A kutyák is álmodnak – a gazdájukról

2020. augusztus 29.
Nem kell többé kétségek között élnünk, vajon álmodik-e kutyánk vagy sem. Amerikai kutatók megállapították, hogy bizony a négylábú kedvenceink is álmodnak alvás közben. Az viszont valószínűleg senkit sem lep meg, hogy leggyakrabban a gazdájukról.

Első kézből származó beszámolónk sosem lesz arról, mit és hogyan álmodnak a kutyák, míg beszélni meg nem tanulnak, a tudományos álláspont szerint azonban igen, alvás közben négylábú társaink is látnak álomképeket. Ha ez a hír nem lenne elég cuki, a szakemberek szerint több mint valószínű, hogy gazdájukról álmodnak.

A Massachusetts Institut of Technology tudósai fejlesztették ki azt az eljárást 2001-ben, amellyel állatoknál vizsgálhatták meg az alvásciklusokat a kutatók. Köszönhetően ennek a felfedezésnek, további tanulmányok megállapították, hogy a kutyák alvás közbeni agyi aktivitása hasonló az emberéhez. Négylábú kedvenceink így nemcsak REM-fázisba kerülnek tehát alvás során, de a tudósok szerint nagy biztonsággal kijelenthető, hogy álmodnak is. 

Az emberhez hasonlóan a kutyák is a napközbeni aktivitásukról álmodnak. „Evésről, játékról és legjobb barátjukról, az emberről” – mondta a Harvard Egyetem pszichológusa, Deirdre Barrett. Felmerül a kérdés, hogy ha vannak álmaik, vajon rémálmaik is lehetnek kedvenceinknek? 

Liz Waynick állatorvos szerint a traumák ugyanúgy hatással vannak a kutyák álmaira, mint az emberére. „Nem zombikról vagy kísértetkről, hanem fürdésről, viharról, múltbeli rossz élményekről álmodnak ilyenkor” – mondta Waynick.

Dr. Stanley Coren pszichológus szerint a kutyák mérete összefüggésben áll azzal, milyen hosszan és milyen gyakran álmodnak. Egy dán dog például kevésbé gyakran, ám hosszabban álmodik, mint például egy csivava, ami gyakrabban élhet át rövidebb álmokat.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash