Ezek a szobanövények sötét lakásban is jól érzik magukat

2021. április 02.
Az, hogy a szobanövények sorra elpusztulnak, ha hozzád kerülnek, nem feltétlenül a te hibád: könnyen lehet, hogy nem jutnak elegendő fényhez a lakásodban. Léteznek kevésbé fényigényes növények is, mutatjuk, melyek közül válassz!

Ha egy szobanövény nem kap elegendő fényt, egyértelmű jelekkel adja a tudtodra, hogy nem érzi jól magát: levelei felkunkorodnak, megsárgulnak, majd lehullanak. A hiányállapot miatt a növény lassabban növekszik a kelleténél, kisebb és sápadtabb hajtásokat és leveleket hoz, a szára pedig – annak reményében, hogy magasabbra törekedve több fényhez jut – megnyúlik.

1) Árvácskaorchidea – Miltonia

Ahogy a neve is mutatja, a Miltonia egy orchideaféle, friss zöld levelekkel és különleges virágokkal – szirmai puhák, bársonyos tapintásúak, foltos rajzolattal. Hiába származik Dél-Amerika patakokkal átszelt hegyvidékéről, lakásokban is jól érzi magát. Nincs hatalmas fényigénye, a szűrt napfény tesz leginkább a kedvére. Egészséges fejlődéséhez friss levegőre és az orchideák számára kifejlesztett tápoldatra van szüksége. Öntözni elég hetente egyszer, a felesleges vizet mindig el kell távolítani alóla.

2) Közönséges borostyán – Hedera hedrix

Ez a borostyán Európában leginkább elterjedt változata, eredeti élőhelye azonban Délkelet-Ázsia. Fehér szélű, sötétzöld levélzete akkor is lelkesen burjánzik, ha kevés fény éri, így akár félárnyékos helyekre is teheted. Természetes környezetben akár 30 méter magasra is megnő, főleg akkor, ha fák törzsére vagy sziklákra kapaszkodhat. Ahhoz, hogy a borostyán jól érezze magát nálad, fontos, hogy 2-3 évente nagyobb cserépbe ültesd – ezt a műveletet érdemes tavaszra időzíteni, de ha szükségessé válik, természetesen bármelyik évszakban sort keríthetsz rá. Nem extrán vízigényes, de meghálálja a rendszeres és gondos öntözést. Ne feledd, hogy a bogyója mérgező!

Kis fényigényű szobanövények

A borostyánt érdemes évente nagyobb cserépbe költöztetni. Fotó: Karolina Grabowska (Pexels)

3) Legénypálma – Zamioculcas

A cserepes növények közül talán a legénypálma a legellenállóbb, remekül érzi magát a négy fal között, még árnyékos helyen is virágzik. Szára húsos és erős, ebben tárolja a vizet az ínségesebb időkre. Levelei is vastagabbak, felületük fényes. A nyári hónapokban bőséges öntözéssel teheted boldoggá, az év többi részében azonban elég csak annyi vizet adni neki, ami ahhoz kell, hogy a földje ne legyen száraz. Átültetésre nincs szüksége, gondozását letudhatod annyival, hogy lecsipkeded az elszáradt vagy sérült leveleket, így a legénypálmád hosszú ideig egészséges marad.

4) Filodendron – Philodendron

A sötét lakásokban is remekül érezheti magát, fény nélkül is gyorsan és nagyra nőhet, mind széltében, mind hosszában! A filodendront a fák barátjának is nevezik, természetes élőhelyén ugyanis a fák törzsét átölelve tör egyre magasabbra. Levelei nagyok és fényesek, fehéres-sárga virágai leginkább a kálára hasonlítanak. Gyakori öntözést igényel, főleg a melegebb nyári időszakban. Levelei szinte mágnesként vonzzák a port, ezért azokat időnként nedves ronggyal át kell törölni.

5) Kislevelű fikusz – Ficus benjamina

A lakásban tartható növények egyik favoritja, valószínűleg azért, mert fény nélkül is megerősödik és magasra nő. Ami fontos, hogy terebélyes cserépe ültesd, alátéttel – ez utóbbi azért elengedhetetlen, mert a jó vízáteresztő talajt kedveli (emiatt az öntözés után átszalad rajta a víz). Hetente kétszer ajánlott öntözni, ügyelve arra, hogy soha ne tocsogjon alatta a víz. A fikusz hajtásain úgynevezett levegőgyökerek nőnek, ezeket sosem szabad levagdosni! Egy idő után olyan magasra nőhet, hogy szükségessé válhat támasztékot szúrni a földjébe és ahhoz rögzíteni.

Olvass tovább!