Szívjuk magunkba az ősz minden csodáját!

2020. szeptember 13.
Bevallom, nekem nem a kedvenc évszakom az ősz. A sárguló levelek, a hervadó természet a nyár, a hosszú nappalok, a sok napsütés, frissesség elmúlását mutatja. Persze tudom, hogy nem mindenkinek ugyanazt jelenti ez az időszak. Akinek mégis jólesik kicsit tudatosabban hangolódni az őszre, az alábbi néhány inspiráció talán segíthet.

Figyeljük a színeket!

Ősszel nemcsak sárguló, barnuló levelek vannak, hanem pirosodik a csipkebogyó, kékül a som, és van számos kerti virág is: az erica carnea lilás-rószaszínnel vagy például az árvácska, ami számtalan színváltozatban pompázik ilyenkor. Vegyük mi is körbe magunkat velük: ültessünk ősszel is virágokat, növényeket abalkonunkra, kertünkbe, csíráztassunk, neveljünk mikrozöldeket vagy készítsünk kopogtatókat, őszi asztaldíszeket otthonunkba! Lehet egy tök vagy szőlővesszőből font koszorú az alapunk, amelyeket feldíszítünk a természetből a kirándulásaink alatt gyűjtött növényekkel.

Gyújtsunk saját készítésű gyertyát!

A nyárról megmaradt gyertyamaradványokat olvasszunk fel egy erre szánt edényben (másra ugyan nem használhatjuk később ezt az edényt, csak a későbbi gyertyaolvasztáskor), és használjuk a tejes vagy üdítős papírdobozokat elmosva, tetszőleges formára vágva öntőformaként. Akár kibélelhetünk termésekkel is a dobozokat: tobozzal, csipkebogyógallyakkal, örökzöldekkel, dió- és mogyoródarabokkal. Majd ezután egy kanócot (pamutfonalat) a közepébe lógatva öntsük fel a felolvadt viasszal! Megszilárdulás után a külső újrahasznosított formát leszedjük, és máris készen van a saját, öntött gyertyánk. Ha illatosat szeretnénk, néhány csepp illóolajat tehetünk a még folyékony masszába. Az egyre koraibb sötétedést így kitolhatjuk, és romantikusabbá tehetjük egy kis gyertyafénnyel.

Keressük az ősz ízeit!

Kísérletezzünk a megszokott őszi alapanyagokkal. Például süssünk tököt mézes-chilisen, készítsünk szőlőlekvárt, vagy fahájas szilvachutney-t. Ha van a kertünkben, nagyon szerencsések vagyunk, ha nincs, vegyünk héjas diót, mogyorót, mandulát, és magunk üljünk neki megtörésükhöz. Szuper lelassulási lehetőség, és nagyon jó érzés lesz majd a téli ünnepi sütiket ebből készíteni.

Öltöztessük fel az otthonunkat!

Cseréljük ki otthonunk lakástextiljeit, tegyünk az asztalunkra őszi gyümölcstálat, friss virágot! Keressünk új bekuckózos szokásokat, például nézzünk szét speciális teaüzletekben, szerezzünk be készítésükhöz megfelelő eszközöket, hogy azokat szinte rituálé szerint el tudjuk készíteni. Járjunk piacokra, ahol nemcsak vásárolni, nézelődni, inspirálódni lehet, hanem az évszak ritmusát is megérezhetjük, majd bevihetjük akár a négy fal közé is.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!