5 dolog, amely elhagyásával nem csak pénzt, de rengeteg hulladékot is spórolunk

2019. október 29.
Sokan úgy gondolják, hogy a környezettudatosság sok pénzbe kerül. A következő öt tippünk azt hivatott bebizonyítani, hogy ez nem mindig van így!

1. Kapszulás kávé

A kapszulás kávé műanyaghulladékát ugyan visszavihetjük a boltokba, de a csomagolásmentes vagy a lebomló csomagolású termékek mégis sokkal környezettudatosabb alternatívát jelentenek. Ráadásul nagyon jó minőségű kávét tudunk főzni kapszulamentesen is! Válasszunk kapszulás kávéfőző helyett aeropresst, french presst, filteres kávét, esetleg kotyogós kávéfőzőt, a kávét pedig daráltassuk hozzájuk frissen a kávézókban: legtöbb helyen papírba csomagolják a friss kávét, így nem lesz lelkiismeret furdalásunk a csomagolás miatt sem. Elsőre talán drága mulatságnak tűnik, de ha korlátozzuk a kávéfogyasztásunkat és belekalkuláljuk, hogy mennyit spórolunk a kapszulás gépen és a folyamatos kapszulavásárláson, akkor már nem is olyan vészes a helyzet.

2. Ételrendelés

A házhozszállítás nem csak borzasztóan drága mulatság, de környezeti szempontból sem a legjobb. A kiszállítás többnyire motorral vagy autóval történik és minimum három réteg műanyagba tekerik az ételünket ahhoz, hogy biztonságosan utaztatni tudják. Sőt, ha belegondolunk, a legtöbb esetben nem is gyorsabb alternatíva mint a főzés. Leugrani a boltba néhány friss összetevőért és összedobni valamit akár harmadannyi időbe is telhet, mint kivárni az ételünk megérkezését. Ha nincs minden nap időnk a főzésre, akkor főzzünk előre több napra vagy készítsünk be a fagyasztóba felmelegíthető opciókat, végső esetben ugorjunk le valamelyik közeli étterembe – persze ha mégis elvinnénk, csak saját dobozzal és szatyorral! Ha mindez nem megoldható, akkor szerencsére vannak már biciklis futárok és olyan helyek is, amelyek kizárólag lebomló, folyadékbiztos papírcsomagolást használnak, válasszuk ezeket!

3. Utazótubusos termékek

Milyen cukik a drogériák és az élelmiszerboltok utazó méretben porciózott termékei! Azonban ez az egyetlen előnyük a travel size cuccoknak… Az áruk legtöbbször közelíti a normál kiszerelést, arról nem is beszélve, hogy egy-két használat után fölösleges műanyaghulladék keletkezik utánuk. Ha utazunk, akkor a legjobb megoldást a pucér szilárdsamponból és a szilárd tusfürdőből letört darabkák jelenthetik. Ezek (kiszárítás után!) egyszerű fémdobozban vagy kiürült krémes üvegben jöhetnek velünk és még a kiborulásuktól sem kell tartani. Ha mindenképpen ragaszkodunk a pici kiszerelésekhez, akkor a már meglévő, kiürült miniflakonokba, üvegcsékbe töltsünk az otthoni termékeinkból!

4. Rengeteg különböző tisztítószer

Semmi szükség tízféle tisztítószerre egy háztartásban, a legtöbb különböző felületre megálmodott spray, koncentrátum és hab csupán marketingfogás. Elég, ha fára, textilekre és a vizesblokkokra van különböző flakonunk, de igazából ezeket is kikeverhetjük otthon néhány természetes összetevőből. Nézzünk körül a blogokon, Facebook-csoportokban, Instagramon néhány pofonegyszerű, de tényleges fertőtlenítő hatású receptért!

5. Szépségápolási szerek halmozása

A drogériák eszméletlen kínálata hétről hétre új szépségápolási szerek vásárlására buzdít minket. Azonban elég kevés, de jó minőségű termék ahhoz, hogy ne nélkülözésként éljük meg a környezettudatosságot! Egy jól összeválogatott arcpaletta például egyben szemhéjpaletta is lehet, ha megvan a tuti befutó 1-2 színű rúzsunk, akkor nincs egy egész készletre szükségünk, mert úgyis csak a kedvenceket fogjuk kihasználni. A hajápolási termékek terén is elegendő egy megbízható sampon és egy jó kondícionáló a sokféle csillogó, de sokszor káros anyagokkal teli csilivili hajpakolás és szérum helyett. Nézzünk utána a csomagolásmentes, helyi fair trade alternatíváknak, keressük meg a legtutibb termékeket és ne engedjünk az impulzusvásárlásnak és a marketingtrükköknek ha egyszer már megtaláltuk azt a terméket, ami nekünk a leginkább bevált!

Fotó: Unsplash