Életmódváltással a krónikus betegségek is legyőzhetők

2020. november 01.
A WHO szerint amennyiben testtömeg indexünk meghaladja a 25 kg/m2-t, súlyunk 10%-ától ajánlott megszabadulnunk ahhoz, hogy elkerüljük a krónikus betegségek kialakulását, illetve súlyosbodását. A legtöbb esetben már a szerény mértékű fogyás is pozitív hatással van az egészségünkre, állítja a mozgásterapeuta. Az életmódváltás nagyfokú tudatosságot és kitartást igényel, a siker pedig nagyban múlik azon, hogy megtaláljuk-e a megfelelő szakembereket, akik támogatnak minket a változásban.

Életmód-beavatkozások hosszú távú hatásait vizsgálva azt láthatjuk, hogy a programok jelentős hatással vannak a súlyvesztésre és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit is csökkentik. Egy 12 hónapos utánkövetéses vizsgálatban például 55–75 éves metabolikus szindrómában szenvedő pácienst vizsgáltak. A metabolikus szindróma egy anyagcsere zavar, amelyben egyszerre van jelen a vércukorszint-emelkedés, a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint. A tünetegyüttesben érintett 626 beteget két csoportra osztották: az egyik csoport mediterrán étrend szerint táplálkozott, rendszeres testmozgást végzett és viselkedésterápiában vett részt, míg a kontrollcsoport nem kapott ilyen jellegű támogatást. Azok, akik az intenzív életmódváltó programban vettek részt 2,5 kilogrammal többet fogytak a kontrollcsoportban lévő társaikhoz képest, és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőik is számottevően javultak.

Az átfogó életmódterápiák jellemzően heti rendszerességű egyéni, illetve étkezési- és mozgási szokások módosítására tervezett csoportos kezeléseket biztosítanak. Az életmódváltás három fő összetevője a diéta, a testmozgás és a mentálhigiénés tanácsadás – ezeken a területeken összehangolt tanácsadásban részesül a kliens. A szakmai team vezetője az orvos, aki felállítja a diagnózist, meghatározza a kezelés irányát és felügyeli a paraméterek változását. A páciens kezelésébe bevont szakemberek, a mozgásterapeuta, a dietetikus és a mentálhigiénés szakember – a saját szakterületükön belül részletes és egyénre szabott kezelési tervet dolgoznak ki a páciens részére, és folyamatos kommunikációval támogatják a gyógyulást.

„Az utóbbi évtizedekben rohamosan nő a civilizációs betegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos tudásunk. Már nemcsak külföldi kutatások, hanem a hazai szakmai tapasztalatunk is igazolja az életmód-terápiák eredményességét és egyre pontosabban látjuk a módszer hátterében álló élettani folyamatokat. Különböző krónikus állapotok esetén például nagyon fontos a mozgásterápia »dózisának« pontos meghatározása, ugyanúgy, mint a klasszikus orvoslásban a gyógyszerek beállítása.  Nagy különbségek lehetnek egyes állapotok és a javasolt mozgásformák között, ezért a mozgásterapeuták az életmódorvossal együttműködve a beteg egészségparamétereinek pontos ismeretében dolgozzák ki az egyéni, vagy a csoportos mozgásformákból álló fejlesztési tervet. A krónikus betegségek gyógyításában a legfontosabbak a kardio típusú edzések, mint a gyaloglás, a kerékpározás és az úszás, de nagyon fontos, hogy a beteg könnyen elérhető és az általa kedvelt mozgást végezhessen” – jelezte Dvorák Márton, a YourPower Med Health Center mozgásterápia szakmai vezetője.

 

„Táplálkozási tanáccsal, diétával, receptekkel eláraszt minket a közösségi média, az internetes források szinte megszámlálhatatlan egymásnak ellentmondó információt közölnek, ami azt eredményezi, hogy emberek tömegei el sem kezdik vagy gyorsan feladják a diétát. Előfordul, hogy már a diéta kiválasztásánál kudarcra ítéljük magunkat, és ez örökre elveszi a kedvünket a tudatos táplálkozástól. A siker a személyre szabott, az egyéni életmódot és egészségi állapotot figyelembe vevő diétában rejlik. Ezért van minden életmód orvosi csapatban dietetikus, aki segít a páciensnek kiigazodni a táplálkozás útvesztőjében, és megbízható útmutatással látja el saját állapotával kapcsolatban, majd folyamatosan követi a változást – magyarázza Varga Dóra, aki vezető dietetikusként erősíti a csapatot. – Az étrend megválasztása során figyelembe kell venni az egyéni preferenciákat is, hiszen ahhoz, hogy a kezdeti súlyunk 5-10%-át le tudjuk küzdeni, bizony hosszú távú változásokra kell berendezkednünk, ami alatt nem szabad, hogy az evés sóvárgássá és folyamatos küzdelemmé váljon. Tudásra, tudatosságra és önfegyelemre van szükségünk.”

A mentálhigiénés életvezetési tanácsadás talán az életmódorvoslás legkevésbé ismert területe, feltehetően azért, mert a klasszikus orvoslásban a lelki egészséggel való munka teljesen elkülönül a testi tünetek gyógyításától. A mentálhigiénés szakember az aktuális életproblémák megoldásában segíti a klienst.

„A holisztikus megközelítés azt jelenti, hogy az emberi egészség teljességéből kiindulva gyógyítunk, ebbe beletartozik az is, hogy feltárjuk a testi és a lelki okokat egyaránt. Az életmód-kezeléshez elengedhetetlen a mindennapi szokások megváltoztatása, ami nem könnyű feladat, gondoljunk például a dohányzás elhagyására. Mentálhigiénés szakemberként abban segítem a pácienseke, hogy ha nehézséggel, problémával, konfliktus- vagy stresszhelyzettel találkoznak, tudjanak reflektálni az élményeikre, felismerjék a viselkedésük hátterében álló hatóerőket és képesek legyenek az egészségtelen berögződéseket önerőből megváltoztatni. Az életmódváltásra mentálisan is fel kell készülnünk” – dr. Révay Edit mentálhigiéné szakmai vezető.

Az életmódorvoslás bizonyítékokon alapuló megközelítés, amely a betegség kiváltó okát kezeli, nem csupán a tüneteket, amelyekre a gyógyszeres terápiák hatnak. A beteg visszanyeri az erejét, és ezzel egyidőben képes megspórolni magának a krónikus betegségével járó egészségügyi költségeket is.

Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!