Aggasztó összefüggés a szolárium és az endometriózis között

2020. december 13.
Az endometriózis az egész életre kiható szenvedést okoz a betegeknek. A fejlett világ országaiban tízből egy nőnél jelentkezik, egy friss kutatás eredményei szerint pedig a rendszeres szoláriumozás növelheti a betegség kialakulásának esélyét.

Komoly fájdalom jelzi általában, amikor a méh nyálkahártyájának sejtjei megjelennek a méhen kívüli szerveken a hasüregben, azaz endometriózis alakul ki. Bár egyre inkább a köztudatba kerül a nem is olyan ritka betegség, mégis több évig is tarthat, mire diagnosztizálják a problémát.

endometriozis-szolarium-osszefugges

A Harvard Egyetem Orvosi Karának tudósai új felfedezést tettek az endometriózis rizikófaktoraival kapcsolatban. Tanulmányukba több mint 116 ezer fiatal nőt vontak be. Vizsgálatuk eredményei szerint azoknál a nőknél, akik gyakran leégtek a napon, vagy rendszeresen szoláriumoztak, nagyobb eséllyel alakult ki a fájdalmas betegség. A tudósok azt is megvizsgálták, vajon a naptejek hatással vannak-e az endometriózis kialakulásának kockázatára: eszerint azoknál a nőknél, akik sosem használtak fényvédő szereket, tíz százalékkal volt nagyobb a betegség rizikója. 

Rokonság a melanómával?

A kutatás korábbi tanulmányokra épült, amelyek genetikai hasonlóságot tártak fel az endometriózis és a melanóma között. Ezek a kutatások arra is rámutattak, hogy az endometriózisban szenvedő nőknek nagyobb esélye van a mellrák, bőrrák vagy a méhből kiinduló daganatok kialakulására. 

A Harvard kutatói azt is megfigyelték ugyanakkor, hogy azok a nők, akik olyan helyen élnek, ahol nagyobb a napsütéses órák száma, alacsonyabb az endometriózis kialakulásának esélye. Akik születésükkor, 15 és 30 éves korukban éltek a legnapsütésesebb helyeken, azoknál 15, 30 és 21 százalékkal kisebb a betegség kockázata azokhoz képest, akik a legkevésbé napos tájakon éltek vagy élnek. Ez azt bizonyítja, hogy az UV-fény különbsége okozza az eltérést a szoláriumozáshoz képest. A természetes napfény legnagyobb mennyiségben UV-B sugarakat tartalmaz, amely serkenti a D-vitamin termelődését és serkenti az immunrendszer működését. Ezzel szemben a szolárium főként UV-A sugárzást bocsát ki, ami károsítja a sejteket és az immunrendszer működését is.

Olvastad már?

„Számos korábbi tanulmány talált bizonyítékot arra, hogy a napfényre érzékeny, fehér, leégésre hajlamos, szeplős bőrű nőknél gyakoribb az endometriózis kialakulása. Ez megmutathatja az összefüggést a melanóma és az endometriózis közös genetikai hátterére is, vagy arra, hogy a napsugárzás elindíthatja az endometriózis folyamatát” – mondta Leslie Farland, az Arizonai Egyetem Orvosi Karának professzorhelyettese. 

A kezelés is nehéz, nem csak a diagnózis

Hogy mi okozza valójában az endometriózist, még ma sem tudja biztosan a tudomány. Számos tanulmány eredményei utalnak arra, hogy örökletes hajlam szerepet játszhat a kialakulásában. Emellett a környezeti tényezőket teszik felelőssé a tudósok leginkább a folyamatok beindulásáért. Ahogy az okokat, úgy a megfelelő kezelést is nehéz megtalálni. A fájdalomcsillapítóktól a hormonkészítményekig és az esetleges műtétig összetett problémát jelent, és minden esetben egyedi, mi az, ami hosszú távon csökkenti a beteg szenvedéseit. „Különös hatással volt az endometriózis diagnózisa a testemmel való kapcsolatomra. A fájdalomtól nem érzed magad szexinek, a fájdalom nem tesz széppé. Másrészt viszont arra kényszerített, hogy komolyan felelősséget vállaljak a saját testemért és kifejezzem a szükségleteimet” – mondta Lena Dunham színész-forgatókönyvíró, akinél 31 éves korában végeztek méheltávolító műtétet az endometriózis miatti elviselhetetlen fájdalmak megszüntetésére.

Olvass tovább!

Forrás: The Telegraph
Fotó: Getty Images