Környezetbarát sütőtisztítás 5 lépésben

2020. október 31.
Egyszerű ráspriccelni a zsíroldót a sütőre, majd letörölni. Ám ha nem akarjuk erős vegyszerekkel kezelni az olyan felületeket, ahol az ételeinket készítjük, hasonló hatást érhetünk el olyan természetes összetevőkkel, amelyek a kamránkban is megtalálhatók.

Csupán néhány percig tart elkészíteni a saját, házi készítésű, környezetbarát zsíroldónkat. Nem kell hozzá más, csak a takarításnál sokat emlegetett és gyakran használt ecet, szódabikarbóna és víz. Egyetlen hibája lehet ennek a módszernek a zsíroldó vegyszerekhez képest, hogy a teljes hatás kifejtéséhez nem csupán néhány percig kell a felületen hagyni a pasztánkat, hanem egy éjszakára.

suto-takaritas-kornyezetbarat-konyha

A sütőtisztítás lépései

Csupán négy egyszerű lépés szükséges hozzá, hogy környezetbarát (és emberbarát) módon ragyogóan tiszta legyen a sütőnk.

  1. Távolítsuk el a rácsokat. Ahhoz, hogy valóban makulátlanul tiszta legyen a sütőnk, ki kell szednünk a rácsokat, és letisztogatni. Használjunk durva szivacsot, forró, szappanos vizet a mosogatónál, hogy a makacs zsírt is eltávolítsuk.
  2. Készítsünk tisztító pasztát a sütő belsejéhez. Fél csésze szódabikarbónát keverjünk össze 3 evőkanál vízzel egy kis tálban. Terítsük szét a sütő belsején, a fűtőelemeket kerülve. Egy ecset jó szolgálatot tehet, hogy pontosabban dolgozhassunk. Hagyjuk a felületen hatni 12 órán át a pasztát, így praktikus, ha este kenjük fel a sütőtisztítónkat, és reggelig hagyjuk, hogy kifejtse a hatását. Ha a sütőrácsok is nagyon piszkosak, azokra is kenhetünk a környezetbarát zsíroldónkból. 
  3. Töröljük le a pasztát. Egy papírtörlővel, szivaccsal vagy tiszta ronggyal töröljük le másnap a tisztítópasztát. Még emellett a kíméletes, környezetbarát módszer mellett is célszerű gumikesztyűt viselni, hogy ne kerüljön a leoldott szennyeződés a bőrünkre.
  4. Tisztítsuk le a maradványokat. Ha maradtak esetleg még zsírfoltok a sütőn, egy szivaccsal vagy kaparóval távolítsuk el. 
  5. Spricceljük be ecettel. A sütőtisztítást ecettel fejezzük be. Töltsünk sima ecetet egy szórófejes flakonba, és spricceljük körbe a sütőt, ezzel tényleg maradéktalanul megtisztíthatjuk a felületet. 

Mivel természetes anyagokkal tisztítottuk a sütőt, azonnal használhatjuk is a takarítás befejezése után.

Hogyan távolítsuk el a barna foltokat az üvegről?

A sütő üvegére rásült zsír okozza a barna elszíneződést az ablakon. Ha nem oldotta meg teljesen a problémát a fenti eljárás, ismételjük meg még egyszer, és használjunk súroló szivacsot a környezetbarát zsíroldó paszta eltávolításakor. Ugyanakkor a sütő üvege dupla, így a két üveglap között is lehet zsírmaradvány, amelyet otthon nem tudunk szétszedni, és valószínűleg örökre ott marad a barnás folt.

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash