Alkalmazzuk Marie Kondo elveit a karanténra

2020. április 18.
Mivel egy ideig most az otthonunk falai között töltjük az időnk javát, fordítsuk le Marie Kondo rendrakási tanácsait arra, hogyan tehetjük kellemesebbé és könnyebbé ezt a bizonytalan ideig tartó szobafogságot.

A KonMari módszer forradalmasította az otthon lomtalanítást, rendet hozott sokak életébe. De vajon alkalmazhatók Marie Kondo elvei olyan megváltozott körülményekre is, mint a karantén? Ha igen, hogyan?

1. Fókuszáljunk arra, amit megtartunk

Marie Kondo-tipp: „Azt kell kiválasztanunk, mi az, amit meg akarunk tartani, nem azt, amitől meg akarunk szabadulni” – áll Marie Kondo könyvében.


Hogyan fordítsuk le a karanténra? Ez hatalmas szemléletváltás a rendrakásban a korábbiakhoz képest. Ugyanilyen elv mentén ne arra koncentráljunk a karanténnal kapcsolatban, hogy mit veszítünk azzal, hogy éppen nem megyünk az utcára, nem kirándulunk és nem utazunk (a csodás tavaszi idő ellenére), hiszen ettől válik rendkívül frusztrálóvá és kibírhatatlanná az egész önkéntes izoláció. Tekintsünk úgy erre az élethelyzetre, mint egy szeretetteli gesztusra a szomszédaink, az idősek és a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek felé, hiszen azzal, hogy otthon maradunk, saját magunkon kívül őket védjük.

2. Először rosszabb lesz, mielőtt javulna.

Marie Kondo-tipp: A KonMari módszer szerint különböző tulajdonságok mentén csoportosítanunk kell az összes tárgyunkat, majd külön tenni, amit megtartunk, és amit kidobunk. Ez hatalmas káosszal és rendetlenséggel jár, mielőtt létrejönne a rend.

Hogy fordítsuk le a karanténra? Azért nehéz belátni a kijárási korlátozás hasznát, mivel az eredménye nem azonnal látszik. A járvány folytatódik, sőt egyre többen betegszenek meg, ami rémisztő. Sok szomorúsággal és nehéz helyzetekkel kell szembenéznünk, mielőtt meglátszanának a kollektív cselekvés pozitív hatásai. Ám meglesznek, és előbb-utóbb minden jobb lesz.

3. Mutasd ki a hálád az otthonod felé.

Marie Kondo-tipp: „A rendrakás egy lehetőség arra, hogy kimutassuk hálánkat az otthonunk felé. Köszönjük meg a helynek, hogy megvéd és befogad, különösen ha épp egy maratoni lomtalanításba készülünk belevágni.”

Olvastad már?

Hogyan fordítsuk le a karanténra? Ha egy hét minden napján közel 24 órát az otthonunk falai között kell töltenünk, van értelme hallgatni Marie Kondóra. Hiszen a heti bevásárlás utáni hazatéréskor különösen nyilvánvalóvá válik az érzés, mennyivel biztonságosabbnak és megnyugtatóbbnak érezzük, ha az otthonunk menedékében lehetünk. Bár az eszünkkel tudjuk, hogy csekély az esély arra, hogy elkapjuk a koronavírust ilyen rövid idő alatt – az emberektől való távolság megtartásával, maszk viselése mellett –, mégis feszültebbek vagyunk, ha el kell hagynunk az otthonunkat.

4. A produktivitás titkai

Marie Kondo-tipp: A KonMari rendszer öt pontban határozza meg a produktivitás lépcsőfokait. 1. Kezdjük a reggelt jó energiákkal. 2. Készítsünk napi listát tennivalóinkról. 3. Egyeztessünk a társunkkal. 4. Gondolkodjunk tiszta fejjel. 5. Alakítsunk ki esti rutint.


Hogyan fordítsuk le a karanténra? Marie Kondo maga is megfogalmazta már, hogy „amikor azt gondolnánk, hogy remekül beállt a napi rendszerünk, biztosan váratlan kihívások elé állít az élet!” Az önkéntes izolációra ez különösen igaz, hiszen senki sem gondolta volna pár hónappal ezelőtt, hogy ez megtörténik. A második és harmadik pont különösen hasznos a kényszerű szobafogság alatt, hiszen együttműködés nélkül biztosan nem lesznek működőképesek a hétköznapok a karantén idején.

5. Örömet okoz?

Marie Kondo-tipp: A legjobb módja annak, hogy valamiről eldöntsük, megtartjuk-e vagy sem, az az, ha megkérdezzük magunktól, örömet hoz-e az életünkbe? Ha igen, tartsuk meg. Ha nem, dobjuk ki. Marie Kondo szerint ez nemcsak a legegyszerűbb, de a legpontosabb módja is annak, hogy döntést hozzunk.

Hogyan fordítsuk le a karanténra? Ezt talán úgy fordíthatjuk le a mostani, cseppet sem mindennapi hétköznapokra, hogy foglalkozzunk olyan dolgokkal, amik jólesnek. Természetesen a házimunkát és a munkahelyi feladatokat nem hagyhatjuk figyelmen kívül, de ezek mellett szakítsunk időt a hobbinkra, nézzünk sorozatokat, süssünk-főzzünk, vagy csináljunk bármit, amitől jobb kedvünk lesz és elégedettebbek lehetünk.

Olvass tovább!

Forrás: ET Online
Fotó: Getty Images, Unsplash