5 dolog az otthonunkban, amit tilos ecettel tisztítani

2021. február 13.
Az ecet remek természetes tisztítószer, ám nem véletlenül olyan hatékony. A vízkő ellen is azért vethető be, mert erősen savas kémhatású. Emiatt azonban vannak olyan területek otthonunkban, amelyeknek jobb nem ecettel nekiesni, ha tisztára akarjuk mosni.

Mivel erős természetes sav, az ecet tökéletes bizonyos szennyeződések és piszok eltávolítására. Még a baktériumokat is elpusztítja, ha megfelelően használjuk, ám az általános fertőtlenítésre inkább fehérítőt alkalmazzunk. És akkor is más tisztítószert kell választanunk, ha kényesebb felületeket, anyagokat akarunk megtisztítani. Mutatjuk, mi az az öt dolog, amit sohase takarítsunk ecettel.

ecet-takaritas-tilos

1. Kő konyhapultot

Ha a kőre gondolunk, egy kemény, ellenálló felület jut eszünkbe, ami egyrészt igaz, ám a sav a főellensége az olyan anyagoknak, mint a mészkő, a gránit és a márvány. Ezeket pedig gyakran használják a konyhákban, fürdőszobákban, ahol előszeretettel takarítunk ecettel, mivel a vízkő ellen az egyik leghatásosabb természetes szer. Az ecet viszont erős sav, megmarhatja a kő felszínét (ahogy eltávolítja a vízkövet is), eltüntethetetlen nyomokat hagyva maga után. Az ilyen felületeket inkább szappanos vagy mosogatószeres vízzel és meleg vízzel tisztítsuk. 

2. A mosogatógépet

Meglepő, hiszen gyakran javasolják az ecetet a mosógép vagy mosogatógép tisztán tartására. Ám idővel az ecet kikezdheti a gumi és műanyag alkatrészeket (kosarakat, tömítéseket, kivezető csöveket). Célszerű kifejezetten ezeknek a háztartási gépeknek a tisztítására kifejlesztett szerekkel karbantartani a mosogatógépet és mosógépet.

3. Az okostelefont

Kevés hasznosabb eszköz van az okostelefonnál, például főzés közben remekül lehet puskának használni a receptekhez. Ám ilyenkor óhatatlanul ráfröccsen, rákenődik és csöppen, amivel bánunk éppen, így muszáj megtisztítani. Ezt azonban soha ne ecettel tegyük, mert a kijelző ujjlenyomat-érzékelő bevonatát a sav károsíthatja. Egy megvizezett mikroszálas törlőkendővel ugyanolyan hatékonyak, ám sokkal gyengédebbek lehetünk.

Olvastad már?

4. A keményfa padlót

Vannak, akik esküsznek az ecetre a keményfa padló tisztításához, ám a fapadló készítői ezt nem ajánlják. Idővel az erős sav lemarhatja a konzerváló réteget a fa felületéről, így a padlónk fénytelenné és szürkévé válik.

5. A késeket

Nemcsak a kőnek, de a fémnek is ellensége az ecet. A penge felületén elindíthatja a korróziót, így rozsdásodást okozhat. A mosogatószer és a víz elegendő a kések tisztán tartásához. Ha pedig biztosan el akarjuk kerülni a rozsdát, érdemes mosogatás után azonnal szárazra törölni a kedvenc késeinket. 

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!