Ne becsüld le dr. Google-t! Vagy mégis?

2021. április 18.
Nem is olyan rossz ötlet a legfrissebb kutatások szerint az interneten kutakodni a titokzatos tüneteink után. Egy friss kutatás szerint ugyanis, ha egy betegséget diagnosztizálunk azután, hogy online kerestünk rá a tüneteinkre, nagy valószínűséggel igazolódik be a feltevésünk.

A Harvard Orvosi Egyetem kutatói által végzett vizsgálat jutott arra az eredményre, hogy az emberek sokkal nagyobb eséllyel diagnosztizálták helyesen valamelyik hozzátartozójuk betegségét online a tünetek alapján, mintha nem próbáltak volna meg kutakodni az interneten. Ez azért lehet fontos, mert így nem a szorongás irányította a döntéseiket, és jobban el tudták dönteni, hogy a tünetek alapján lehet-e várni, míg az orvos megvizsgálja őket, vagy célszerű hívni a mentőket.

internet-diagnozis-orvos

„A kutatásunk szerint nem gond, ha a Google segítségével keresnek az emberek a tünetekre” – mondta dr. David Levine, a kutatás szerzője, a Harvard Orvosi Egyetem Női Kórházának orvosa.

A kutatók ötezer embert kértek meg arra, hogy diagnosztizáljanak bizonyos betegségeket a tünetek alapján anélkül, hogy az interneten végeznének keresést, és úgy is, hogy rákeresnek a tünetekre. A diagnózis sokkal pontosabb volt minden esetben, miután online kutakodtak. Az egyetlen gyenge pont a kutatásban az lehet, hogy a tudósok azt mondták a résztvevőknek, képzeljék el, hogy valamelyik hozzátartozójuk tüneteire keresnek. Emiatt nem világos, hogy az eredmény arra az esetre is érvényes-e, amikor valaki a saját betegségét próbálja diagnosztizálni.

Azért meglepő a tanulmány eredménye, mert a szakemberek általában óva intenek attól, hogy az internettől kérjünk tanácsot a betegségünkkel kapcsolatban. A tünetek utáni kutatás ugyanis könnyen doomscrollozásba és felesleges szorongásba torkollik, különösen, ha a benőtt körmöt sikerül például bőrrákként diagnosztizálnunk. Az orvosok emiatt figyelmeztetnek, hogy a tüneteinkre való keresés rossz diagnózishoz vagy rossz kezeléshez vezethet. Egy korábbi vizsgálatban például, melyben 23 olyan weboldalt vizsgáltak, ahol a tüneteink alapján kaphatunk diagnózist és kezelési javaslatot, az esetek 34 százalékában volt csupán helyes a betegség felismerése. 

Dr. Levine szerint azonban a tanulmányuk most ellenkező irányba indíthatja el az internetes öndiagnózis felállításával kapcsolatos közvélekedést. „Ha a tényeken alapul a diagnózis, valószínűleg nincs nagy veszélye az interneten keresni a tüneteink okát. Sőt, még jó is lehet.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?