Vicces és okos ajándékok kicsiknek és kicsit nagyobbaknak

2020. december 06.
Nem mindig könnyű eltalálni, milyen ajándékot vegyünk saját vagy közelebbi-távolabbi ismerőseink gyermekének. Mivel nincs olyan játék, ami minden adott korú gyermeknek egyformán megfelelne, így a legjobb, ha azzal kezdjük az ajándékkeresést, hogy megkérdezzük a szülőket, mi érdekli legjobban a gyermeket. Ha viszont meglepetést szeretnénk okozni, adunk pár ötletet, hogy milyen típusú ajándékokban érdemes gondolkodnunk kicsiknek vagy nagyoknak.

Vannak olyan életkorok, gondoljunk csak a legkisebbekre, amikor még a biztonság az elsődleges szempont, és vannak olyan életkorok, amikor már a szórakoztatásé a főszerep. A legjobb játékok azonban azok, amelyek a gyermekek életkorának megfelelően több gondolkodást és figyelmet igényelnek a kicsiktől, és minél kevésbé támaszkodnak a technológiára. 

1–4 éveseknek: szerepjátékok és kézügyesség

Az első néhány évben hihetetlen változásokon mennek keresztül a gyerekek, képzeletük egyre nyílik, míg megérkeznek a szerepjátékok csodás világába. Olyan játékokat válasszunk számukra – azon túl, hogy életkoruknak megfelelőek –, amelyek inspirálják őket arra, hogy még gazdagabb világot alkothassanak maguknak.

Végtelenségig dekorálható karácsonyfa

A kicsik számára a karácsony egyik legizgalmasabb része a karácsonyfa feldíszítése. A törékeny díszeket ebben a korban még nem adják a szülők a kezükbe, ám egy filcből készült, falra akasztható karácsonyfát az ünnepek alatt kedvükre díszíthetnek fel és le, ameddig csak szeretnék.

karacsony-ajandek-gyerek

Üthető és pengethető hangszerek

A zenével és hangokkal való ismerkedés nagyon fontos a beszéd fejlődéséhez is. Mielőtt azonban beruháznánk egy dobkészletbe, konzultáljunk a szülőkkel, vajon ők mennyire szeretik a kemény rockot? Egy xilofon vagy gyerekukulele ellen azonban valószínűleg senkinek sem lesz kifogása. 

Kiskocsi a játékoknak

A kisgyerekek egyik kedvenc elfoglaltsága a pakolás. Egy kiskocsi, amelyen saját játékaikat szállíthatják, ki- és berakodhatnak folyamatosan, garantált elfoglaltságot jelent számukra legalább fél órán át. Ez hatalmas ajándék lehet a kimerült szülők számára is.

Kinetikus homok formákkal

A száraz homokkal ellentétben a kinetikus homok nem szárad ki és nem esik szét, ugyanakkor minden olyan előnnyel rendelkezik a tapintás szenzoros ingerét illetően, mint a hagyományos homok. Ám ha beszorulunk a lakásba, akkor is úgy érezhetjük magunkat, mintha a játszótéren lennénk. Hároméves kortól ajánlott. 

Az érzelmekről játékosan

Az érzelmek szabályozása, kimutatása, megnevezése nem mindig könnyű egy kisgyerek számára. Az ezt segítő kártyás társasjátékok nemcsak jó szórakozást jelenthetnek az egész családnak, de megkönnyíthetik a mindennapokat, és segíthetnek a gyerekeknek átlendülni ezen a nehéz korszakon.

karacsony-ajandek-gyerek

5–6 éves korban: kísérletezés és tudás

A nagyobb gyerekek számára már fontos, hogy fizikai, mentális és kreatív kihívást is jelentsenek a játékok. Fontos tudatában lennünk, hogy egy öt év körüli gyermek önuralma és szabálykövetése még nem kifejlett, így olyan társasjátékokat érdemes nekik ajándékoznunk, amelyben sikerélményük lehet ezen a területen is. 

Egy profi ugrókötél

A mozgásfejlődés hatalmas ugráson megy keresztül ebben a korban. Fontos is a megfelelő mennyiségű mozgás ahhoz, hogy a gyermekek idegrendszere megfelelően fejlődjön. Ha egy trambulin nem fér el az otthonunkba, egy profi ugrókötél ugyanolyan jó választás lehet, hiszen az ugrálás az egyik legjobb dolog, amely gyermekünk idegrendszerével történhet. Sőt, a szülőknek sem árt, ha kölcsön veszik néha ezt a játékot. 

Fürdés és játék

Az öt-hat éves gyerekek imádnak létrehozni dolgokat, fontos számukra a tapintás. A különböző gyurmák, slime-ok és zselék világában az egyik legizgalmasabb darab a fürdőgyurma, amilyen például a Lush Rainbow Fun nevű gyurmaszappanja. Ebből a fürdőkádban alkothatnak szörnyeket, kitalált figurákat, csodás szivárványokat, miközben illatosak és tiszták lesznek a gyerekek és gyermeklelkű felnőttek.

karacsony-gyerek-ajandek

Fejlámpa és walkie-talkie

A téli játszóterezés és kirándulás alapkellékei lesz a fejlámpa és a walkie-talkie, ha egyszer kipróbálják a gyerekek. Csak arra kell ügyelniük a szülőknek, hogy ők is jól felöltözzenek, mert a gyerekek haza sem akarnak menni majd, sötét ide-vagy oda.

Mesekártyák – apró könyvfalóknak

Egy játékos eszköz az olvasóvá neveléshez – abban a korban, amikor az olvasás összebújást, nevetést és mesevilágot jelent. A 15 kártya egy egyszerű eszköz minden olvasást és meséket szerető családnak. Remekül beépíthető az esti szertartások közé, és ahol több gyerek van egy családban, biztosan tudja minden szülő, milyen praktikus lehet egy olyan eszköz, ami elejét veszi a végeláthatatlan, parttalan vitáknak arról, hogy milyen könyvet olvassanak aznap este. Ráadásul még jó játék is egyben!

karacsony-jatek-gyerek

6–10 évesek: bonyolultabb kihívások

A koronavírus-járvány miatti izoláció különösen a kisiskolás korosztályt érintette erősen. Minden olyan játék remek lehet számukra, amely a kommunikációt, csapatmunkát és a társas készségeket javítja. 

Egyensúly és ügyesség

A Suspend társasjáték sikerére alapozva alkották meg a játék ifjúsági verzióját ennek az izgalmas egyensúly-ügyességi játéknak. Ebben a játékban a színek élénkebbek, a drótok könnyebbek, és egy teljesen új pörgetőt is tartalmaz. 

Mágikus varrókészlet

A kézügyesség fejlesztésére a varrás, hímzés és alkotás tökéletes elfoglaltság, ráadásul könnyen flow-ba kerülhetnek a gyerekek, miközben kedvenc figuráikat készítik, ami segíti a lelki egészségük megtartását és erősítését. Az elkészült művek elajándákozása barátaiknak pedig erősítheti kapcsolataikat társaikkal.

Harry Potter: Roxforti csata társasjáték

Nincs még egy olyan kultfigura a korosztály számára, mint Harry Potter. A társasjátékban Harry, Ron, Hermione és Neville bátorságán és együttműködésén múlik, hogy megmenekül-e a varázslóiskola, és sikerül-e megakadályozni Voldemort pusztítását.

karacsony-gyerek-ajandek

Kezdő artistáknak és zsonglőröknek

Ami a lányoknak a hobbi varrókészlet, az lehet a fiúknak egy kezdő zsonglőrkészlet a speciális labdákkal például, bár természetesen lányok ugyanúgy kipróbálhatják és szerethetik a három velúrborítású labdát. A játék nemcsak szórakoztató, de remekül fejleszti a kéz-szem koordinációt és koncentrációs készséget.

Olvastad már?

Fotó: Getty Images, Lush, Mesekártya, Djeco, Reflexshop