Ezek a királyi család kedvenc gyerekkönyvei

2021. április 23.
Mutatjuk, mit olvasnak a gyermekeiknek a leggyakrabban és legszívesebben a brit királyi család tagjai, vagy éppen ők milyen könyveken nőttek fel.

„A királyok pont olyanok, mint mi!” – hangzik el gyakran, ám mindenki tudja, hogy ez nem így van. Egy héten többször viselnek estélyi ruhát, mint más egész életében, palotában laknak, és a világ másik felére utaznak, hogy az emberekkel találkozzanak. Ám valami közös mégis van a hétköznapi emberek és a brit királyi család tagjaiban: például a gyerekkönyvek. 

gyerekkonyv-brit-kiralyi-csalad

Az évek során Vilmos herceg, Eugénia hercegnő és más királyi fenségek árulták el direkt vagy közvetve, milyen könyveket szerettek gyermekként, vagy éppen mit olvasnak a saját gyerekeiknek esti mesének. Sőt, akad olyan is, aki saját maga is adott ki könyvet az ifjú olvasóknak.

Julia Donaldson: A Graffaló

2018-ban Vilmos herceg beszélgetett Julia Donaldsonnal és Axel Schefflerrel, A Graffaló című könyv szerzőjével és illusztrátorával egy eseményen. Ekkor árulta el, hogy náluk hatalmas siker a könyv. 

Kacsa vagy nyúl?

2020 májusában Meghan Markle és Harry aranyos videót posztolt közösségi oldalára gyermekük, Archie első születésnapja alkalmából, melyen a hercegné olvas a fiának Amy Krouse Rosenthal és Tom Lichtenheld könyvéből, a Duck! Rabbit!-ből. Az optikai csalódásokra építő könyv nagy siker a kicsik körében, akiknek a kiadvány hozzájárul a vizuális fejlődésükhöz. 

Julia Donaldson: Boszi seprűnyélen

Julia Donaldson könyvei úgy tűnik, valóban belopták magukat a Cambridge hercegének és családjának szívébe. Nemcsak Graffaló történetét, hanem a Boszi seprűnyélen című könyvet is gyakran választják Vilmos és Katalin gyermekei esti mesének. „Tudja, hogy mennyi szülőt megmentett már az esti lefekvésnél?” – kérdezte Vilmos a szerzőtől egy alkalommal.

Állatokról szóló könyvek

A kis Archie úgy tűnik, nagyon szereti az állatok. Nem csak a nyulas-kacsás könyvet szereti, hiszen a videón feltűnik másik kedvenc kötete is, mely az állatcsaládokat mutatja be. Deborah Guarino Is Your Mama A Llama? című kötetét Steven Kellogg illusztrálta, de valószínűleg a legtöbb családnál megtalálható egy hasonló kötet.

A.A. Milne: Micimackó

A klasszikust Harry herceg ajándékba adta 2018-ben unokaöccsének, Lajos hercegnek a keresztelőjére. Bár nem akármilyen Micimackó volt ez a kötet, hanem A.A. Milne könyvének egyik első kiadású példánya. 

J.K. Rowling Harry Potter-sorozata

2018-ban Kamilla hercegné árulta el férjéről, Károly hercegről a hetvenedik születésnapja alkalmából készült BBC dokumentumfilmben, hogy a herceg imádja a Harry Potter-könyveket olvasni unokáinak. Ráadásul roppant tehetséges előadónak bizonyul Károly, mert minden karakternek különböző hangot talál ki.

Mesekönyv diszlexiásoknak

Beatrix hercegnő idén márciusban adta a hangját Kate Griggs diszlexia témájú mesekönyvének, az Xtraordinary People-nek. „Nem titok, hogy én is diszlexiával küzdöttem gyerekként, és gyakran azt kívántam, bárcsak elmúlna. Ma már ajándékként tudok tekinteni rá, és azt szeretném, ha minden diszlexiás gyermek tudná, hogy bennük is megvan a különleges erő” – mondta Beatrix a könyvről.

A hercegné, aki gyerekkönyvet írt

Sarah Ferguson, York hercegnéje maga is számos gyermekkönyvet írt, köztük például a Little Red című sorozatot, mely egy vöröshajú rongybaba és barátai történetét követi. 

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!