Istenes Bence szerint félelmetes világban élünk

2020. június 22.
Az UNICEF felmérése szerint a magyar 10–18 éves gyerekek 88 %-a rendelkezik profillal a közösségi médiában, és 20 %-uk már volt online bántalmazás áldozata. A #nemvagyegyedül cyberbullying elleni kampányukkal – amelynek kiemelt arca Istenes Bence lesz – erre igyekeznek felhívni a figyelmet.

Istenes Bence több mint egy évtizede a média körforgásának aktív részese, ám egy-egy komment gonoszsága még őt is megdöbbenti olykor. A műsorvezető szerint felnőttként és ismert emberként is nehéz feldolgozni a támadásokat, azt pedig elképzelni is borzasztó, hogy az online bántalmazás milyen károkat okozhat a védtelen gyerekek életében. „Pontosan tudom, hogy mennyire aktuális és égető probléma ez, hiszen magam is nagyon sok levelet kapok ezzel kapcsolatban, ezért is csatlakoztam a figyelemfelhívó kezdeményezéshez” – mondta Istenes Bence, aki a #nemvagyegyedül cyberbullying elleni kampányának kiemelt arca lesz.

Az UNICEF felmérése szerint a magyar 10–18 éves gyerekek 88%-a rendelkezik profillal a közösségi médiában, és 20%-uk már volt online bántalmazás áldozata. Istenes Bence a saját bőrén tapasztalta, hogy mennyire fájdalmas lehet egy-egy online támadás, legyen az komment vagy üzenet.

Láttad már?

„A véleménynyilvánítással addig nincs semmi bajom, amíg nem sért, gyaláz másokat. Ha nem éri el ezt a szintet, akkor akár még alpári is lehet – mondta Istenes Bence. – Sajnos én is szembesültem már olyan kommentekkel, amelyek nagyon felkavartak. Vajon milyen indulatok vezérlik azt az embert, aki a szeretteimnek kíván elmondhatatlanul szörnyű dolgokat csak azért, mert nem szimpatizál velem? Ha engem felzaklattak ezek a támadások, mit élhet át egy gyerek? Olyan fontos kérdés ez, amiről beszélnünk kell. Különösen zavar, hogy a bántalmazók valójában gyávák, gyakran álprofilok mögé bújva, sunyi módon gyalázkodnak” – magyarázta Istenes Bence. A műsorvezető/vlogger maga is számos olyan levelet kapott, amelyben fiatalok kérnek tőle segítséget netes bántalmazás, zaklatás ellen. Ő azonban nem szakember.

„A cyberbullying komoly dolog, gyerekek bántalmazásához és akár halálához is vezethet, mindenképpen érdemes szakemberrel beszélni – tette hozzá Bence. – Azért is állok a kezdeményezés mellé, mert szeretném minél jobban felhívni a figyelmet ennek fontosságára. Egyáltalán nem szeretnék »bezzeg az én időmbenezni«, azonban tény, hogy amikor mi voltunk kiskamaszok, akkor – bár sajnos a zaklatás más formában jelen volt – az online bántalmazás még nem létezett. Azóta kifordult a világ a négy sarkából, és nagyon nem jó az irány. Elborzadva nézem, hogy olyan videók kerülhetnek fel a netre, amelyekben gyerekek gyerekeket bántanak, szinte fizikai fájdalmat érzek, ha ilyet látok. Félelmetes világban élünk” – magyarázta Bence. „Az én fiaim ugyan még kicsik, ám nagyon remélem, hogy mire őket érinthetné a probléma, addigra – ha foglalkozunk a kérdéssel – valamivel jobbá tehetjük a világot, és bízom benne, hogy az erőszakot a lehető legjobban sikerül kiszorítanunk a gyerekek életéből” – mondta Bence, majd felidézett egy történetet.

„Idén karácsonykor kaptam egy levelet, amelyben egy fiú azt írta nekem, hogy számára a legnagyobb karácsonyi ajándék az lenne, ha készítenék egy videót, mert bántják a neten. Ez megtörtént, de azóta is sokszor eszembe jutott, és miatta is döntöttem úgy, hogy részt veszek ebben a kampányban, hogy felhívjam rá a figyelmet: nincs egyedül!” – mondta a műsorvezető.

A #nemvagyegyedül kampányt az UNICEF Magyarország és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány indította útjára a Generali támogatásával. A 116 111-es telefonszámon ingyenesen és anonim módon kérhetnek segítséget azok a gyerekek, akiket online vagy offline bántalmazás ért. Istenes Bencéhez hamarosan újabb, a fiatalok körében ismert és elismert emberek csatlakoznak, hogy kiálljanak az online bántalmazás ellen, és a saját csatornáikon üzenjék meg a fiataloknak: nincsenek egyedül, a segítség közel van és elérhető.

Olvastad már?