Zsíroldás, vízkőoldás, fehérítés: 10 dolog, amire jó a citrom

2021. április 07.
A citromlé magában vagy néhány egyszerű és filléres anyaggal kombinálva rendkívül változatosan lehet a segítségedre a takarítás során, vagyis a tisztítószerek többségét kiválthatod a használatával!

A citromban sok más mellett az a nagyszerű, hogy rendkívül gazdag illóolajokban, így a tisztaság mellett finom illatot is hagy maga után, méghozzá olyat, ami garantáltan természetes. Használd te is a nagytakarításban!

Így használd a citromot takarításhoz

  • Az ételmaradékot és a vízkövet is eltávolíthatod citrommal a mosogatóból: elég, ha egy citrom frissen facsart levét beleöntöd a lefolyóba, a megmaradt citrom egyik felével pedig áttörlöd a mosogatótálcát és a lefolyót, amiből rosszabb esetben kellemetlen szag is áradhat. A citrom azért jön jól itt, mert szagtalanító, zsíroldó és még a vízkővel is elbánik.
  • Ha gyakran eldugul a konyhai lefolyó, megelőzésképp pár hetente érdemes elkészítened a következő keveréket: csavard ki 2 citrom levét és adj hozzá 1:1 arányban annyi sót és szódabikarbónát, hogy még folyékony, de sűrű lefolyótisztítót kapj. Öntsd a lefolyóba, majd kísérőként jöhet egy nagy fazéknyi forrásban lévő víz.
  • Mivel a citrom teljesen természetes, mégis hatékony csíraölő, nyugodt szívvel használhatod olyan felületeken is, amelyek közvetlenül érintkeznek az ételekkel. Ha citrommal takarítasz, nem kell attól tartanod, hogy vegyszermaradványokat hagy maga után. A vágódeszkát alaposan megtisztíthatod és szagtalaníthatod, ha egyenletesen eloszlatsz rajta 2 evőkanál sót, majd egy félbevágott citrommal átdörzsölöd. Hagyd állni 8-10 percig, majd meleg vízzel öblítsd le, és hagyd teljesen megszáradni.
  • A mikróban lerakódott zsírréteget is kezelésbe veheted citrommal: a gőz és a citrom együttes erővel oldja a zsírt, fellazítja az ételmaradékokat és semlegesíti a kellemetlen szagokat. Tegyél egy mikrózható tálba fél bögre vizet, facsard bele fél citrom levét, és helyezd a mikróba. Programozd be 3 percre, indítsd el, majd ha lejárt az idő, hagyd zárva az ajtót további 5 percig. Ezután óvatosan vedd ki a tálat, és egy szivaccsal töröld át a mikrót. Sokkal könnyebb dolgod lesz a takarítás során a citromos előkészítésnek köszönhetően!
  • A citromlé csodás természetes fehérítő, folteltávolító és szagtalanító a ruhákon, konyhai textileken használva is. A nehezen kiszedhető rozsdafoltokra érdemes mosás előtt egy kis citromlevet locsolni, és az erősen izzadságszagú ruhákat is tanácsos citromos vízben előáztatni mosás előtt (egy lavór vízbe csavard bele fél citrom levét).

  • A citromsav (por formában kapható) szintén nagy segítségedre lehet a ruhán lévő szennyezdődések eltávolításában, és abban, hogy a fehér textilek újra ragyogjanak – ami fontos, hogy selyemből készült ruhákon és függönyökön nem szabad használni, és a sötét színű textileket sem tanácsos ezzel kezelésbe venni.
  • A zsíros edényeket és evőeszközöket is jó ötlet citromos vízbe áztatni, így játszi könnyedséggel megy majd a mosogatás: engedd tele meleg vízzel a mosogatót, facsard be fél-egy citrom levét és egyenként helyezd bele a szennyezett edényeket. Hagyd itt állni 15-25 percig, majd engedd le a vizet, és mosogass el.
  • A fémből készült tárgyak és konyhai felületek ragyogását is visszaadja a citrom, mert eltávolítja a vízkövet és a lerakódott zsírt. Szivacsra csepegtetett citromlével, valamint egy félbevágott citrommal törölgesd át, amit szeretnél megtisztítani, majd egy puha ronggyal fejezd be a műveletet. A csap, a tűzhely, de még az evőeszközök is kifényesíthetők így!
  • Fokozza a zsíroldást, száműzi a kellemetlen szagokat és csökkenti a vízkő-lerakódást, ha a mosogatógépbe a piszkos edények mellé egy félbevágott citromot is teszel – tökéletes az is, amelyikből kifacsartad a levét: ha nem takarításhoz használod fel, igyál egy limonádét, amíg a mosogatógép teszi a dolgát!
  • A citrom savas illata egyáltalán nem tetszik a rovaroknak, amit érdemes kihasználni, ha távol akarod tartani őket az otthonodtól. Csepegtess citromlevet a teraszajtó, az ablakok vagy a falon lévő apró repedések köré, így valószínűleg elveszed a kedvüket attól, hogy betérjenek hozzád. Erősítheted a rovarriasztó hatást, ha gyakran mosol fel frissen facsart citromlével és ecettel elkevert forró vízzel. (Nemcsak a lakásban, hanem a verandán, az erkélyen is!)

Fotó: Pexels

Ezt olvastad már?