A gazdik könnyebben átvészelik a téli melankóliát

2021. január 30.
A január lassan véget ér, de te is úgy érzed, hogy ez a hónap valahogy hosszabb volt, mint a többi? Lehangolt vagy rosszkedvű vagy, és kevésbé érdekelnek az egyébként kedvelt tevékenységeid? Nem vagy egyedül! Teljesen normális, ha az év ezen szakaszában – különösen a jelenlegi körülmények között – kevésbé energetikusnak vagy kevésbé pozitívnak érzed magad. Néhány trükkel feldobhatod a hangulatod, ráadásul gazdiként különleges támogatást és szeretetet kapsz még a nehezebb időkben is.

A január az év egyik leginkább kihívásokkal teli ideje. A téli ünnepeknek és pihenésnek már vége, vissza kell térnünk a mindennapi rutinhoz. Ráadásul a téli hónapok során a kevesebb természetes fény és a hideg miatt is úgy érezhetjük, közömbösek és kevésbé produktívak vagyunk. Nem véletlen, hogy az USA-ban január a mentális egészség hónapja, amikor felhívják a figyelmet ennek fontosságára. Természetesen a világjárvány is fokozhatja ezeket a negatív érzéseket.

teli-melankolia-kutya-gazdi-kisallatorvos

Ha van háziállatod, biztosan észrevetted, hogy ilyenkor jobban igényled a figyelmét (gyakrabban ölelgeted vagy többet játszotok). Ez teljesen érthető, hiszen szükség van egy kis boldogságra és szeretetre a rosszabb napokon. Tudtad, hogy a kisállatok nemcsak boldogságot és szeretetet adnak nekünk, de az általános mentális egészségünket is javítják? A Kisállatorvos.hu szakértői összegyűjtötték a fő okokat, amiért a gazdik könnyebben vészelik át a téli depressziót.

Csökken a stressz és a szorongás

A tanulmányok rámutatnak, hogy az állatokkal történő kapcsolatteremtés csökkenti a kortizolszintet, amely az emberi szervezet fő stresszhormonja. Ha csak pihenünk velük, beszélünk hozzájuk, vagy épp csak figyeljük az állatokat, csökken a vérnyomás, miközben a szerotonin és dopamin szintje megnő a szervezetben, ezzel nyugtatva az idegrendszert.

Ezt már láttad?

Nő az önbecsülés és a jóllét

Kisállatunk feltétel nélküli szeretete magabiztosabbá tesz minket, és segít megbirkózni a személyes kudarcokkal és depresszióval. Gazdinak lenni azt jelenti, hogy felelősséggel tartozunk értük, ami pedig céltudatosságot ad. Kisállatainknak köszönhetően lelkiismeretesebbnek és kevésbé szorongónak érezzük magunkat.

Egészséges szokások kialakítása

A kisállattartás segít egészséges szokásokat kialakítani, mivel rendszeres napirend szerint kell etetni és sétáltatni őket. Tanulmányok szerint a következetes rutin csökkenti a stresszt és jobb általános egészséget eredményez. Télen sokkal nehezebb rávenni magunkat a testmozgásra – főleg, hogy a világjárvány miatt nem járhatunk edzőtermekbe vagy csoportos órákra. De a kutyagazdiknak ez nem kifogás, hiszen a körülményektől függetlenül el kell menniük sétálni kutyusaikkal. A kutyasétáltatás nemcsak az általános erőnlétet tartja fenn, hanem javítja az általános mentális egészséget és megkönnyíti a társas interakciókat. A társasági élet a kutyasétáltatás során rengeteg előnnyel jár. Tanulmányok például kimutatták, hogy a személyes találkozások csökkentik a depresszió tüneteit, különösen 50 év felett.

Ezek a csodás tulajdonságok segítenek, hogy a gazdik pozitívak, mentálisan erősek és egészségesek maradhassanak, még a nehezebb időkben is. De ne feledjük: a háziállattartás célja nem csak az, hogy boldogabbak legyünk, egy kisállatról gondoskodni hatalmas elköteleződés. Ha azon gondolkozol, hogy befogadsz egy kisállatot, gondold át alaposan, vedd fel a kapcsolatot egy menhellyel, hogy tájékozódj, és csak akkor fogadj örökbe, amikor készen állsz!

És ha letörtebb vagy mostanában, csak gondolj arra: a tél leghosszabb hónapja majdnem eltelt, a tavasz és a világos hónapok pedig már kopogtatnak

Forrás és fotókisallatorvos.hu

Olvastad már?