A szakítós szex csak a férfiaknak jó

2020. augusztus 29.
A szakítás általában felkavaró érzés, hatalmas érzelmek szabadulhatnak el, így gyakori jelenség, hogy még egy utolsó nagy szeretkezésbe torkollik az elválás, és nagyon nehéz megmondani, miért is tesszük. Ami biztos azonban egy friss kutatás szerint, hogy a szakítós szex után a nők sokkal rosszabbul érzik magukat, ellentétben a férfiakkal, akiknek sokat javít a lelki állapotán.

Két tanulmány eredményeit összegezte egy tudóscsoport, amelyekben azt vizsgálták, hogy a férfiak és nők hogy viszonyulnak a szakítós szexhez, amit úgy határoztak meg mint szexuális együttlét a volt párral legfeljebb két héttel a szakítás után. Arra voltak kíváncsiak, milyen érzéseket keltett az alanyokban az ilyen együttlét és a szakítás ténye. 

Az eredmények szerint a nők általánosságban kellemesebb érzésekkel gondoltak vissza a párkapcsolatra a szakítós szex után, míg a férfiaknak a saját magukról való véleménye javult az együttlétek után. Ami meglepte a kutatókat, hogy a két nem teljesen különböző indokból megy bele a szakítós szexbe.

A nők sokkal nagyobb valószínűséggel bánják meg a szakítós szexet, mint a férfiak

– összegezte az eredményeket fr. T. Joel Wade, a Bucknell Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány szerzője. – Emellett a férfiak általában pusztán az élvezet miatt, hedonista okokból vesznek részt az ilyen együttlétekben, csupán nem akarnak kihagyni egy jó alkalmat a szexre. A nők azonban inkább érzelmi okokból, a szerelem miatt teszik.”

A kutatók feltételezik, hogy a szakítós szexnek esetleg evolúciós oka lehet. „Bár a kutatásunk fókuszában nem az evolúció volt, úgy gondoljuk, hogy a szocializáció szerepet játszhat abban, hogy gyakran kerül sor ilyen együttlétre. Az evolúciós és szocializációs tényezők együtt dolgoznak.”

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash