Az ősz a legtökéletesebb évszak a diétázáshoz

2020. szeptember 04.
Az őszre hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint az új évre: lezárunk ilyenkor egy korszakot, és megkezdünk egy újat, sőt, akár még fogadalmakat is tehetünk. Ha a januári diétázás nem jön be, akkor esetleg érdemes lehet kipróbálni az őszi életmódváltást, ugyanis szakemberek szerint nincs ennél jobb időszak ahhoz, hogy sikeresek is legyünk benne!

1. Nincs túl meleg, nincs túl hideg

Nyáron sokan felhagynak a szabadtéri sportolással a nagy kánikula miatt, ősszel viszont éppen tökéletes az idő ahhoz, hogy kintre szervezzük a napi fizikai aktivitásunkat. Ha nem vagyunk futáspártiak, akkor meg lehet tenni a napi 10 000 lépést is a színes falevelek között, az ősz kellemes napsugarait élvezve, de éppen tökéletes az idő a teniszmeccsekhez vagy éppen a szabadtéri kosarazáshoz, jógaórákhoz is. A túrázás, hegymászás is ilyenkor a legszebb és legkellemesebb – ráadásul észrevétlenül megvan a napi kardiomozgásunk is közben.

2. Könnyebb diétázni

A nyaralós dőzsölések, fagyizások, lángosozások és hamburgerezések után az ősz igazi diétabarát évszak lehet. Rengeteg zöldség és gyümölcs érik be ilyenkorra, így változatosan és nagyobb odafigyelés nélkül is egészségesen tudunk táplálkozni. Az őszi levesek, saláták, egytálételek, smoothie-k mindegyike telis-tele van színbombákkal, ami a vitamintartalmukra is enged következtetni: édesburgonya, sütőtök, cékla, fodroskel, alma, körte, répafajták édes és sós táplálékaink alapját is jelenthetik ilyenkor. Arról nem is beszélve, hogy jöhetnek a meleg zabkásás reggelik is, amik sokkal jobb alternatívái a gyors, szénhidrátban gazdag szendvicseknek és péksüteményeknek.

3. Könnyebb rutint kialakítani

A hektikus nyár után az ősz a napirendek újraalakításának időszaka. A legtöbben ekkor már kötött időben járnak dolgozni és viszonylag kialakul néhány hét után a munkanap utáni teendőlista is, így könnyebb beprogramozni a mozgásra szánt időt, illetve az étkezéseket is beütemezhetjük a napjainkba, sőt, akár előre is dobozolhatjuk őket, így biztosan nem fogunk félreenni. Észre sem fogjuk venni, hogy milyen gyorsan jó szokás válik majd az ősszel elkezdett törekvéseinkből!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!