15 perc produktív szünet a home office-ban

2020. május 11.
Még azoknak is új helyzetet jelent a mostani, akik már korábban is otthonról dolgoztak. Mivel az idő túlnyomó részét a lakásban kell töltenünk, a munkaidő könnyen végtelenné válhat. Mikor és hogyan tartsunk szünetet, hogy ne kerüljünk a home office ördögi spiráljába?

Az irodában gyakran megszakítjuk a munkát egy kávéra, felkelünk az asztaltól, hogy hozzunk magunknak vizet, ami általában azt is jelenti, hogy váltunk néhány szót valamelyik munkatársunkkal. Ezek a szünetek nagyon fontosak, hiszen lehetőséget adnak az agyunknak is a kikapcsolásra, így frissebb fejjel tudunk újra a munkára koncentrálni. Ezek a rövid, ám annál lényegesebb szünetek a home office-ban gyakran hiányoznak.


Hajlamosak vagyunk lelkifurdalást érezni amiatt, hogy ha otthonról dolgozunk, nincs meg a teljes nyolc órás munkaidő. Még amiatt is bűntudatot érzünk, ha a délután közepén pakoljuk ki a bevásárlást. Jusson eszünkbe ilyenkor: az irodában sem dolgozunk folyamatosan, végig nyolc órán át! És ez így van rendjén.

A szünet kell a hatékonysághoz

Ha folyamatosan, sok időt egybefüggően dolgozunk anélkül, hogy szünetet tartanánk, az stresszhez és kimerültséghez vezet. A rövid szünetek feltöltik az agyunk erőforrásait, segítik a kreativitást és a problémamegoldást. Az új ötletek általában azután törnek fel, ha megszakítjuk a hosszú munkafolyamatot, és rövid ideig valami egészen mással foglalkozunk.

Olvastad már?

Hogyan vegyük rá magunkat a szünetre?

A home office alatt az otthonunkkal és a háztartással kapcsolatos teendőket használhatjuk szünetként. Ezt egyfajta produktív halogatásnak is felfoghatjuk, hiszen így két legyet üthetünk egy csapásra: elvégezzük a házimunkát, felfrissül az agyunk, és azzal, hogy halogattuk kicsit a munkahelyi feladatainkat, valószínűleg új ötleteink is támadnak.


Gondozzuk a szobanövényeket. Nézzük meg, szüksége van-e öntözésre a virágainknak, portalanítsuk őket, forgassuk el a fény felé őket, és szedegessük le az elsárgult leveleket.

Intézzük el a mosást. Pakoljunk be a mosógépbe, hajtogassunk, teregessünk. Ha napközben végzünk a mosással, azt jelenti, hogy szabad az esténk.

Készítsük elő a vacsorát. Aprítsunk zöldséget, pácoljuk be a húst, mossuk meg a salátát. Este ennyivel hamarabb kerül asztalra az étel.

Mossuk el a kulacsunkat. Otthon ugyanúgy használjuk a vizeskulacsot, mint a munkahelyen, hiszen a hidratáltság fontos. De mikor mostuk el rendesen legutóbb?

Rakjunk rendet a nappaliban. Szedjük össze a széthagyott újságokat, rázzuk fel a díszpárnákat, és igazítsuk meg a bútorokat.

Mosogassunk. Ha nincs edény a mosogatóban, azt jelenti, hogy nem termelődik újra a mosatlan. Érdemes tehát a felhalmozás helyett mindig elmosni azt az egy-egy tányért. Ráadásul a mosogatás az egyik legmeditatívabb házimunka, közvetlenül a vasalás után.

Olvass tovább!

Forrás: Apartment Therapy, Psychology Today
Fotó: Unsplash