Te hogyan kommunikálsz a házimunkáról? 

2020. június 21.
Az, hogy mennyire elégedettek a nők egy párkapcsolattal, nagyban függ attól, mennyire egyenlően oszlik meg a házimunka a két fél között. A férfiak öröme viszont azon áll vagy bukik, a párjuk hogyan kommunikál velük. Például a házimunkáról.

Az, hogy mennyire elégedettek a nők egy párkapcsolattal, nagyban függ attól, mennyire egyenlően oszlik meg a házimunka a két fél között. A férfiak öröme viszont azon áll vagy bukik, a párjuk hogyan kommunikál velük a házimunkáról. 

Azt már eddigi kutatások is számtalanszor bizonyították, hogy a jó párkapcsolat egyik titka a felek közötti jó kommunikáció. De egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a házimunka felosztása is ezen múlik. 

Új helyzet, új megegyezés

A legtöbb pár otthonában a koronavírus-járvány teljesen felborította a megszokott rendet, és újra kellett osztaniuk a ház körüli teendőket. Az elmúlt fél évben készült kutatásokból az derült ki, hogy az, ahogy a párok felosztották egymás között a házimunkát, és ahogy az ezzel kapcsolatos érzéseikről kommunikáltak egymással, nem meglepő módon összefüggésben állt azzal, mennyire elégedettek párkapcsolatukkal.

Olvastad már?

A Utah-i Egyetem társadalomtudósa, Daniel Carlson végzett kutatást közel ötszáz pár megkérdezésével arról, mekkora szerepet játszik a kommunikáció a házimunka felosztásában. Két dologra koncentráltak a vizsgálat során: hogyan játszik szerepet az otthoni teendők felosztásában az egymás közötti párbeszéd, és milyen szerepe van a kommunikáció minőségének ebben a felosztásban, illetve a házimunka felosztása mekkora szerepet játszik abban, hogy mennyire elégedettek a felek a párkapcsolatukkal.

Ismét a kommunikáció a kulcs

Ismét bebizonyosodott, hogy a partner kommunikációja a legfontosabb tényező a házimunka felosztásában, ám eltérő a nemek között az, mennyire számít a kommunikáció minősége. 

„A legtöbben ritkán töltenek ennyi időt összezárva a párjukkal, a családok ráadásul elveszítették azt az infrastruktúrát, ami segített nekik a munka elvégzésében. Az iskolák, óvodák bezártak, a bejárónő, bébiszitter nem tudott jönni, így a szülőkre jóval több feladat hárult. Ezért nagyon fontos megérteni, hogyan osztható fel a házimunka, és milyen tényezők befolyásolják ezt” – mondta a kutatás vezetője.

Az, ahogyan a nők kommunikálnak a házimunkáról, döntő fontosságú a feladatok felosztásában. Ha a nők negatívan kommunikálnak, a férfiak több munkát elvégeznek. Hogy ne legyen ilyen egyszerű, a negatív kommunikáció természetesen azt eredményezi, hogy a férfiak kevésbé elégedettek a párkapcsolatukkal. 

A férfiak kommunikációja viszont nem befolyásolja a házimunka felosztását, hanem inkább fordítva történik: a házimunka befolyásolja azt, mennyit és hogyan kommunikál egy férfi. Ha egy férfi közel annyi feladatot elvégez a ház körül, mint párja, jobb a párbeszéd a felek között. Azonban ha a nő végzi a házimunka javát, a férfiak kommunikációja rosszabb lesz.

A nők boldogságához elengedhetetlen, hogy közel egyformán osszák fel a felek a házimunkát. A férfiak elégedettsége viszont attól függ, a párjuk hogyan kommunikál velük.

„Ez a társadalom szélesebb spektrumára is érvényes megállapítás. Ha a nemek között egyenlőség van, az emberek boldogabbak és elégedettebbek” – vonta le a vizsgálat következetését Carlson. A kutatásokból ugyan az derül ki, hogy a férfiak sokkal több feladatot vállalnak a háztartásban és a gyermeknevelésben, mint a koronavírus-járvány előtt, ám ez még mindig sokkal kevesebb munka, mint amennyi a nőkre hárul. „Jó lenne, ha a családok úgy tekintenének erre az új helyzetre, hogy tiszta lappal, új felosztással vágnak neki a vírus utáni életnek. Tökéletes alkalom arra, hogy elgondolkodjunk a kommunikáció szerepén ebben, és ha sikerül újra felosztani a háztartási teendőket, ne lépjünk vissza a járvány után sem az egyenlőbb felosztástól az egyenlőtlenség felé.”

Olvass tovább!

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash