5 meglepő hely az otthonodban, amit feldobhatsz szobanövényekkel

2021. március 22.
Tele az otthonod virágokkal, és már nem tudod, hol keress helyet a legújabb szerzeményeidnek? Négy, növényekre szakosodott szakember ad most nektek tanácsot.

Ha vannak szobanövényeid, valószínűleg magától értetődő helyeket kerestél nekik – az ablakpárkányon vagy egy könyvespolcon. Ha azonban a növénygyűjteményed az utóbbi évben jelentős növekedésnek indult, azon tűnődhetsz, hova is rakd az új szobai futókát vagy az anyósnyelvet. Négy, növényekre szakosodott szakértő elárulja, milyen szokatlan helyekre költöztesd a növényeidet.

szobanoveny

A folyosón

Általában nem jut eszünkbe, hogy egy szobanövénynek a folyosón keressünk helyet, hiszen a legtöbb esetben itt igen kevés természetes fény éri őket. Egy kis kreativitással azonban kiküszöbölhetjük ezt a problémát.

Danae Horst, a Los Angeles-i lakberendezési stúdió, a Folia Collective alapítója és a Houseplants for All című könyv szerzője pont az ilyen esetekre javasol egy fémkeretes, beépített LED-lámpás növénytermesztőt (például a Modern Sprout Growframe-je), ami természetes fehér fényt biztosít a növényeknek. Nemcsak különleges és kiemelt helyet kaphat így egy növény, de elegendő fényt is, még akár egy fény nélküli folyosón is.

novenykeret

Anthony Watts, a New York-i Layer cég alapítója szerint fontos, hogy a növényeink elég magasan legyenek, és elég szabad teret kapjanak. Vegyünk egy nagy kaspót, virágtartóállványt vagy egy kis asztalt. Ha a földre tesszük a növényt, legyen legalább 40 centiméter magas és ugyanilyen széles.

A zuhanyzóban

A növények ugyanúgy élvezhetik egy forró zuhany páráját, akárcsak te. Miért ne tehetnénk magas páratartalmat kedvelő növényeket a zuhanyzóba? A brooklyni Leaf and June tulajdonosa, Lisa Muñoz ezt tanácsolja: „A folyamatos vízspriccelés, főleg a szárazabb, hidegebb hónapokban helyettesítheti a locsolást a magas páratartalmat igénylő növényeknél – mondja Lisa Muñoz. – Arra figyeljünk, hogy a levelekre vagy a növény földjébe ne kerüljön szappan.”

A mosókonyhában

Az otthonunkban adott még egy hely, ahol elég magas lehet a páratartalom a növények számára: a mosógép és a szárító mellett. A zebralevél és hálóslevél fajba tartozó növények kifejezetten élvezik ezt a környezetet, de jellemzően bármely szobanövény szereti a nyirkos tereket, ezt állítja az észak-kaliforniai Morgan Watts, a Revive and Bloom online növénybolt tulajdonosa.

mosokonyha-noveny

A mennyezetről lógva a konyhába

Egy-egy növénnyel feldobhatjuk a konyha üres szegleteit is. Miért ne tehetnénk szobanövényt oda, ahol a reggelizőasztal találkozik a fallal, vagy épp a szemetes fölé? Ezt tanácsolha Danae Horst. „Sokszor találunk furcsa sarkokat a konyhában, ezek fölé könnyen lógathatunk növényeket a mennyezetről, hogy egy kis életet leheljünk ezekbe a nehezen berendezhető szegletekbe – mondja. – Azt szeretem a csüngő növényekben, hogy egy fához hasonló vizuális benyomást keltenek, mivel minél hosszabbak, annál jobban betöltik a függőleges teret. Így nem kell azon aggódnod, hogy már nem találsz nekik helyet a padlón.”

fuggo-noveny

A hűtő tetején

Ha egy kisebb helyiséget szeretnél feldobni, ez a tipp neked való. Lisa Muñoz tanácsa, hogy több, különféle méretű növényt helyezzünk egymás mellé a hűtő tetejére, főként olyan otthonokban, ahol nincs túl sok hely a padlón vagy a polcokon. „Vigyázni kell, hogy ne lógjon le semmilyen levél, ami útban lehet, amikor a hűtőt nyitjuk és zárjuk – figyelmeztet. – Ezen kívül vegyük figyelembe, hogy a hűtő hőt termel, így a növényföld hamarabb kiszáradhat. Igazítsuk ehhez az öntözést is.”

Fotó: Pinterest, Getty Images Forrás: Apartment Therapy Fordítás: Pantócsik Andrienn, a Central Médiaakadémia hallgatója

Olvass tovább!