Ne becsüld le dr. Google-t! Vagy mégis?

2021. április 18. |

Nem is olyan rossz ötlet a legfrissebb kutatások szerint az interneten kutakodni a titokzatos tüneteink után. Egy friss kutatás szerint ugyanis, ha egy betegséget diagnosztizálunk azután, hogy online kerestünk rá a tüneteinkre, nagy valószínűséggel igazolódik be a feltevésünk.

A Harvard Orvosi Egyetem kutatói által végzett vizsgálat jutott arra az eredményre, hogy az emberek sokkal nagyobb eséllyel diagnosztizálták helyesen valamelyik hozzátartozójuk betegségét online a tünetek alapján, mintha nem próbáltak volna meg kutakodni az interneten. Ez azért lehet fontos, mert így nem a szorongás irányította a döntéseiket, és jobban el tudták dönteni, hogy a tünetek alapján lehet-e várni, míg az orvos megvizsgálja őket, vagy célszerű hívni a mentőket.

internet-diagnozis-orvos

„A kutatásunk szerint nem gond, ha a Google segítségével keresnek az emberek a tünetekre” – mondta dr. David Levine, a kutatás szerzője, a Harvard Orvosi Egyetem Női Kórházának orvosa.

A kutatók ötezer embert kértek meg arra, hogy diagnosztizáljanak bizonyos betegségeket a tünetek alapján anélkül, hogy az interneten végeznének keresést, és úgy is, hogy rákeresnek a tünetekre. A diagnózis sokkal pontosabb volt minden esetben, miután online kutakodtak. Az egyetlen gyenge pont a kutatásban az lehet, hogy a tudósok azt mondták a résztvevőknek, képzeljék el, hogy valamelyik hozzátartozójuk tüneteire keresnek. Emiatt nem világos, hogy az eredmény arra az esetre is érvényes-e, amikor valaki a saját betegségét próbálja diagnosztizálni.

Azért meglepő a tanulmány eredménye, mert a szakemberek általában óva intenek attól, hogy az internettől kérjünk tanácsot a betegségünkkel kapcsolatban. A tünetek utáni kutatás ugyanis könnyen doomscrollozásba és felesleges szorongásba torkollik, különösen, ha a benőtt körmöt sikerül például bőrrákként diagnosztizálnunk. Az orvosok emiatt figyelmeztetnek, hogy a tüneteinkre való keresés rossz diagnózishoz vagy rossz kezeléshez vezethet. Egy korábbi vizsgálatban például, melyben 23 olyan weboldalt vizsgáltak, ahol a tüneteink alapján kaphatunk diagnózist és kezelési javaslatot, az esetek 34 százalékában volt csupán helyes a betegség felismerése. 

Dr. Levine szerint azonban a tanulmányuk most ellenkező irányba indíthatja el az internetes öndiagnózis felállításával kapcsolatos közvélekedést. „Ha a tényeken alapul a diagnózis, valószínűleg nincs nagy veszélye az interneten keresni a tüneteink okát. Sőt, még jó is lehet.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?

Ezért írnak csúnyán az orvosok

Ezért írnak csúnyán az orvosok

Ahányszor felír az orvos egy receptet, mindig elgondolkozunk rajta, hogy lehet ilyen olvashatatlanul írni. Fiziológiai okai vannak.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód