköznapokon, hogy feldobunk egy arcmaszkot munka után. Kipróbálhatjuk végre a szorgosan gyűjtögetett különleges termékmintákat, agyagpakolásokat. Ráadásul nem csak az arcunkra lenne idő… Ahogy a bőr szakértői mondják, nincs a testünknek olyan porcikája, ami ne lehetne még puhább, még szőrtelenebb, még jobb.  Ezer éve elmentettünk egy cikket a ránctalanító arcmasszázs-technikáról? Most lenne rá két hetünk, hogy tökéletesítsük. Bónusz, hogy ha már a mindenféle kozmetikumokat kipakoljuk a fürdőszobaszekrényből, ideje átnézni a különböző gyógyszerek és kenőcsök szavatossági idejét is!

4. Behozhatnánk a lemaradást filmnézés, olvasás terén 

Hány éve gyűlnek a filmek, sorozatok, könyvek, amelyeket meg szerettünk volna nézni, el szerettünk volna olvasni, ám mindig volt fontosabb tennivaló, vagy egyszerűen elaludtunk este? Csak az e-könyv olvasónkon kilenc félbehagyott regényt számolunk, a papíralapú irodalomról és a magazinokról nem is beszélve. Bár a két hét karantén valószínűleg nem lesz elég, hogy megnézzük az idei Oscar-díjas filmeket és még a könyvekkel is végezzünk, biztosan sokat haladhatnánk előre.


5. Jóga minden áldott nap

Bár már így is a hétköznapjaink része a jóga, mindig lehet hova fejlődni. Az átlagos napokon már az is nagy öröm, ha félórás gyakorlásra futja a teendők mellett, de a kényszerű otthonlétben biztosan több időt fordíthatnánk erre. Már csak azért is lenne nagyon hasznos a jóga, mert pár nap bezártság után azért garantáltan elkezdenénk feszültebbé válni, bármennyire remek tevékenységekkel kötjük le magunkat. Ráadásul a koronavírussal kapcsolatos félelemeket, pánikot és stresszt is remekül oldja ez a mozgásforma.

Ezt olvastad már?

Aki még sosem jógázott, vagy az első próbálkozásai a jógával kudarcba fulladtak, kezdésnek nagyon jó Yoga with Adriene YouTube-csatornája. Egyáltalán nem spirituális, fokozatosan épül fel, és minden nap találhatunk benne valami újat. Ahogy a karantén hangulata emelkedik, úgy emeljük majd mi is egyre magasabbra a lábunkat, egészen a fejünk fölé.

6. Jöhet minden más újévi fogadalom

Tanulhatunk spanyolul, gyakorolhatunk kedvenc hangszerünkön, beadhatjuk az adóbevallásunkat korábban, meditálhatunk minden nap, elkezdhetünk regényt írni, ábécé sorrendbe rendezhetjük a fűszereinket, kinek kedve és újévi fogadalma szerint.

A legvalószínűbb azonban, hogy a fent leírtak közül semmi sem teljesülne, mivel a gyerekek is ugyanúgy otthoni karanténjukat töltenék, így a két hét véget nem érő társasjátékozással és rendrakással telne.

Fotó: Unsplash