Túlhidratáltság és vízmérgezés – 7 jel, hogy túl sok vizet iszol

2020. július 26.
A víz létfontosságú az emberi test működéséhez. A megfelelő hidratáltság általában az első pontja minden, egészséges életmóddal kapcsolatos cikknek és tanulmánynak. Ám ahogy jóból is megárt a sok, a vízivást is túlzásba lehet vinni. A testünk pedig jelzi, ha több mint elég a bevitt folyadék.

Ahogy a túl kevés, úgy a túl sok víz fogyasztásának is megvannak a hatásai a szervezetünkre, amelyek az egészen enyhétől az életveszélyes állapotig terjedhetnek. A túlzásba vitt vízfogyasztás egyik legfontosabb és legszembetűnőbb jele, hogy felborul a szervezetünk elektrolit háztartása. Az olyan ásványi anyagok, mint például a kálium, nátrium és magnézium szabályozzák a vesétől a szívig számos szervünk működését. Ha túl sok vizet iszunk, könnyen előfordulhat, hogy lecsökken ezen elektrolitok mennyisége a testünkben, így a szervezetünk működése is romlik. 

A szakemberek szerint általánosságban azt az elvet kell követnünk a vízfogyasztásban, hogy akkor kell innunk, amikor szomjasak vagyunk. Ha olyankor is iszunk, amikor nem érzünk szomjúságot, könnyen túlzásba vihetjük a vízbevitelt. Ám azt is meg kell jegyezni, hogy a kánikula, fizikai aktivitás megnövekedett vízszükséglettel jár, illetve a kor előre haladtával egyre kevésbé bízhatunk a saját szomjúságérzetünkben. Hogyan vehetjük mégis észre, ha a szükségesnél több vizet iszunk?

1. A vizeletünk teljesen tiszta.

A sötét színű vizelet a vízhiány jele, ám ez nem jelenti azt, hogy a teljesen színtelen vizelet lenne a jó. A szakemberek szerint a világos sárga vizelet mutatja azt, hogy egészséges szinten van a testünk hidratáltsága. Ha azt tapasztaljuk, hogy a vizeletünk teljesen színtelen, vízszerű, akkor intő jelnek vehetjük, hogy kevesebb vizet kellene innunk. 

2. Éjszaka többször is ki kell mennünk.

Az emberek általában 6-7 alkalommal pisilnek egy nap. Ha ennél gyakrabban kell vécére mennünk, és éjszaka is többször meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget, könnyen lehet, hogy a túlságosan sok víz fogyasztása okozza. Természetesen más betegségek, például húgyúti fertőzés, diabétesz, inkontinencia, férfiaknál prosztataprobléma is állhat a jelenség mögött, ám ha ezeket kizárhatjuk, a vízfogyasztásunkat is érdemes megvizsgálnunk.

3. Dagadt a kéz, a láb vagy a száj.

Az elektrolitegyensúly felborulását jelzi, ha feldagadnak a kezeink, lábaink vagy az ajkaink. Ezt az okozza, ha a vérben túl kevés a nátrium, emiatt a testünk sejtjei visszatartják a folyadékot, feldagadnak.

4. Fejfájást, hányingert tapasztalhatunk.

Ahogy a vízhiány, úgy a túl sok víz fogyasztása is okozhat fejfájást. Ennek az oka ismét a vér nátriumkoncentrációjának lecsökkenésében keresendő, amely elhúzódó fejfájás és hányinger formájában is megmutatkozhat.

Olvastad már?

5. Izomremegés és gyengeség.

Az elektrolitháztartás egyensúlyának felborulása az izmaink működésére is hatással van. A túl sok víz fogyasztása miatt úgy érezhetjük, hogy az izmaink gyengék, emellett görcsök, remegés is jelentkezhet a Mayo Klinika orvosai szerint.

6. Állandó fáradtság és kimerültség. 

Ha eleget alszunk, mégis kimerültek vagyunk, az egyik lehetséges ok a túlhidratáltság lehet. Szintén a Mayo Klinika orvosai szerint a túl sok víz fogyasztása eredményezheti az általános energiaszintünk csökkenését, álmosságot vagy állandó fáradtságérzetet. Ezekért a tünetekért is az elektrolitháztartás felborulása a felelős.

7. Zavartság és figyelmetlenség. 

A túlhidratáltság, sőt, vízmérgezés egyik tünete a zavartság, figyelmetlenség, koncentrációs problémák. Az elektrolit szintjének csökkenése okozza ezeket a problémákat, amelyek akár életveszélyes állapottá is fokozódhatnak, ha sokáig fennáll a túlhidratáltság.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash