Hogyan lehetünk profik a kirakózásban?

2020. május 02.
Fellendítette a kirakózást a koronavírus-járvány, előkerültek a félbehagyott több ezer darabos puzzle-ok, amiket évekkel ezelőtt feladtunk. Hogyan válhat belőlünk a kirakózás mestere, hogy ne fogjon ki rajtunk többé a legnagyobb doboz puzzle sem?

Bárkiből válhat remek kirakózó, csak némi idő és türelem kell hozzá. A karantén alatt előbbi adott, hiszen úgysem mehetünk el nagyon otthonról, míg utóbbi csak rajtunk múlik. Mit tanácsolnak azok, akik megbirkóztak már a legnagyobb doboz puzzle-lel is?


1. Ne ezerdarabos puzzle-lel kezdjünk

A sikerélmény fontos, hogy ne menjen el a kedvünk a nagyobb kihívást jelentő kirakóktól sem, így jó, ha egy pár száz darabos puzzle-lel kezdjük a kirakós pályafutásunkat. Ezeken a kisebb készleteken könnyebb begyakorolni azokat a praktikákat, amik lehetővé teszik a nagyobbak kirakását is, megtanulhatjuk a puzzle-látásmódot.

2. Határozottan elkülönülő színfoltok

Ne olyan puzzle legyen életünk első kirakója, amelyben színátmenetek, hasonló árnyalatú részek találhatók. Elsőre az a jó, ha kontrasztos színterületekből épül fel, amelyeken jól felismerhető jelenetek, jellemző részletek fedezhetők fel.

Olvastad már?

3. Mindent forgassunk fel

Ha nem fordítunk fel minden darabot már a legelején, eléggé lecsökkentjük a saját esélyeinket, hogy valaha befejezzük a kirakónkat. Egy nagyobb puzzle-nál ez időbe telhet, ám még mindig sokkal hatékonyabb így, mint utólag keresgélni a darabokat.

4. Kívülről kezdjük

A nyerő stratégia, ha a kerettel kezdjük a kirakót, és innen haladunk befelé. Először a sarkokat keressük meg, és innen építkezzünk. Ha felfedezünk egyértelműen összeillő részeket, ne hagyjuk magukban heverni őket, ám az a legcélravezetőbb, ha a keret elkészültével sorról sorra haladunk, módszeresen.

5. Ha elakadunk, keressünk biztos pontokat

Előfordul, hogy megakadunk az elemek megtalálásával. Ilyenkor próbáljunk azonosítani egy-egy jellemző darabot, amelynek fura alakja, egyedi színe vagy szerkezete van. Innen könnyebben tudunk továbblépni, mintha a hasonló darabokat néznénk át újra és újra. 

Olvass tovább!

Forrás: Aparment Therapy
Fotó: Unsplash