Plusz egy tudományos érv az élményajándék mellett a gyerekeknek

2020. november 30.
Bár könnyűnek tűnik a válasz, mégis sok szülőnek, közelebbi és távolabbi rokonnak okoz fejtörést: milyen ajándékot adjon karácsonyra a gyerekeknek? Egy friss kutatás szerint, ahogy nőnek, úgy lesz egyre jobb ajándék számukra valami, amit megtapasztalhatnak, átélhetnek, ahelyett, amit kézbe vehetnének. Egyszerűen boldogabbak lesznek tőle.

A Chicago Egyetem kutatói nézték meg közelebbről és tudományos pontossággal, mekkora örömet szereznek a különböző ajándékok a gyerekeknek, vajon az élményajándék okoz-e nagyobb boldogságot, vagy a tárgyak?

elmeny-ajandek-gyerek-karacsony

Négy különböző tanulmányt végeztek kisebb és nagyobb gyerekekkel. Dr. Lan Nguyen Chaplin, a kutatás vezetője, az egyetem marketingprofesszora és munkatársai azt vizsgálták, hogy a 3–12 év közötti gyerekek minek örülnek jobban. Az eredményeik szerint a nagyobb gyerekeket boldogabbá tették az élmények, mint a tárgyak. „A kisebb gyerekek is szeretik az élményeket. Egész iparágak épültek erre, gondoljunk csak a vidámparkokra például. A kicsi gyerekek számára ezek eksztatikus élményt jelentenek. Ám ahhoz, hogy boldogabbá tegyen egy-egy élmény valakit, arra van szükség, hogy a gyermek képes legyen hosszú idő múlva is visszaidézni az adott esemény részleteit, amikor már rég véget ért a tapasztalás” – magyarázta dr. Chaplin. 

Ha tárgyat kapnak, egy építőjátékot vagy plüsst, mindig ott lesz a fizikai emlékeztető, hogy felidézzék az örömet. A kicsi gyerekek azonban nem képesek visszanyúlni az időben, és az esemény elmúltával újraélni az adott élményt. Ehhez el kell érni bizonyos életkort. „Készíthetünk képeket vagy videókat a családi sétákról, ahogy együtt játszunk a hóban, vagy a születésnapokról. A gyerekek számára fontosak ezek, ugyanakkor az élményekben való közös részvétel is roppant fontos számukra.”

Ahogy a memória fejlődik a gyermek növekedésével, könnyen megtörténik, hogy a képek mögötti tapasztalást elfelejtik, ez négy-öt éves kor körül következik be. Ám a korral az új emlékek és tapasztalások, új érdeklődési körök sokkal értékesebbé, maradandóbbá válnak, így az iskoláskorúak számára az élményajándékok tényleg örök emléket jelenthetnek már.

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash