Tippek, hogy biztosan elegendő vizet igyunk nyáron

2020. június 14.
Vizet mindig kell inni! Azonban nyáron ez fokozottan fontos. Igaz, talán a melegebb időkben könnyebb megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztania annak is, aki egyébként nem veszi észre olyan könnyen, ha a szervezete szomjazik.

Az Okostányér ajánlásával napi 2–2,5 liter víz fogyasztása javasolt felnőtteknek. Ez nagyjából 8 pohár vizet jelent, amiből fontos, hogy 5 pohár minimum tiszta víz legyen. A nagy nyári melegekben azonban akár három, három és fél liter is elfogyasztható.

Vigyázzunk az ásványi anyagokkal

A víz energiát nem, de fontos ásványi anyagokat tartalmaz, például kalciumot, magnéziumot és fluort. Általában véve érdemes alacsony ásványianyag-tartalmú vizet, csapvizet fogyasztanunk (annak összetétele eltérő lehet!), mert így elkerülhető az ásványi anyagok túladagolása. Az ásványvizeken kötelező feltűntetni annak összetételét, így ellenőrizhető a benne található ásványi anyagok mennyisége. Fontos megemlíteni, hogy a nyári hónapokban a fokozott izzadás végett nagyobb ásványanyag-veszteség is felléphet, így ilyenkor a magasabb ásványanyag-tartalmú folyadékok is szóba jöhetnek.

Víz helyett mellett

Ha a vízfogyasztás már unalmas kicsit, arra a néhány plusz pohármennyiségre azonban számtalan variáció van, hogy finomabb italokkal is hidratáljuk a szervezetünket. Ihatunk zöldség- és gyümölcsleveket – akár hígítva is –, tejes turmixokat vagy gyümölcsökkel, zöldségekkel színesített vízalapú koktélokat is. Isteni a bogyós gyümölcsös, epres víz, vagy a zöldségek közül az uborkaszeletekkel szervírozott variáció.

Személyes kedvenceim a friss, fűszeres vizek. Lehet mentás, bazsalikomos, citromfüves vagy rozmaringos víz citrommal, lime-mal. Sokunk kedvence a jeges tea, amit nyáron célszerű gyümölcsteából vagy gyógynövényekből készíteni. A teákat elkészíthetjük hagyományosan, melegen, majd utána lehűtve leginkább cukor nélkül, a valódi ízeket élvezve fogyasszuk. De van számos hidegen áztatott teaváltozat is.

Együnk folyadékot!

Folyadékot nemcsak inni, de enni is lehet. A magas víztartalmú gyümölcsök, mint például a görögdinnye, remek hidratáló egész nyáron. Természetesen jöhetnek a levesek is, amelyek fogyaszthatók melegen és hidegen is. A friss nyári gyümölcs- és zöldségkínálat számtalan variációra ad lehetőséget. Jöhetnek a klasszikus gyümölcslevesek vagy az isteni zöldbableves friss kaporral, vajas galuskás borsóleves sok-sok petrezselyemmel, amelyek akár főételeink is lehetnek a meleg napokon. A nyersen készült levesváltozatok – mint a gazpacho vagy a hideg joghurtos uborkaleves – üdítően tápláló nyári étel.

Amire figyeljünk, hogy szervezetünk nemcsak akkor szomjas, ha érezzük is. Legyünk tudatosak e tekintetben is, minden túlzás nélkül persze.

Fotó: Getty Images