Ideje megismerkedni az ajándékozás 50-50 szabályával

2020. december 10.
Mindenkiben ott motoszkál karácsony táján az a gondolat, vajon elég nagy ajándékot vásárolt-e ahhoz, hogy kimutassa szeretteinek törődését? A kultúránkba mélyen beivódott, hogy minél drágább egy ajándék, annál jobban kifejezi a szeretetünket. Pedig mindannyian pontosan tudjuk, hogy ez nem igaz. Az 50-50 szabály segíthet, hogy a legkisebb ajándékot se érezzük kevésnek.

Amikor megtaláljuk a megfelelő ajándékot valakinek, mindegy hogy azért érezzük-e úgy, hogy nem elég nagy, mert más nem fér bele az aktuális költségvetésünkbe, vagy mert nem ismerjük elég jól az illetőt, alkalmazzuk az 50-50 szabályt, hogy megnyugodjon a lelkünk, és biztosak lehessünk abban, hogy az ajándékunk célba talál. A szabály lényege, hogy az ajándékra szánt összeget felezzük meg, és inkább két kisebb ajándékot vásároljunk belőle.

50-50-szabaly-ajandekozas

Mit jelent ez a gyakorlatban, és miért pont ötven-ötven? Mert a kutatások szerint a karácsonyi költségvetésünk felét költjük az adott nagyobb ajándékra általában. Persze az összeadás nem mindig ennyire fekete-fehér. Néha többet költünk a felénél az ajándék egy elemére, így az ötven százaléknál kevesebb marad a kiegészítő kedvességekre, ám a lényegen ez nem változtat. Hogy jobban megértsük, mit jelent ez, mutatunk néhány gyakorlati példát:

  • Egy téli fűszerekkel illatosított repcegyertya és mellé egy egyedi feliratos, ünnepi gyufa tökéletes ajándék akkor, ha nem akarunk túl sokat költeni.
  • Ha egy üveg különleges olívaolajat vásárolunk, és mellé artizán pékségben vásárolunk péksüteményeket és sajtot, biztosan tökéletes ajándékcsomagot állíthatunk össze.
  • Egy feliratos bögre és egy igazán különleges teakeverék remekül kifejezi a gondoskodást a téli estékre.
  • Egy egyedi pörkölésű kávé és egy kézi kávéőrlő biztosan örömet szerez kávérajongó ismerősünknek.

A sort még folytathatnánk a végtelenségig, ám már ebből is remekül kirajzolódik, mi kell ahhoz, hogy elérjük a célunkat: amíg olyan ajándékokat válogatunk egymás mellé, amelyek elméletileg remekül működnek együtt, a megajándékozott sokáig emlegeti majd gondosságunkat és figyelmességünket.

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash