Hogyan lehetsz véradó?

2020. július 06.
Nem tart tovább 10 percnél, mégis életeket menthetsz vele – mutatjuk, hogyan és mire készülj, ha vért szeretnél adni!

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor egyetlen véradással valójában három betegen is segíthetsz: a levett vérből ugyanis plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumok is készülnek.

De mire is érdemes készülnöd, ha vért szeretnél adni?

veradas

Ki lehet véradó?

Véradó lehet mindenki, aki

  • egészségesnek érzi magát,
  • magyar állampolgár és rendelkezik személyi vagy más fényképes igazolvánnyal, lakcímkártyával és TAJ-számmal,
  • külföldi állampolgár és rendelkezik magyarországi lakcímet igazoló papírral,
  • elmúlt 18, de még nincs 65 éves,
  • 50 kg-ot meghaladja a testsúlya,
  • ha van tetoválása vagy piercingje, akkor az legalább fél éves.

Kell-e készülni a véradásra?

Mivel a véradás nem egy klasszikus vérvétel, nem kell rá éhgyomorral menni, sőt valójában nem is szerencsés üres hassal nekiindulni. Nagyon fontos, hogy a véradás előtt elegendő folyadékot igyál, mert így könnyebben lehet majd vénát szúrni, illetve kevésbé fogja megterhelni az egész procedúra a szervezeted.

Olvastad már?

Hogyan zajlik a véradás?

Ha ez lesz az első véradásod, akkor először nyilvántartásba fognak venni, ha már rutinos vagy, akkor csak kinyomtatják az adatlapodat. Ezután kikérdeznek az egészségi állapotodról, életmódodról, majd ki kell töltened egy kérdőívet is. Ezen a bizonyos kérdőíven a többi között rákérdeznek arra is, hogy milyen gyógyszereket szedsz rendszeresen, vagy szedtél a közelmúltban, szóval érdemes felkészülve érkezned. A gyógyszerek nevét azért is fontos tudnod, mert vannak bizonyos szerek, amelyek szedését követően egy ideig nem szabad vért adni – antibiotikum-kúra esetén például csak a kezelés befejezése után 1 hónappal lehet.

A kérdőív kitöltését egy gyors orvosi vizsgálat követi: megmérik a vérnyomásodat, és meghatározzák a hemoglobinszintedet (ehhez elég az ujjbegyet megszúrni). Ha első véradó vagy, akkor vérvétel előtt még a vércsoportodat is meghatározzák.

Ha minden rendben zajlott, akkor indulhat is a véradás! Alkalmanként 4,5 deci vért vesznek le, mellette pedig még három kémcsőnyi vért gyűjtenek (utóbbira az utólagos ellenőrzővizsgálatokhoz van szükség).

Mire kell figyelni véradás után?

Véradás után ugyanúgy folytathatod a napi rutinodat, azzal a kivétellel, hogy a sportolást és a megterhelő fizikai munkát jobb, ha másnapra halasztod.

A Magyar Vöröskeresztnek naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznia, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Adj vért te is!

A Marie Claire 2020. júliusi–augusztusi számában olyan rutinos véradók mesélnek, akiknek életében már hosszú évek óta napirendi pont a segítségnyújtás.