Az ágyneműt rendszeresen mossuk, azonban minden más, ágy körüli textilre is figyelni kéne

2021. április 14.
A tavaszi nagytakarítás során olyan területeket is felfrissítünk, kimosunk, amelyek az év többi részében általában nem élveznek prioritást. Az ágyneműt hetente, kéthetente lecseréljük, de mi a helyzet a többi, ágy környéki textillel? 

Nemcsak azért húzunk rendszeresen tiszta ágyat, mert a friss ágyneműben való alvás semmihez sem fogható, hanem azért is, mert alvás közben izzadunk, és elhalt hámsejtek is kerülhetnek a lepedőre, takaróhuzatra, párnákra. Azonban számos más felület is van, ami elhasználódik az év során. és akár még potencionális veszélyt is jelent az egészségünkre, hiszen gomba- és baktériumfajták is elszaporodhatnak benne.

Lepedő, párna, paplan, matracvédő

Évente legalább kétszer érdemes nemcsak a huzatokat, de a lepedőt, a párnát, a paplant és a matracvédőt is kimosni – akkor is, ha nem történt baleset. Mossuk legalább 60 fokon őket, hogy minden kórokozó elpusztuljon, és ha tehetjük, napon szárítsunk: így nemcsak gyorsabb lesz a folyamat, de az UV-sugárzás elpusztítja a maradék mikroorganizmust is.

agy-takaritas-tavasz

Matrac

A matrac remek táptalaja a házi poratkáknak, ráadásul optikailag zavaró foltok is lehetnek rajta, ezért szintén érdemes évente tisztítani. Ha lecipzározható a matracunk felülete, akkor csak be kell dobnunk azt a mosógépbe. Ha viszont nem cipzáras, akkor érdemes egy alapos porszívózással indítani, amellyel a felületi szennyeződésektől szabadulhatunk meg, majd kárpittisztító habbal végighaladni a felületen. Fontos, hogy ne áztassuk el nagyon a matracot, mert annál nehezebb lesz kiszárítani, a nem megfelelő száradás pedig akár penészedéshez is vezethet.

Pléd, díszpárna, ágytakaró

Ahogy a fenti kategóriáknál, úgy a plédek, díszpárnák és az ágytakaró esetében is szükség van a rendszeres takarításra – akár havonta, kéthavonta is, hiszen a plédek gyakran forognak, a díszpárna huzata vagy az ágytakaró pedig azért lett kitalálva, hogy megvédje az alatta, benne lévő textíliát, ezért potencionálisan hamarabb piszkolódik. Ezeket is betehetjük nyugodtan a mosógépbe, azonban érdemes a színekkel vigyázni! Illetve ha például gyapjúból van a plédünk, vagy selyemből a párnahuzatunk, akkor érdemes az anyagra vonatkozó javaslatok mentén tisztítani a textíliát.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!