4 tudományosan igazolt otthoni módszer az allergia kezelésére

2020. augusztus 25.
Az allergia kellemetlen tünetei az év bármelyik időszakában rátörhetnek az emberre, ám még mindig a parlagfű az, ami a legtöbbek számára megkeseríti a nyarat és az őszt. Függetlenül attól azonban, mi okozza a panaszainkat, számos tudományosan, igazolt otthoni módszerrel enyhíthetjük a szemviszketést, tüsszögést és irritációt – az orröblítéstől az illóolajokig.

Több millió ember szenved pollenallergiától a világon, de az is gyakori, hogy a por keseríti meg az életét valakinek. A tünetek hasonlóak, bármi is okozza a panaszokat: viszkető szemek, orrfolyás, tüsszögés, szénanátha, köhögés, torokkaparás. Ha a panaszok még épp elviselhetőek, de már elég kellemetlenek, kipróbálhatunk számos otthoni, természetes módszert, amelyek hatása tudományosan igazolt az allergiás tünetek enyhítésére.

1. Az arcüreg átöblítése

A legtöbb allergiában szenvedőnél jelentkezik szénanátha. Ilyenkor enyhítet a viszketésen, orrfolyáson az izotóniás sóoldattal való arcüregöblítés vagy a tengervizes spray használata. A tengervizes spray-t valószínűleg sokkal kevésbé találjuk rémisztőnek elsőre, mint az arcüreg átöblítését. Ezt egyszerűen fújjuk be mindkét orrlyukba, majd ezután fújjunk orrot. A test természetes sókoncentrációjának megfelelő oldat helyreállítja a nyálkahártya sérüléseit és fellazítja az orrban található váladékot. 

Az arcüreg átöblítésének előnyeiről már írtunk korábban. „Ezzel nem csupán az orrüreget, hanem az orrmelléküregeket is átöblíthetjük, így sokkal hatékonyabban távolíthatunk el minden irritáló, allergiát kiváltó anyagot az orrunkból” – mondta dr. Omid Mehdizadeh allergológus.

2. Légtisztító berendezések

Egy jó minőségű légtisztító berendezés az otthonunk tereit tisztítja meg az allergénektől. A szakember szerint fontos, hogy HEPA-filterrel ellátott berendezésünk legyen. Különösen a por- és a háziállat- allergia esetén működik ez a módszer. Ha pollenallergiásak vagyunk, a legjobb, ha zárva tartjuk az ablakokat a nap nagyrészében, és akkor szellőztetünk, amikor a levegőben a legkisebb a pollenkoncentráció. Ez attól függ, milyen növény pollenjére vagyunk allergiásak, mivel a különböző növények a nap más időszakában bocsátják ki pollenjeiket legnagyobb mennyiségben.

Olvastad már?

3. Páramentesítő

Ha a penészallergia a problémánk, a levegő páratartalmának csökkentése hozhat enyhülést, mivel a penész a meleg, párás helyeken szaporodik legjobban. Amikor páramentesítő készüléket választunk, az allergológus szerint arra figyeljünk legjobban, hogy olyat válasszunk, amelyen szabályozható, milyen páratartalmat szeretnénk elérni egy-egy helyiségben. A túl száraz levegő ugyanis szintén irritációt okozhat, mivel szárítja a nyálkahártyát. „A levegő páratartalmának 30 és 60 százalék között célszerű mozognia” – mondta dr. Mehdizadeh. 

4. Illóolajok

Az illóolajok maguk is allergizálhatnak, így mindenképp célszerű szakemberrel konzultálnunk, mielőtt kipróbáljuk. Allergia esetén a leghatásosabb a citrus-, borsmenta- és eukaliptuszolajok párologtatása.

  • Citrom: Természetesen antihisztaminként működik, csökkenti a gyulladást és enyhíti a vérbőséget a nyálkahártyán, így megszünteti az orrdugulást. 
  • Borsmenta: Természetes mentolt tartalmaz, amely csökkenti az orrdugulást és a köhögési ingert. Egy 2013-as kutatás eredményei szerint a mentol inhalálása hatásosabb köhögés esetén, mint a placebó. 
  • Eukaliptusz: Régóta ismert az eukaliptuszolaj gyulladáscsökkentő hatása légúti panaszok esetén. Különösen a légzési nehézséggel, szénanáthával kapcsolatos tüneteket orvosolhatjuk vele. 

Az illóolajakat használhatjuk diffúzorban vagy párologtatóban, esetleg a fürdővízbe csepegtetve.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash