6 illatos szobanövény, ami nyarat varázsol a télbe

2020. november 01.
Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy a levegőt finom illatok töltik be: a frissen vágott fű, a tömény rózsa és jázmin aromája. Ám akár télen is élvezhetjük a természet illatát, ha olyan isteni illatú virágos szobanövényekkel és fűszernövényekkel telepítjük be a lakást, amelyek egész évben olyan illatokkal töltik meg otthonunkat, mint a balzsamos nyári éjszakákon.

Ha illatos, virágos növények kerülnek szóba, egyből a liliom jut a legtöbb ember eszébe. Vannak azonban sokkal kevésbé megosztó és sokkal kevésbé tolakodó illatú növények is, amelyek inkább csak kellemes aromával töltik meg az otthonunkat, mintha illóolajokat párologtatnánk, nem telepszenek rá a teljes otthonunkra.

1. Csokoládé menta (Mentha X. piperita)

Mentát nagyon könnyű termeszteni a szabadban, ám ez az illatos gyógynövény ilyen remekül megél a lakásban is. A mentanövényt helyezzük napfényes ablakpárkányra, és akkor öntözzük, ha a talaj tapintásra száraz. Ne feledjük, hogy minden növénynek vannak nyugvó időszakai, amikor kevesebb vizet igényelnek. A menta esetében olyankor kell kevesebbet öntözni, ha azt látjuk, hogy nem nő olyan gyorsan a növény.

illatos-szobanoveny-virag

A menta tökéletesen illik fűszerként a közel-keleti salátákhoz és vietnámi fogásokhoz, ugyanakkor a konyhán kívül is hasznosíthatjuk a levélkéket: tegyünk egy kis edénykényit a fürdőszobába belőle, hogy lazító aromaterápiás fürdőzést élvezhessünk a saját otthonunkban.

Illatos fűszernövények, amelyeket nevelhetünk a lakásban:

  • kakukkfű
  • oregánó
  • rozmaring
  • bazsalikom

2. Gardénia (Gardenia jaminoides)

A gardénia az illatos virágok királynője, és nem csak a kertben érezheti jól magát. Mivel trópusi növény, a gardéniáknak mindennap hat-nyolc óra napfényre van szükségük, ám arra ügyelnünk kell, hogy ne tegyük ki direkt módon a napsugárzásnak. Nagyon fontos még a páratartalom és a hőmérséklet: kedveli a párás szobákat, ahol 12-23 Celsius-fok közötti a hőmérséklet.

illatos-szobanoveny-virag

A gardénia savas talajban érzi jól magát, amelynek pH-értéke 4,5-5,5 között van. Olyan földet válasszunk, amely könnyen átereszti a vizet, így a növény gyökerei nem rothadnak el vagy kezdenek penészesedni. Bár a gardénia kétség kívül több figyelmet és gondoskodást igényel, mint mondjuk egy fűszernövény, buja illata, amely bejárja a házat, bőven kárpótol érte. 

3. Francia levendula (Lavandula x intermedia Provence)

Képzeljük el, hogy télen is a levendula mennyei illata vesz körül minket az otthonunkban! Nem kell lemondanunk erről a növényről a hidegebb évszakokban sem, ám télen pihenőre vonul a levendula, ilyenkor kicsit máshogy kell törődnünk vele. 

illatos-szobanoveny-virag

Fontos, hogy cserépedényben neveljük, amely elvezeti a nedvességet, a talaj pedig nyugodtan lehet rögös-kavicsos. A francia levendula imádja a napfényt, így a déli tájolású ablak a legmegfelelőbb hely a számára. Ha sikerül megtalálnunk azt a helyet a lakásban, ahol jól érzi magát a növény, onnantól viszont nyert ügyünk van.

Olvastad már?

4. Fehér nárcisz (Narcissus papyraceus)

A tavasz egyik első virága odakint a nárcisz, ám télen a lakásunkba is hozhat vidámságot, ha szeretnénk. Arra ügyeljünk, hogy az otthonunk hűvösebb helyére helyezzük: húsz fok alatti hőmérsékleten érzi igazán jól magát. Izgalmas, hogy vízben és földben egyaránt nevelhetjük. Ha virágföldbe ültetjük, ne öntözzük túl a hagymákat egészen addig, míg ki nem bújtak a földből, különben elrothadnak. 

illatos-szobanoveny-virag

A fehér nárcisz virágai néhány hétig tartanak ki, ha viszont kéthetente átültetjük a virághagymákat, folyamatosan virágozhatnak a nárciszaink. Ha pedig már kint is megfelelő az idő hozzá, nyugodtan kiültethetjük a virághagymákat, így tavasszal a kertünkben folytathatják az illatozást a méhek legnagyobb örömére.

5. Sharry Baby orchidea (Onicidium Sharry Baby)

Az orchideák kétségtelenül az utóbbi évek slágernövényei lettek. A rengeteg csodálatos válfaj között az egyik legillatosabb fajta a Sharry Baby orchidea. Apró, burgundi és fehér virágai édes-csokoládés illatot árasztanak.

illatos-szobanoveny-virag

Hogy boldogan virágozzanak a kis orchideáink, ültessük kifejezetten orchideacserépbe, amely tőzegmohával van töltve, így a gyökereknek biztosíthatjuk a légáramlást. A Sharry Baby orchidea a keleti vagy déli tájolású ablakokat kedveli, a reggeli napfényt és a levegős, ám nem huzatos helyeket. A délutáni erős napfény viszont megbarníthatja a leveleit. Nagyon fontos a hőmérséklet: a legjobban akkor érzi magát, ha 25 fokos szobában lehet. Minél melegebb van a helyiségben, annál nagyobb a növények vízigénye.

6. Viaszvirág (Hoya Macrophylla Variegata)

Az orchideákhoz hasonlóan a viaszvirágoknak is rengeteg fajtája ismert és kedvelt, ám azt kevesen tudják róla, hogy egzotikus kinézetű virágai édes-mézes illatot árasztanak. Nagy szerencse, hogy épp ősszel és télen hozzák virágaikat.

illatos-szobanoveny-virag

Jó praktika a viaszvirág neveléséhez, ha összetört tojáshéjat keverünk a földjébe, mivel ez segít, hogy lúgos maradjon a talaj. Az indirekt napfényt kedveli a növény, és ha megtaláljuk a megfelelő helyet, csodaszép és illatos virágokkal hálálja meg a gondoskodást.

Olvass tovább!

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash, Wikimedia