Városban, zöldben: karanténvásárlás tudatosan

2020. május 07.
Lehet, hogy te alapvetően is online vásárló vagy, ez esetben most sok új oldallal bővült számodra a kínálat. Ha azonban szerettél bevásárolni járni, megfogni a terméket, kiválasztani a neked leginkább tetsző gyümölcsöt, zöldséget, felpróbálni megvásárlás előtt a ruhát, amire vágytál, vagy megismerni személyesen is egy-egy dizájntárgy alkotóját, akkor most kicsit nehezebb helyzetbe kerültél. Legyen így vagy úgy, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelned!

A vásárlás történhet szükségletből, de lehet érzelmi vagy pótcselekvés is. Sokféle vásárlási szokással, kultúrával rendelkezünk, és mindannyiunknak megvannak a vásárlási preferenciái. Van, akinek az ár számít jobban, van akinek a minőség, és biztosan van közöttünk olyan is, aki előre átgondoltan, de többen hirtelen, gyorsan döntve vásárolunk.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy ezt is lehet tudatosan csinálni. Persze előfordul, hogy nem mindig tudunk erre figyelni, de ha eltsajátítunk néhány alapvető rutint, akkor már nagyon jók vagyunk.

Egy korábbi cikkben említettem a Tudatos Vásárló 12 pontját, amely szuper alapvetés.

Ezek mellett azonban van még néhány fontos dolog, amire érdemes figyelnünk:

  1. Tervezz! Gondold át, melyik nap mire van szükséged, nézd át a háztartásod készletét, a lejárati időket. Ugyanezt érdemes megtenni a tisztálkodási és más háztartási alapanyagokkal is az élelmiszereken kívül.
  2. Igyekezz mindig bevásárlócédulával menni bevásárolni, így elkerülhető az impulzusvásárlás. Online vásárlásnál ez például egyszerűbb.
  3. Nézd meg a szavatossági időket, lejárati dátumokat. A polcok elején gyakran lejárathoz közeli termékek vannak, ami nem gond, ha rövid időn belül szeretnéd felhasználni, de ha hosszabb távra tervezel, érhet meglepetés.
  4. Ne azt figyeld, mi NINCS a termékben a csomagoláson hirdetve, hanem nézd meg az összetevőket is, mert lehet, hogy ott találsz olyat, amit szintén nem szeretnél.
  5. Figyelj a kiszerelési egységre. Környezetbarátabb, és általában olcsóbb, ha nagyobb mennyiségben vásárolsz, de ha a maradékot ki kell dobnod, mert nem tárolható, akkor többet veszítesz.
  6. Nem biztos, hogy az olcsóbb az olcsóbb, és a drágább jobb! Figyelj a minőségre, viszont nem biztos, hogy a menő, agyonreklámozott áru jobb.

Fotó: Unsplash