Üssük ki a téli depressziót!

2019. december 02.
Hideg van. Sötét van. Tavaszig pedig még hónapok vannak hátra. Nem csoda, hogy lassan rátelepszik a téli depresszió a mindennapjainkra, amit csak az ünnepek oldanak kicsit, már ha nem járnak még nagyobb stresszel. De idén ne hagyjuk, hogy a letargia üssön ki minket, néhány remek módszerrel elejét vehetjük a hónapokig tartó rosszkedvnek!

A késő őszi-téli hónapok lehangoltságát nem lehet megszokni, nem számít, hány éves az ember. Nem is a hideg okozza a legnagyobb problémát, a reménytelen szürkeség miatt érzi úgy az ember, hogy az egyetlen dolog, aminek értelme van, ha a takaró alatt összekucorodva várja meg a tavaszt.


A téli fáradtságot kialudni nem lehet, így bár az alvás minőségének javítására tett lépések rettentően fontosak, önmagukban nem oldják meg a helyzetet. A lehangoltságunk legalább annyira mentális, mint fizikai állapot, de mégis mit tehetünk, hogy vidámabbak legyünk?

Jobb fények kellenek
A rövidebb nappalok okolhatók leginkább a letargikus hangulatért. A fény irányítja a cirkadián ritmusunkat, így ha lecsökken a fénymennyiség, elkezd termelődni szervezetünkben a melatonin, mely az alvásunkért felelős. A következmények innen már egyszerűen beláthatók: egész napos álmosság és levertség. Figyeljük csak meg, hogy a hideg, ám napsütéses téli napokon nyoma sincs a téli depressziónknak. Ezért lehet nagy segítség, ha beszerzünk egy olyan lámpát, amely imitálja a napsütést az otthonunkban, így akár azt is képzelhetjük, hogy csicseregnek a madarak egy verőfényes májusi napon.
De vásárolhatunk olyan izzókat is, melyeket a meglévő lámpáinkba tekerve az egész lakást napfénnyel áraszthatjuk el. “A fényterápia bizonyítottan javítja a téli lehangolt állapotot, olyan az agynak, mintha a nap sütne és sokkal élénkebbnek érezzük magunkat” – magyarázta Dr. Chris Winter pszichológus.

Nem mindegy, mit eszünk
A gyümölcsök és zöldségek a nyarat idézik, ám ha odakint olyan hideg van, mintha Szibériában lennénk, szénhidrátot és cukrot kívánunk minden mennyiségben. Ám nem kell ahhoz dietetikusnak lenni, hogy belássuk, nem a legjobb ötlet engedni ennek az érzésnek. Próbáljunk minél gyakrabban főzni otthon, így elkerülhetjük, hogy első felindulásból olyan ételt vegyünk ebédre, ami nem túl egészséges és még kevésbé tápláló. “Tegyünk három színt  minden ételbe” – javasolta Sean Casey táplálkozási szakértő. A színes zöldségek és gyümölcsök vitaminnal és ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetünket, így kevésbé leszünk fáradtak.


A gyümölcsturmixok is nagyon hatásos kedélyjavítóka a szürke napokon. Egyrészt kielégíthetjük velük édesség utáni vágyunkat, ha egy csepp mézet is teszünk bele, másrészt a nyers gyümölcsök és zöldségek a legjobb forrásai a hasznos tápanyagoknak. A zabkása is jó barátunk lehet a szürke időben. Nem csak a szénhidrátéhségünket elégíthetjük ki vele, de a rápakolt vidám színű gyümölcsök látványnak sem utolsók.

Edzés és koffein
Két teljesen különböző dolognak hangzik, ám egyvalamiben nagyon hasonlók. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőlük, el kell fogadnunk néhány olyan alapigazságot, mely az ösztöneinkkel teljesen szembe megy.
“Ahhoz hogy energikusabbnak érezzük magunkat, erőteljesebben kell edzenünk” – mutatott rá Dr. Deborah Riebe, a Rhode Island-i Egyetem Egészségtudományi Tanszékének vezetője. Nem szükséges túledzeni magunkat, elég ha az edzés felénél beiktatunk egy erőteljesebb szakaszt a testmozgásunkba. A szakember azt javasolja, hogy legalább hetente ötször végezzünk közepes intenzitású (amikor már nehezen tudunk szabályosan lélegezni, de beszélni még tudunk) edzést, hogy a lehető legjobb hatást érjük el.


Úgy érezhetjük, hogy a koffein az egyetlen megmentőnk a szürkeségben, ám ennek pont az ellenkezője igaz. Kevesebb kávé ritkábban sokkal hatásosabb. Napi egy kávét javasolnak csak a táplálkozási szakemberek, és inkább a teázást részesítsük előnyben, mivel az egyenletesebben fejti ki a hatását. A testedzés és a kávé pedig ott ér össze, hogy a szakemberek szerint legjobb, ha edzés utánra időzítjük a napi egy kávénkat, így a mozgás okozta energikusságot segít fenntartani a kávé adta koffeinlöket is.

Aludjunk jól
A téli hónapokban (is) elengedhetetlen az elegendő és jó minőségű alvás. Alapszabály, hogy kerüljük az alkoholt, ne együnk nehéz ételeket lefekvés előtt és a lehető legkevésbé áldozzuk fel a napi rutinunkat az ünnepek alatt. Lehetőleg már nem számítógépezzünk és okostelefonozzunk egy órával az elalvás előtt. Ha pedig azt tapasztaljuk, hogy fáradtak vagyunk ugyan, ám nehezen alszunk el vagy vissza éjszaka, gondoljuk át, min kellene változtatunk a hálószobában.
Ne legyen túl meleg, zárjuk ki a zajokat, akár füldugóval is, de a fehér zaj is hatásos lehet az elalvás segítésében. Ha nincs redőnyünk, a zavaró utcai fényeket egy vastag függönnyel zárjuk ki, ez a zajokat is szűri némileg, de egy alvómaszk is jó szolgálatot tehet. De legfőképpen ne hagyjuk, hogy az ünnepek körüli stressz begyűrűzzön az ágyunkba. Végezzünk légzőgyakorlatokat, meditáljunk elalvás előtt, és a hatás nem marad el. Nem csak jobban alszunk, de a szürkeség sem gyűr majd le minket olyan könnyen.

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash