A kapun túl az óceán

2020. április 17.
Különös szépségű fotó vezeti be a májusi–júniusi Marie Claire Életmód rovatát – szerettünk volna többet megtudni a titokzatos házról.

Fiatal lány ül egy világos faburkolatú ablakmélyedés széles párkányán, és vágyakozva tekint az ablak előtt húzódó kerti útra, ami a kertkapuhoz vezet – a fotó a most megjelent Marie Claire Életmód rovatát bevezető oldalon szerepel. Talán ő is az otthonába visszahúzódva várakozik, akárcsak mi, és még a könyve sem tudja lefoglalni, hiszen becsukva hever az ölében. Tekintetét inkább az örökzöldekkel szegélyezett útra szegezi.

A lapszerkesztés heteiben olyan sokszor került elénk újra és újra a fotó, hogy kíváncsiak lettünk, milyen is lehet az ablakból ítélve modern épület, amiben a kép főszereplője üldögél. Kiderült, hogy a ház a vízparton áll, nem is akármerre, az Atlanti-óceán franciaországi szakaszán, Île de Ré szigetén. És bár az enteriőr valóban modern, a 90 négyzetméteres lakást rejtő ház maga régi. Értő felújításához a Martins | Afonso stúdiót hívták segítségül.

Csak úgy ömlik a fény az épületbe: minden oldalára nagy nyílászárókat építettek be. Ez egyben azt is jelenti, hogy gyönyörű kertje bentről számtalan perspektívában tárul elénk. A tulajdonosok tiszteletben tartották a Les Portes-en-Rében álló ház stílusát, csupán kényelmesebbé és hangulatossá tették. A tervezőstúdió újragondolta a teret, új kapcsolatokat teremtett a helyiségek között, és ablakokat, ajtókat nyitott a kert felé.

A tömörfa visszaköszön falburkolaton, bútoron, térelválasztó panelen, de szép, érett fapadló van a szobában is. A meghatározó faburkolat egységes hangulatot teremt az egész lakásban, de nem csak önmagáért szép: rengeteg tárolót is takar a különböző helyiségekben. A fafelület a forró évszakban is kellemes tapintású, soha nem olyan hideg, mint a kő vagy a terrakotta – ez utóbbi a lakás nagy részén padlóburkolatként szerepel.

Figyelemre méltó a sok apró részlet, amelyeken először talán könnyen átsiklik a tekintetünk, a rejtett ajtók, az egységes, elegánsan kiképzett átjárók, párkányok, a nem tolakodó, de épp elégséges világítás, vagy a lakás dísze, az eredeti kőkandalló. Ötletes, új építészeti elemekből és szép eredeti részletekből áll össze egy tengerparti ház barátságos enteriőrje.

Mickaël Martins Afonso 2016-ban alapította bordeaux-i a műhelyét, a Martins | Afonso atelier de designt, ahol terek, enteriőrök, bútorok tervei születnek. Munkáit egészen azok megvalósulásáig végigköveti, alapos építészeti, belsőépítészeti, képzőművészeti ismeretei adnak garanciát arra, hogy tervezőasztalán valóban a hozzá fordulók vágyait és elképzeléseit tükröző megoldások szülessenek.

Fotó: Mickaël Martins Afonso, www.v2com-newswire.com

A témáról a májusi–júniusi Marie Claire-ben is olvashatsz!