A vegánok csontjai gyengébbek lehetnek

2021. március 20.
Számtalan egészségügyi előnye van a vegán étrendnek, ám egy friss kutatás szerint megvan az árnyoldala is, ha valaki csak növényi alapú táplálékot fogyaszt. Gyengébb csontokkal rendelkezhetnek a vegánok az állati eredetű ételeket is fogyasztókhoz képest, emiatt a csonttörésekre is nagyobb esélyük lehet.

A Német Szövetségi Kockázatbecslő Intézet kutatóinak tanulmánya szerint a vegán étrend kevesebb kalciumot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen ásványi anyag a csontok egészségéhez. Emellett a csak növényi alapú táplálékot fogyasztók szervezetében gyakran alacsony az A- és B2-vitamin, a cink, a lizin nevű fehérje és az omega-3 zsírsav szintje is. Ám Bonnie Taub-Dix független dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a kizárólag növényi étrendet folytatók is megelőzhetik ezeket a hiányokat, megőrizve így csontjaik egészségét.

vegan-etrend-csont-gyenge

A klímaválság nyomán egyre szélesebb körben vált népszerűvé a vegán étrend. Ám nem csak a környzetünknek jobb, ha túlnyomórészt növényi eredetű ételek kerülnek a tányérunkra: a szív- és érrendszer egészségét is segít megőrizni, illetve csökkenti a diabétesz és egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát. A dietetikus szerint fontos azonban, hogy körültekintően válasszuk meg az elfogyasztott növényeket. 

A tudósok két csoportban vizsgálták a kutatásban résztvevőket: 36 vegán és 36 állati eredetű ételt is fogyasztó személyt vontak be. Mindenkinek ultrahanggal vizsgálták a csontjait, és azt figyelték meg, hogy a vegánok csontállománya általánosságban gyengébb volt a húsevőkénél. Nem ez az első tanulmány, amely kapcsolatot fedezett fel a veganizmus és a csontok egészsége (vagy annak hiánya) között. Egy sokkal nagyobb, 55 ezer fős mintán végzett tanulmány szerint a vegánok több mint kétszer olyan gyakran szenvednek csípőtörést és kétszer olyan gyakran lábtörést, mint az állati eredetű ételt is fogyasztók. Ez a tanulmány az okot is feltárta: a csak növényi táplálékot fogyasztók gyakran nem figyelnek eléggé a fehérjefogyasztásra, ami létfontosságú az egészséges csontokhoz.

A dietetikus azt is felsorolta, milyen növények nem hiányozhatnak a vegánok étrendjéből ahhoz, hogy megőrizzék a csontjaik egészségét. A pillangósvirágú növények létfontosságúak: a csicseriborsó, bab, borsófélék, lencsefélék remek fehérjeforrások, emellett magnéziumot is tartalmaznak, amely szintén elengedhetetlen a csontok egészségéhez. A B2-vitamin bevitelét a növények közül az avokádóval, quinoával és sörélesztővel lehet valamelyest fedezni, de mivel főként állati eredetű táplálékokban található, ezért szükség lehet táplálékkiegészítőkre. Az olajos magvak, chia mag, lenmag és szezámmag az omega-3 zsírsav szükségletét fedezheti.

Fontos, hogy a testmozgás is segít a csontok egészségének megőrzésében, ahogy arra a kutatás vezetője is felhívta a figyelmet: „Sokan nem is gondolják, milyen fontos, hogy nyomást helyezzünk a csontokra a különböző sportokkal. Enélkül a kalcium nem tud felszívódni ugyanis.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?