Nem a boltban kapjuk el a koronavírust

2020. szeptember 08.
Ha némi szorongást érzünk azzal kapcsolatban, hogy a járvány alatt a bevásárolt élelmiszereket a hűtőnkbe vagy a kamránkba pakoljuk, tartva a vírus behurcolásától otthonunkba, nem vagyunk egyedül. Ám tudományosan igazolták, hogy annak az esélye, hogy valaminek a csomagolásáról kapjuk el a koronavírust, szinte a nullával egyenlő.

Nem attól kell félnünk a boltokkal kapcsolatban, hogy egy péksüteményről vagy egy zacskóról kerül a szervezetünkbe a koronavírus. A sok ember és a maszkviselés hiánya sokkal inkább növeli az esélyét annak, hogy elkapjuk a fertőzést, mint az esetleg tárgyakra került vírusok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covid–19 járvány ügyeiért felelős vezető epidemiológsa, Maria Van Kerkhove is beszámolt róla, hogy Kínában több százezer élelmiszert és egyéb terméket megvizsgáltak, és csupán tíz tárgyon találták meg az újfajta koronavírust. 

Ha pont egy ilyen szennyeződött árut vennénk kézbe, akkor is csupán abban az esetben lenne esélye a kórokozónak a szervezetünkbe kerülnie, ha megérintenénk az arcunkat. Tehát a már ismert és unásig ismételt óvintézkedésekkel, kézmosással és az arcunk megérintésének kerülésével ezt teljesen kivédhetjük.

Van Kerkhove azt is kiemelte, hogy egyetlen olyan ismert esetről sem tudnak, ahol a koronavírust ételtől kapta volna el valaki. A legtöbb vírushoz hasonlóan ugyanis a koronavírust is megöli a főzés és a sütés. „Az embereknek nem kell félniük az ételektől vagy az ételek csomagolásától. Az élelmiszer nagyon fontos, nem szabad bűnbakként tekinteni sem az élelmiszerboltokra, sem az alapanyagokra – mondta Michael Ryan, a WHO egészségügyi vészhelyzetekért felelős programjának igazgatója. – Nincs olyan eset, ami azt bizonyítaná, hogy valaki ételtől vagy annak csomagolásától kapta volna el a fertőzést.”

Olvastad már?

Forrás: CNN
Fotó: Unsplash