A fertőtlenítő, ami mindig van otthon, és sosem fogy el

2020. április 27.
Amikor a fertőtlenítőszerekből a boltok is híján vannak, vagy csak nem vagyunk biztosak benne, hogyan fertőtlenítsünk egy kartondobozt, muszáj kreatívnak lenni. Szerencsére mindannyiunknak van otthon az egyik leghatékonyabb fertőtlenítőszerből, amely ráadásul sosem fogy el, és teljesen ingyen van.

Az új rend szerint, amikor hazaérünk a bevásárlással, hoz a futár egy csomagot, mindent lefertőtlenítünk, hogy minél kisebb eséllyel kerüljön be otthonunkba a koronavírus. A legfrissebb kutatások szerint a Covid-19 vírus akár 72 órán át, azaz három napig is életképes maradhat a kemény, nem porózus felületeken, mint amilyen például az asztal, a konyhapult vagy a kilincs. A kartondobozon, amelyben csomagot kapunk, legfeljebb 24 órát bír a koronavírus. Ezért fontos, hogy óvatosak legyünk, mikor kipakoljuk a bevásárlást vagy a megrendelt csomagot, és ezért kell megmosnunk a kezünket, miután felbontottunk egy levelet.


Ám a fertőtlenítőszerekért ádáz harc folyik a boltokban továbbra is. Szerencsére mindannyiunknak van otthon a világ legjobb fertőtlenítőjéből, ami teljesen ingyen van, és sosem fogy el.

Az idő, mint hatékony fertőtlenítő

Ha van időnk várni, és van helyünk, ahol a lakóterünkön kívül karanténba helyezhetjük a csomagokat pár napra, kivárhatjuk, hogy életképtelenné váljanak a vírusok, így másfajta fertőtlenítésre nincs is szükségünk. Például ha érkezett egy nem sürgős csomagunk kartondobozban, ahelyett, hogy Domestosszal körbetörölnénk, egyszerűen hagyjuk a folyosón vagy a garázsban, mossunk kezet miután átvettük, és ne nyúljunk hozzá pár napig.

Meddig él a vírus?

Érdemes megjegyezni, hogy a különböző vizsgálatokat azzal kapcsolatban, milyen felületeken meddig marad életképes a koronavírus, a Covid-19 számára legoptimálisabb körülmények között végezték, megadva az esélyt arra, hogy a lehető legtovább bírja a vírus. A való életben valószínűleg rövidebb ideig marad életképes a kórokozó.

Olvastad már?

Mi legyen a bevásárlással?

Ugyanez érvényes a heti bevásárlásra is. Végigmehetünk a soklépéses hazaérkezés utáni procedúrán (leteszem a földre, kezet mosok, kipakolok, lemosom egyesével a dolgokat, majd újra kezet mosok), vagy csak békén hagyjuk mindazt, ami nem frissen felhasználandó élelmiszer például. Akár az autó csomagtartójában is.


Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash