Cuki és sétáltatni sem kell: kisigényű háziállatok elfoglalt embereknek

2021. március 10.
Ha szeretnénk háziállatot tartani, de nem fér bele az életünkbe egy energiabomba labradoodle vagy egy kedves kis yorkie, akkor sem kell elkeserednünk: rengeteg olyan kisállat van, amelyik legalább olyan cuki, viszont nem kell sétáltatnunk naponta négyszer.

Ha mélyen magunkba nézünk és őszintén bevalljuk, hiába szeretnénk egy kiskutyát, ám egyszerűen nincs időnk és energiánk órákat sétáltatni és játszani vele, felelős és okos döntést hozunk, ha inkább egy olyan kisállatot választunk, amelyiknek kisebbek az igényei ezen a téren. Ráadásul ugyanúgy velünk lesznek jóban-rosszban és életet visznek az otthonunkba, ha úgy érezzük, már csak ez hiányzik az életünkből.

Hörcsög

A hörcsög az egyik leginkább kis igényű háziállat, remekül elszórakoztatja magát a ketrecébe tett mókuskerékkel és hasonló játékokkal. Az egyetlen hátrányuk egyben az előnyük is: mivel jobbára éjszakai lények, így nem igényelnek napfényes lakhelyet. Ám emiatt az éjszakai neszezésre és mocorgásra is fel kell készülnünk. Az állatorvos szerint azért a megfelelő kötődés kialakulásához célszerű beiktatni napközben is legalább egy rövidke közös játékidőt kedvencünkkel. Ha minden nap kapnak friss vizet, ennivalót és hetente egyszer kitakarítjuk a ketrecüket, boldogan élnek velünk a hörcsögök.

kisigenyu-haziallat-kutya-helyett

Sziámi harcoshal

A hal remek választás, ha életünk első háziállatát keressük. A sziámi harcoshal nemcsak végtelenül gyönyörű a hosszú, szivárványszínű úszóival, de roppant egyszerű gondozni. Megfelelő méretű akvárium és haleledel kell csak hozzá. Egy valamit kell észben tartanunk: soha ne telepítsünk két sziámi harcoshalat ugyanabba az akváriumba, ha nem akarjuk megtudni, miről kapták a nevüket ezek a halak. Ha ezt a szabályt betartjuk, sokáig gyönyörködhetünk éteri szépségében.

kisigenyu-haziallat-kutya-helyett

Leopárdgekkó

A gekkók tartása egyébként sem bonyolult, ám közöttük is kifejezetten kis igényű a leopárdgekkó. Nem véletlenül ez a legnépszerűbb fajta a kezdő hüllőtartók körében. Nincs szükségük túl sok mindenre a terráriumban, nem tudnak falat mászni (így megszökni a ketrecből) és roppant barátságosak az emberrel. Arra figyeljünk csak, hogy két hímet ne tartsunk egy helyen, és változatos rovareleséggel és elegendő vízzel lássuk el gekkónkat.

kisigenyu-haziallat-kutya-helyett

Tengerimalac

A tengerimalac nagyon aranyos és plüssállatra hasonlító jószág, ráadásul legalább ennyire kis igényű házi kedvenc is. Ezeknek a relatíve nagyméretű rágcsálóknak csak magokra, szénára és friss vízre van szükségük az itatójukba. Ha kicsi lakásban élünk, a tengerimalac tökéletes választás lehet, ha háziállatot keresünk: boldogan üdvözölnek, ha hazaérünk, és akár még trükköket is taníthatunk nekik.

kisigenyu-haziallat-kutya-helyett

Ékszerteknős

Ha nem tudunk vagy akarunk sok időt és energiát fordítani a háziállatra, a teknős a legjobb választás. Az ékszerteknőst különösen egyszerű tartani: teknőseledel, friss saláta, némi friss eleség és megfelelő méretű akvárium szükséges hozzá. Az akváriumba helyezzünk el egy száraz helyet, amire kimászhat napozni a teknősünk, illetve egy melegítő lámpát. Ha ezt megtesszük, évtizedekig boldogan él majd melletünk, mint teknős a vízben.

kisigenyu-haziallat-kutya-helyett

Olvastad már?

Nyuszi

Bár a nyuszi picivel több gondoskodást igényel, mint egy tengerimalac vagy egy hörcsög, muszáj játszanunk velük, mint más bundás barátainkkal, például a kutyával. Ám apró mérete, tisztasága miatt különösen alkalmas a lakásban tartásra, arról nem is beszélve, hogy szinte semmilyen hangot nem ad ki. A nyulak szürkületkor a legaktívabbak, így amikor mi dolgozunk, azt átalusszák. Csupán tiszta ketrecre, néha egy kis kozmetikára és a napi körútjukra van szükségük a lakásban a magokból, szénából és nyers zöldségekből álló étrend mellett. Ha még egészen kicsi korukban az emberhez szoktatjuk őket, csodás házi kedvencek válnak belőlük.

kisigenyu-haziallat-kutya-helyett

Pinty

Ha szeretjük a madarakat, ám tartunk attól, mivel járna egyet nevelgetni, a pinty lehet az a madár, amellyel kipróbálhatjuk, mennyire tudnánk együtt élni velük. Azoknak is a pinty ajánlott, akiknek nincs idejük a háziállattal való foglalkozásra, mert ezeknek a madaraknak nincs szüksége a szocializációra az emberrel. Az viszont jó hatással lehet rájuk, ha másik pintyekkel élhetnek együtt. Ezen kívül csak etetés, itatás és takarítás az, amit igényelnek, és boldogan csiripelnek, ha ezt megkapják.

kisigenyu-haziallat-kutya-helyett

Macska

A macska tökéletes középút a kutya és a teknős között. Szőrös kedvenc, akivel lehet interakciót teremteni, ám nem igényel annyi foglalkozást, mint egy kutya. Utóbbinak szüksége van sétára, edzésre, az ember társaságára, a macska viszont sokkal függetlenebb (bár nagyon szeret a gazdája ölében üldögélni is). Az állatorvoshoz gyakrabban kell ellenőrzésre, oltásra vinni, mint egy kisebb igényű háziállatot, ám akinek ez még belefér, egy bújós barátra tehet szert a macska személyében, amely nem veszi zokon, ha kimarad egy-két nap sétáltatás.

kisigenyu-haziallat-kutya-helyett

Hangyafarm

Talán a legkevesebb befektetett energiával a hangyák tarthatók otthonunkban. Még csak azzal sem kell vesződnünk, hogy elkészítsük a kuckójukat, elvégzik ők maguk a hangyafarmban a munkát. Egészen lenyűgöző nézni, ahogy kialakítják az alagutakat, járatokat az üvegfalon belül. Csak csepegtessünk nekik néha mézet és vizet, adjunk nekik hetente egyszer cukrot és kenyérmorzsát, majd gyönyörködjünk a szemünk előtt kibontakozó kolóniaépítésben.

kisigenyu-haziallat-kutya-helyett

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash, Amazon

Olvass tovább!