Egy könyv segítheti az olvasási nehézségek korai diagnózisát

2021. február 12.
A speciális könyv tulajdonképpen egy orvosi szűrőeszköz, amely segíthet, hogy a szakemberek már óvodáskorban felfedezzék az olvasási nehézségekre utaló jeleket, és segítséget nyújthassanak a családnak és a gyermekeknek a fejlődésre.

A Cincinnati Gyermekkórház és Orvosi Központ kutatói fejlesztették ki azt a könyvet, amely az első olyan eszköz lehet, amivel már óvodáskorban felfedezhetők az olvasási nehézségek. Azt már mondanunk sem kell, hogy a korai diagnózis azt jelenti, hogy sokkal hatékonyabban, könnyebben fejleszthető otthon a probléma. 

konyv-olvasasi-nehezseg-diagnozis

The Reading House (Az olvasó ház) a címe annak a könyvnek, amelyet speciálisan a 3–5 éves gyerekeknek tervezett dr. John Hutton és orvosi csapata a Cincinnati Gyermekkórházban. A szűrés öt percet igényel csupán, és a 3-4, illetve 4-5 éveseknek külön mérőskálája van. A korai nyelvi képességeket célozva vizsgálja, kimutatható-e olyan mérhető hiányosság, ami az iskolában olvasási nehézségek formájában jelentkezne. Az eszköz, aminek használata kifejezetten szórakozás a gyerekek számára, kisiskolásoknál is használható a kifejlesztői szerint. A minél korábbi diagnózis pedig különösen fontos a hátrányos helyzetű családokból érkező gyermekek számára. 

„A különböző életkorban végzett státuszvizsgálatok a gyermekorvosi gyakorlat alapját jelentik, ezzel mérjük a gyerekek testi fejlődését. Ám ennek nem része egyelőre például annak vizsgálata, hogy a gyerekek készen állnak-e az olvasásra, vagy felismerni a kockázati csoportokba tartozó gyerekeket – magyaráztadDr. Hutton. – Ennek az az eredménye, hogy sok gyerek úgy kerül az iskolába, hogy nem áll készen az olvasásra. Ez különösen a kisebbségi, hátrányos helyzetű háttérrel rendelkező gyerekeknél súlyos probléma. A szegény környezetből érkező gyermekek több mint ötven százalékát érintheti.”

Olyan kulcsfontosságú képességeket vizsgál játékos formában az óvodások számára kifejlesztett könyv, mint a szókincs, verselés, hangok felismerése és a nyomtatott könyv koncepciója, azaz ismerik-e, hogyan működnek a könyvek. „Ezeknek a képességeknek a megléte vagy hiánya mind utal arra, képes lesz-e egy gyermek elsajátítani az olvasást” – mondta Hutton.

A szűrés után a családok megkapják a könyvet, hogy otthon együtt olvashassák, így segítve a megfelelő otthoni olvasási szokások kialakítását. „A korai szűrés minden területen nagyon fontos, nem csak a testi betegségeknél. Számunkra az volt a fontos, hogy azoknak is célzottan segíthessünk, akik hátrányból indulnak, felkészüljenek a gyermekek az iskolára, mintegy képessé tegyük az agyukat az olvasás elsajátítására” – tette hozzá a könyv kifejlesztője.

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvastad már?