A kis lakás a minimalista életmód kulcsa? Ezt az öt szokást vegyük át a kis lakásban élőktől!

2021. március 20.
Mostanában megint úgy érzem, hogy túl sok holmi vesz körbe, és át kéne nézni, hogy mire van szükségünk. Nem tudom, hogy ez azért van, mert hónapok/évek alatt tényleg felgyülemlett néhány mostanra felesleges dolog, vagy az én ingerküszöböm változott meg a korábbiakhoz képest… Mindenesetre az az érzésem van, hogy a 40 négyzetméterhez viszonyítva túl sok a tárgy.

Nálunk minden apró szabad felület számít. Folyamatosan igyekszem egyensúlyt tartani a tárolás, az otthonosság és az üresség érzete között. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem szeretném, ha minden falfelületen lenne valami (egy kép, egy polc, egy szekrény), hanem itt-ott meg tudna pihenni a szemünk. A kis lakás többek között arra tanított meg, hogy ezekre tudatosan odafigyeljek, ugyanis egy nagy házban sokkal könnyebb tiszta felületeket kialakítani.

Összegyűjtöttem 5 olyan minimalista szokást, amit a kicsi otthonnak köszönhetek:

Rendszeres kacatmentesítés

Nálunk semmi sem tud csak úgy elbújni előlünk és évekig porosodni, folyamatosan felül kell vizsgálnunk azt, hogy mire van valóban szükségünk. Megmondom őszintén, én ezt nagyon szeretem, és nem vágyom lényegesen nagyobb otthonra.

Lehet, hogy a roller a konyhában áll, mert máshol nem jutott neki hely, de legalább használjuk, és nem egy garázsban porosodik. Ez minden másról is elmondható. Kis lakásban a hely a legnagyobb érték, minden négyzetcentiméter fontos, ezért folyamatosan azon agyalunk, hogyan lenne a legjobb a helykihasználás. Kreatív munka a javából!

bitay-andi-otthon

Praktikus bútorválasztás

Azt hiszem, hogy annak idején a The Minimalists könyvben olvastam arról, hogy az életmódváltás egyik első lépése az, hogy felül kell vizsgálni az otthonunkban megtalálható bútorokat. Sok dolgot csak társadalmi elvárásból vesz meg az ember, de nem használja ki.

Egyszerűségre, természetességre és többfunkciós megoldásokra törekszünk a bútoroknál, a szobáknál. Igyekszünk a kényelmet és a praktikumot a lehető legkevesebb bútor segítségével megteremteni. Például mindhármunknak van 1-1 komódja, amiben az első két fiókban az aktuálisan használatban lévő ruháink vannak, az alsó fiókban pedig iratok, személyes holmik. Ennyi. Nem akarunk magas szekrényt, többajtós tárolókat. Ezekben el kell tudnunk férni. Ugyanakkor a tetejük is funkcionális, az egyiken a tévé áll, a másikon lemezlejátszó, a harmadik pedig amolyan dohányzóasztal funkciót tölt be a kanapé mellett.

Kevés konyhai felszereléssel minden megoldható

Gyakran meglep, hogy az ember mennyi cuccot kitalált már a legapróbb konyhai feladatok elvégzésére. Kedvencem talán az a kis műanyag dobozka, amit a konyhapult szélére lehet rögzíteni, és zöldséghámozás közben, ebbe folyamatosan belesöpörhető a héj, majd ebből üríthető a kukába. Más szóval, ugyanazt a funkciót látja el, mint a markunk vagy egy kis lapát, csak ezért pénzt is lehet kérni.

Fotó: A szerző sajátja

A többi szokásért kattints IDE!

bitay-andi-otthon