Általánosan megjegyzendő szabály, hogy az édes boroknak magasabb a szénhidráttartalmuk, így bizony üres kalóriának számítanak és lelassíthatják a fogyást. „Minden bornak úgynevezett alkoholkalóriája van, és szénhidrátot is tartalmaznak. Ráadásul az édes bor azért édes, mert – változó mennyiségű – cukrot adnak hozzá: míg egy száraz bornak biztosan alacsony a szénhidráttartalma, az édes bor szinte desszertnek számít– hívja fel a figyelmet Julie Stefanski, az Amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. – A hozzáadott cukor mennyiségét viszont a címkén általában nem tüntetik fel, ezért maximum megtippelni tudjuk íz, édesség alapján, hogy egy pohárban mennyi szénhidrát lehet” – teszi hozzá. A száraz bornál viszont csak 130-175 kalóriával kell számolnunk poharanként, ezt érdemes belekalkulálnunk a napi bevitt kalóriamennyiségünkbe is.
Julie kifejtette, hogy a bor kiszámíthatatlan hatással lehet az ember vércukorszintjére is. „A cukorbetegeknek mindig azt mondják, hogy alkoholt csak étel mellett fogyasszanak, hiszen így megelőzhetik a nagyon alacsony vércukorszint kialakulását ivás után. Bölcs dolog ugyanígy eljárni alacsony szénhidráttartalmú étrend tartásakor is, mivel a vércukorszint stabilan tartása mellett könnyebb kezelni a sóvárgást. Tehát ha alacsony szénhidráttartalmú étrendet követünk, akkor a legjobb, ha csak maximum egy pohár száraz bort iszunk per nap – azt is szigorúan az étkezés mellé!” – összegezte a szakértő. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a borral kísért vacsorát mindenképpen legkésőbb 8 óráig ejtsük meg, ha éjfél körül szoktunk ágyba kerülni, és hogy jó minőségű bort válasszunk!
Forrás: Popsugar