Nassoljunk testmozgást idén karácsonykor

2019. december 24.
Hogyan maradjunk mozgásban karácsonykor is? Vonjuk be az egyébként keveset sportoló családtagokat is! Egy kis séta és némi figyelemelterelés lehet a kulcs ahhoz, hogy harmóniában teljenek az ünnepek, és ne veszítsük el a formánkat az újévre sem.

A rendszeresen sportoló emberek gyakran attól tartanak legjobban az ünnepek alatt, hogy túl kevés idejük, akaraterejük lesz a testmozgásra, miközben a családot és a barátokat látogatják az ünnepek alatt. A szakértők és sportolók egyöntetű véleménye szerint az a legjobb módja annak, hogy mozgásban maradjunk karácsonykor is, ha bevonjuk az egyébként nem túl aktív családtagjainkat is sportba. Egy kis csalafintaságra azonban lehet, hogy szükségünk lesz.

Karácsonyi kocogás
Rengeteg városban szerveznek karácsonyi közös futást, amin a család apraja-nagyja együtt vehet részt. Budapesten kívül például Győrben és Zalaegerszegen is felvehetjük a futócipőt egy közös kocogásra. De ha nem tudunk ilyen rendezvényről, mi magunk is szervezhetünk a szűkebb lakóközösségben a két ünnep között egy kellemes közös futást vagy kerékpározást.


Játékra fel!
“Másik módja annak, hogy mindenkit aktivizáljunk a családban, ha játéknak álcázzuk a testmozgást” – javasolja Dr. Pamela Peeke triatlonista, a Marylandi Egyetem orvostudományi adjunktusa. “Sokan utálják az “e” betűs szót, az edzést. Ezt ki se ejtsük a szánkon. Kérdezzük inkább helyette azt, hogy hé, ki akar fogócskázni?” – javasolta a szakember. Ha a versenyszellemet is sikerül felébresztenünk a kanapén henyélő rokonainkban, még nagyobb valószínűséggel pattannak fel a helyükről. “Ki tudja a leggyorsabban a legnagyobb halmot gereblyézni a lehullott levelekből vagy hány hóangyalt tudunk csinálni egy perc alatt, esetleg mennyi havat tudunk 30 másodperc alatt ellapátolni? Ezeket nevezhetjük akár magas intenzitású családi interval mókának is. Az emberek remekül mulatnak a játék során, és nem is realizálják, hogy közben testmozgást végeznek” – mondta Dr. Peeke.

Ugráljunk, mint a verebek
“Minden kisgyerekes háztartásban akad ugrálókötél” – mondta Dr. Michael Joyner, a Mayo Klinika sportorvosa, aki szerint más eszközre nincs is szükség a kiadós edzéshez. Ráadásul remek móka is. De ha olyan helyre utazunk rokonlátogatóba, ahol nagy valószínűséggel nem lesz ilyen eszköz kéznél, a csomagunkban sem foglal nagy helyet. Ráadásul ketten, hárman is játszhatunk, és a felnőttek gyerekek mind együtt mulathatnak.

Nassoljunk testmozgást
Ha nem tudjuk megoldani, hogy legyen egybefüggő 30-40 percünk az edzésrutinunkra az ünnepek alatt, legyünk aktívak 5 percre, ám amilyen gyakran csak tudunk a nap folyamán. Csinálhatunk felüléseket, ha éppen úgy alakul, hogy van rá pár percünk, vagy néhány súlyzós gyakorlatot, akár ásványvizes palackokkal is. Nem kell egyszerre és egyben végigcsinálnunk egy teljes testes átmozgató edzést. Ráadásul a rövidebb epizódokba könnyebben és lelkesebben becsatlakoznak a családtagok is. “Szinte mindenki el tudja végezni az edzés valamelyik fázisát, például a falnál a fekvőtámaszokat. Ilyenkor ne felejtsük el lelkesíteni és elmondani, hogy milyen ügyes voltál, nagyi!” – magyarázta a sportorvos.


Ezekkel az apró kis „edzésfalatkákkal” ugyan nem fog sokat fejlődni az állóképességünk – az ünnepek alatt ezt talán el sem várjuk magunktól -, viszont megmarad az az eredmény, amit eddig elértünk, és a mozgás sem hiányzik majd annyira.

Kezdjük korán
Ha egyedül szeretnénk mozogni, nincs mese, nem ússzuk meg a koránkelést. Ünnepek alatt a család legtöbb tagja lassan tér magához, így észre sem veszik, ha a reggeli kávé előtt már futottunk vagy kerékpároztunk egy jót.

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash