5 melengető leves, amivel méltón ünnepelhetjük az őszt

2020. szeptember 02.
A klasszikus répás-sütőtököstől a gazdag krumplis-tejszínes verzióig íme 5 leves, amellyel átmelegíthetjük szívünket-lelkünket egy-egy csípősebb őszi nap közben. Kenyérrel vagy szénhidráttartalmú levesbetéttel akár önmagukban is megállják a helyüket, de méltó első fogás is válhat belőlük ráérősebb hétvégéken!

Krémes padlizsán

A legjobb persze, ha faszénen grillezzük a zöldséget, de ha erre nincs lehetőségünk, a sütőben is használhatjuk a grillfunkciót. Ennek a különleges íznek kimondottan jól áll a népszerű keleti fűszerkeverék, a za’atar, míg a citromlé frissességet kölcsönöz a levesnek.

Gazdag egytál

Az alábbi recept leginkább az olaszos minestrone levesre hasonlít, hiszen apró szemű fehér babbal, jó adag paradicsommal, zellerrel és friss zöldfűszerekkel készül.

Lengyel kedvenc

A lengyel levesek legjobbika, amelybe csupa olyan zöldség kerül, mint amiket a magyar leveseknél megszokhattunk. Őszi kuckózáshoz tökéletes!

Melengető krumplis verzió

A „baked potato”, vagyis a sütőben sütött, mindenféle jóval megtöltött-megpakolt krumpli ihlette az alábbi levest, szóval itt ne a szegények eledelének titulált vizes verzióra számítsunk, hanem igazán laktató, gazdag ízű ételre.

A legősziesebb

Az egyszerűség mellett a krémlevesek tökéletes alappal szolgálnak a kísérletezésre is, hiszen a változatos levesbetétek mellett egészen más eredményt kapunk, ha tejszínt, vajat vagy kókusztejet használunk az utolsó lépésnél. Az alábbi leves kirobbanó ízvilágú, tökéletes hangulatjavító a szürke őszi hétköznapokon.

Fotó: Getty Images