Segíts te is – az életmentésben, az életmentőknek

2020. május 01.
A koronavírus-járvány idején azzal tudjuk a legjobban segíteni az egészségügyben dolgozók munkáját, ha vigyázunk magunkra, és nem betegszünk meg. Balesetek viszont bárkivel, bármikor előfordulhatnak, különösen igaz ez a kisgyermekekre. Az ő baleseti ellátásukat is segíthetjük, hogy minél kevesebb beavatkozásra legyen szükség, ha megtörtént a baj.

Sok szülő rémálma az olyan baleset, amely után rohanni kell a sürgősségi sebészetre, arról nem is beszélve, ha még műteni is kell a törést. A legkisebb adomány is számít, különösen, ha a gyermekeinkről van szó.


1. Adományozzunk a gyermeksebészeknek

A csonttöréseknél az ideiglenes rögzítések eltávolítása egy újabb műtétet jelent. Ezt a második műtétet küszöbölhetik ki a felszívódó rögzítő anyagok, amelyek a csont gyógyulása után elbomlanak, és ártalmatlan anyagok formájában kiürülnek a szervezetből. Nincs második altatás, nincs sebkötözés, varratszedés és fertőzésveszély. Ez a jelen járványügyi helyzetben sarkalatos kérdés.
Ki szervezi a gyűjtést? Ezek az ideiglenes rögzítőanyagok a jelentős költségvonzatuk miatt igen korlátozottan állnak rendelkezésre. A Heim Pál Kórház Gyermeksebészeti Osztályának a következő hónapokban a feladatai elvégzésehez, a szükséges műtétek csökkentéséhez az ideiglenes rögzítőanyagok és eszközök beszerzéséhez 5 millió forintra van szüksége. Ehhez járulhatunk hozzá adományunkkal.
Meddig tart a gyűjtés? Az adományokat folyamatosan várják, hiszen minden műtét számít, és minél kevesebb gyermeknek kell átesnie második műtéten, annál jobban csökkenthető a fertőzésveszély a koronavírus-járvány idején. Eddig mintegy 500 ezer forintot sikerült összegyűjteni a célra.
Hol adakozhatunk? Támogatásunkat a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti Osztály működésének támogatására létrehozott Dr. Soltész Lajos Alapítvány bankszámlájára várják, az MKB 10300002-20327008-70073285 számlaszámra. A közleménybe jó, ha beírjuk: ideiglenes rögzítőanyagok beszerzésére.

Olvastad már?

2. Véradással mentsünk életet

Az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel való ellátása folyamatos feladat, amelyhez elengedhetetlen a véradók segítsége, hiszen az emberi vér csak emberi vérrel pótolható. A koronavírus-járvány miatt azonban sokkal nehezebb a betegellátáshoz szükséges mennyiségű vér levétele az adományozóktól, hiszen nincs lehetőség véradásra munkahelyeken és rendezvényeken.
Hol adakozhatunk? A véradások pontos címéről és időpontjáról az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán tájékozódhatunk, valamint egyes véradóeseményekre időpontot is foglalhatunk. Véradással kapcsolatos általános tudnivalókról a koronavírus-járvány idejére vonatkozóan szintén az OVSZ oldalán találunk információkat.

3. Maszkot a frontra!

A minőségi védőmaszkok nagyon fontosak az egészségügyben, a szociális ellátásban és a szolgáltatóiparban dolgozó emberek egészségének megóvásában, hiszen ők fokozottan veszélyeztetettek a koronavírus-járvány ideje alatt.
Ki szervezi a gyűjtést? Az Adománytaxi is szeretné kivenni a részét a koronavírus elleni küzdelemből, így a Hannabival – a projekt ötletgazdájával és egyik koordinátorával – összefogva most a frontvonalban dolgozók egészségének megóvásában segítenek minőségi védőmaszkok előállításával és adományozásával.
Hol adakozhatunk? A varrásban, pénzadományokkal, szállításban és nyomtatásban segíthetünk a szervezetnek. Az Adománytaxi honlapján tájékozódhatunk a pontos részletekről.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash, Getty Images