Csapongnak a gondolataid munka vagy tanulás közben? Próbáld ki a Pomodoro-technikát!

2020. augusztus 14.
Ha úgy érzed, nehezen megy a fókuszálás, akkor a Pomodoro-technika lehet a legjobb barátod a munka vagy a tanulás terén! Egy pofonegyszerű trükkről van szó, de a kevéske szabály betartásával sokkal produktívabb lehet a munkavégzésed.

A Pomodoro-technikához maximum egy jegyzetfüzet és egy app, óra vagy úgynevezett Pomodoro-óra szükséges, a napi munkavégzést viszont nagyon hatékonyan képes megreformálni. A sikerének titka abban rejlik, hogy arra keres megoldást, ami a folyton pörgő generációnknak a legnehezebb: a fókuszálásra.

Lépésről lépésre

A módszer első lépése egy adott feladat meghatározása és strukturálása, ha szükséges. Fontos, hogy csupán egy, jól körülhatárolható feladatot jelöljünk ki! Ezután 25 percünk van a feladatban való elmélyülésre. Ebben az időben semmi mással nem foglalkozhatunk, kizárólag a feladattal, így nem fog minket eltéríteni minden apró gondolat a hatékony munkavégzéstől. Nem fogadhatunk hívásokat, ki kell lépnünk a közösségi oldalakról, stb.

A 25 percet 5 perc rövid szünet követi: ilyenkor érdemes inni egy keveset – a Pomodoro-technikával nem kizárt, hogy végre a napi vízadagunkat is el tudjuk majd fogyasztani – vagy sétálni egyet a ház körül, esetleg elvégezni egy-két nyújtógyakorlatot.

Az ötperces szünet elteltével, ha nem végeztünk az előző feladattal, akkor újabb 25 perc fog a rendelkezésünkre állni, ha végeztünk, akkor pedig ki kell tűznünk magunk elé egy újabb megoldandó feladatot, és azzal haladni tovább.

Általában négy darab 25 perces munkaperiódus és 5 perces szünet jelent egy Pomodoro-kört, ezt követően érdemes hosszabb szünetet tartani, ez akár 30 vagy 60 perc is lehet. Érdemes ekkor beiktatni az ebédidőt, egy étkezés utáni sétát, kávézást vagy egyéb kikapcsolódást.

Eszközök

A Pomodoro-technika olyan népszerűvé vált, hogy a benne rejlő potenciált számos cég és tartalomkészítő is felismerte, így például letölthetünk az internetről Pomodoro-lapokat, ahol vezethetjük az egyes körökben elvégzendő alfeladatokat, vagy vásárolhatunk úgynevezett Pomodoro-notebookot is, amelyben egy mezei határidőnaplóhoz hasonlóan jegyezhetjük napról napra a feladatainkat. Utóbbi azért lehet nagyon hasznos, mert a hét vagy akár hónap végén visszanézhetjük, hogy milyen feladatra mennyi idő kellett, így könnyebben tudjuk majd felmérni és menedzselni a teendőinket a jövőben is.

Mindemellett vásárolhatunk kifejezetten Pomodoro-órát is a vicces paradicsomostól egészen a 25-5 arányban felosztott homokórán keresztül a minimalista techkütyükig. Ha viszont csak kipróbálnánk a módszert, akkor nem érdemes rögtön befektetni ilyesmibe, egyszerűen használjuk a telefonunk időzítőjét a pomodorózásra vagy töltsünk le a több tucat Pomodoro-app közül egy ingyenes verziót!

Fotó: Getty Images

További életmód cikkért kattints IDE!