A fagyott erdő aromája, avagy merész kísérletezés a konyhában

2020. május 11.
Mit keres a tojás a mélyhűtőben, a fenyőrügy a lábasban, a vaníliamag a sós szószban? Ámulatba ejtő gasztroötletek kíváncsiaknak.

A karantén nem jó dolog – de könnyen lehet, hogy anélkül nem vettünk volna észre három rendkívüli finomságot. Az újságírók ezekben a napokban ugyanis az összes lap és portál minden cikkét elolvassák – beleértve az apróbetűs részeket is –, így valódi kuriózumokra bukkanhatnak. Velünk is ez történt; nézzétek csak, miket tudtunk meg a tojásokról, a fenyőfákról és a vaníliáról.

Tojássárgája (teljesen) másképp

A tojás egy érdekes elkészítési módjáról a Donna Moderna című olasz lapban olvastunk. Claudio Sadler Michelin-csillagos milánói séf egyszerű kis tálat állított össze szarvasgombával, bresaolával (érlelt marhasonka), káposztachipsszel…, megfejelve mindezt egy fagyasztott tojássárgájával. Sadler azt mondta az újságnak, hogy nagyon egyszerű az elkészítése: elég hozzá 24 órára a mínusz 20 fokos mélyhűtőbe tennünk egy tojást, utána áttenni a hűtőbe, ahol 4-5 óra alatt fokozatosan felenged. Tálaláskor feltörjük, eltávolítjuk a folyékony fehérjét, és mielőtt tányérra tennénk, óvatosan leöblítjük friss vízzel a puha, finom krémesre fagyott tojássárgáját.

Zöld ízű rizottó

A friss hajtások gyűjtésére ezekben a hetekben internetes oldalak sora bíztat bennünket. Ilyen a gyönyörű, élénkzöld fenyőrügy is, amiből nagyanyáink köhögés elleni teát, szirupot főztek, a Marie Claire-ben pedig néhány éve közöltünk egy fenyőrügypesto-receptet. Most azonban, böngészés közben egy igazán kifinomult lehetőségbe botlottunk. Mint kiderült, Tirolban számos recept hozzávalójaként felbukkan a fenyőrüggyel ízesített vaj, használják sültekhez, kenyérhez, édességhez is: 100 gramm puha vajhoz keverjünk 40 gramm finomra vágott rügyet, esetleg kevés sót, és kész is. A vaj az Alpokban népszerű fenyőrügyes rizottó ízesítéséhez – és színezéséhez – is kiváló. Fenyőrügyet június végéig is találunk, ügyeljünk rá, hogy valóban a fenyő, és ne a tiszafa hajtását szedjük, utóbbi ugyanis mérgező.

Vaníliás gombaszósz

Arról pedig, hogy a vanília milyen fogás révén tud bennünket eddig ismeretlen ízek világába repíteni, francia társlapunk, az Avantages egy korábbi számában olvastunk. Christophe Adam párizsi cukrász egy olyan alapanyagról beszél a lap egyik főzős oldalán, amit mindig sósan készítünk, ennek ellenére remekül megy hozzá a vanília aromája. A vanília fákra kapaszkodó kúszónövény, a humuszban gazdag talaj szerves anyagaiból, példának okáért gombákból is táplálkozik. Christophe Adam véleménye szerint ezért teljesen természetes, és itt az ideje gombás ételekbe, például egy egyszerű gombás spagetti szószába is szórni egy kevés kikapart vaníliamagot. Kötényeket fel!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!